Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10288011 www.bgdnes.bg

Темида пусна Миню Стайков в чужбина

Заради добро поведение и бизнеса му

Отказват 30 бона обезщетение за шурея на алкохолния бис Белун Хазърбасанов след ареста по цигарената афера

Алкохолният бос Миню Стайков вече свободно ще може да пътува в чужбина! Това става възможно, след като Апелативният спецсъд отмени наложената му забрана да напуска страната, научи "България Днес".

Реклама

Досега неколкократно бизнесменът се примолваше на магистратите да го пускат зад граница с мотива да се лекува. "Подсъдимият контролирано е осъществявал задгранични пътувания във връзка със свои здравословни проблеми, завръщал се е в България и до момента не е ставал причина да се препятства разглеждането на делото", изтъкват съдия Красимира Костова и колегите й. Те преценяват, че първата специнстанция правилно е отчела доброто процесуално поведение на алкохолния магнат, неговия семеен и социален статус, търговската му дейност у нас и възрастта му - 60 г.

Той е подсъдим за участие в престъпен сговор в периода януари 2015 г. - май 2019 г., за представяне на неверни сведения за получаване на средства от фондове на ЕС, както и за затаяване на сведения с оглед получаване на европари. Делото се точи в спецсъда. Това е второто обвинение срещу Стайков.

Първоначално той беше погнат за нелегална цигарена фабрика в Карнобат, но разследването зацикли и повече от 3 г. не е внесено в съда. Проверка в системата показва, че срокът на досъдебното производство е удължен за пореден път и по преписката се очакват материали от друг орган.

Когато трябваше да бъде освободен след 8 месеца в килия, алкохолният бос се сдоби с обвинението за източване на еврофондове по лозарски програми. Заради него арестът му беше удължен. Миню Стайков прекарва зад решетките повече от две години, като през това време получава инсулт и се озовава в болницата към Софийския затвор. В началото на т.г. съдът го освободи под домашен арест, а след това мярката му беше изменена на 200 бона парична гаранция.

Прокуратурата се жалва от отпадането на забраната, като посочва, че извършеното от подсъдимия е с висока степен на обществена опасност, както и че той разполага с финансов ресурс, с който може да се укрие в чужбина. "Недопустимо е в демократично общество да се извършва деление въз основа на финансов статус", възроптава адвокат Анна Попова. Тя отбелязва, че клиентът й никога не е злоупотребявал с разрешенията за излизане в чужбина. Съдиите се съгласяват с нея и решават окончателно да отменят ограничението за придвижване на Миню Стайков.

Не толкова благосклонна е Темида към брата на съпругата му Рени - Белун Хазърбасанов. Шуреят беше обвинен през септември 2018 г. за цигарената афера. Затова завежда иск срещу прокуратурата и двете специнстанции за 30 бона. Твърди, че при задържането са нарушени човешките му права. В иска си споделя, че страда от захарен диабет, високо кръвно налягане и сърдечни проблеми. Затова повечето от 8-те месеца на топло прекарва в болницата към затвора.

Реклама

В подкрепа на оплакванията си Хазърбасанов прилага протоколите от разглеждането на мярката му за неотклонение. От тях става ясно, че въпреки болежките магистратите са му отказали медицинска експертиза за изясняване на състоянието. Такава е назначена едва през декември 2018 г., като се приема, че арестантът може да продължи да се лекува под стража.

В определенията си съдиите са коментирали важната роля на Хазърбасанов в престъпната организация и наличието на достатъчно доказателства за незаконното производство на папироси и ощетяването на фиска от скатан ДДС. За Темида няма опасност обвиняемият да се укрие, но може да извърши престъпление или да опитва да манипулира свидетели.

Той е с чисто съдебно минало и не е пречил на разследването, отбелязват адвокатите. Клиентът им се жалва, че е оставян под стража на база на тежестта на повдигнатите му обвинения, което не може да е единствен аргумент. Оплаква се и от неразумната продължителност на задържането, но Темида не го чува.

Белун Хазърбасанов е пуснат чак в началото на май 2019 г. Ден преди да изтече максималният срок за задържане, прокуратурата издава постановление за освобождаването му.

Софийският градски съд посича претенциите му за обезщетение. Съдът смята, че задържането му не е в нарушение на закона и правата му са спазени. Спецсъдилищата са намерили, че съществува обосновано предположение за извършване на престъпленията, а мерките му са разглеждани в разумен срок.

Грешка и стрес

През цялото време обвиняемият Белун Хазърбасанов изпитвал стрес от механичното потвърждаване на задържането на всички инстанции, чувствал безпомощност и липса на доверие в правните институции.

Близките му забелязват, че той е отслабнал поне 10 кг в килията. И до днес не се бил възстановил, тъй като арестът се отразил негативно на него и семейството му. Когато се прибрал, започнал да избягва контакт с други хора и приключил някои бизнес контакти, споделят негови приятели. Самият Хазърбасанов си обяснявал случващото се с някаква грешка, защото нямал вина за това. Той имал фирма, която се занимавала със земеделие, бил земеделски производител на грозде и пшеница и нямал общ бизнес с Миню Стайков.

Реклама
Реклама
Реклама