Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10282786 www.bgdnes.bg

Министерството на здравеопазването предупреди: COVID обича студа

Ниската влажност на въздуха и повече време на закрити пространства помагат за разпространението на заразата 

COVID-19 по подобие на другите респираторни заболявания се активизира през студените месеци. Това предупреди Министерството на здравеопазването, като се позовава на прочуване на учените от института "Роберт Кох".

Реклама

"Много вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, се разпространяват по-добре през студените месеци. Сред факторите, които допринасят за това, са прекарването на повече време с повече хора на закрити места, които често не са достатъчно добре проветрени заради ниските температури навън. Значение имат и фактори като по-дългото оцеляване на някои вируси при ниска температура, както и по-ниската влажност на въздуха през студените месеци, която прави лигавицата на носоглътката по-суха и по-чувствителна", обясняват експертите от ведомството.

Сезонността е често срещано и добре познато явление при респираторните патогени. Наблюдавана е и при известни вече на науката коронавируси.

"Вероятно тези фактори имат значителна роля и при разпространението на SARS-CoV-2. Като цяло обаче разпространението на този вирус се наблюдава в почти всички страни по света независимо от сезона. Причината е че много хора са лесно податливи на заразяване с новия пандемичен патоген", посочват учените от института "Роберт Кох", цитирани от български здравни власти.

Заради застудяването и навлизането в период с ниски температури от здравното министерство призовават да спазваме общите противоепидемични мерки като носене на предпазна маска за лице, спазване на физическа дистанция и честа дезинфекция.

"За да се предпазим от тежко протичане на заболяването, е важно да ни бъде поставена ваксина срещу COVID-19", допълват от ведомството.

Вирусът може да се разпространява от устата или носа на заразен човек чрез малки течни частици, когато същият кашля, киха, говори, пее или диша. Тези частици варират от по-големи дихателни капчици до по-малки аерозоли.

Можете да се заразите чрез вдишване на вируса, ако сте в близост до заразен с COVID-19, или чрез докосване на замърсена повърхност и след това на очите, носа или устата. Вирусът се разпространява по-лесно на закрито и на оживени места.

Реклама
Реклама
Реклама