Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10290028 www.bgdnes.bg

Щуката освирепява от глад

Месец октомври се счита за най-доброто време за риболов на големи щуки. Особено ако времето е облачно, мъгливо и ръси лек дъжд. Тогава зъбатият хищник е активен и доста гладен. Опитва да се нахрани за последно преди зимните студове, когато храната намалява неимоверно.

Щуката е една от най-свирепите хищни риби по нашите водоеми. Известна е със своята лакомия. Твърди се, че може да погълне плячка с тегло до половината от своето собствено. Освен това този вид е и изявен канибал. Неслучайно една от най-добрите примамки при риболова й е имитация на подрастваща щука.

Реклама

Хищникът обитава предимно заблатените неподвижни водоеми, обрасли с растителност. В последните години обаче популацията му се умножи успешно и в доста от най-големите ни язовири. Има го в повечето долни течения на реките.

Трофейните щуки се ловят по няколко основни метода. Най-разпространеният е спининговият с изкуствени примамки. Подходящите блесни за този вид риба са с номерация 4-5, като в определени случаи щуката напада и по-дребни примамки. Диапазонът на избор е много голям - въртящи блесни, клатушки, плиткогазещи воблери и др.

Макар и по-рядко използвана, системата "Драшкович" върши чудеса. Тя наподобява спининговия риболов, само че за стръв се слага мъртва рибка, която се придърпва с трептящи движения (туичинг). Другият широко употребяван метод е на тапа. Сигнализаторът може да бъде както стационарен, така и подвижен. Куката е двойна или тройна, но задължително вързана със специален стоманен повод или такъв от флуорокарбон. Щуката има изключително остри като бръснач зъби и ако ловим с обикновено монофилно влакно, тя ще го скъса моментално. В по-дълбоките водоеми можем да потърсим хищника и с дънен монтаж, като поводът се оставя подвижен.

Задължително трябва да сме оборудвани с кохер и клещи, чрез които да откачаме куката. В никакъв случай не бъркайте в устата на рибата с гола ръка, защото челюстта, обсипана с остри зъби, хапе до кръв. Именно този силно изявен хищнически нрав прави щуката толкова желан и емоционален обект на риболов в късните есенни месеци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама