Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10291897 www.bgdnes.bg

Първа класна стая на открито в България

Садят цветя и зеленчуци, учат как се отглежда храната

Учителка и ученици в народни носии, децата отглеждат билки и зеленчуци

Първа класна стая на открито бе тържествено открита у нас. Тя се намира в двора на Основно училище "Христо Смирненски" в брезнишкото село Ноевци. Наред с това е обособено и опитно поле, върху което децата вече садят цветя, билки и зеленчуци, за да се научат как се отглежда храната.

"Всички очакваме с нетърпение спирането на валежите и подобряване на времето, за да се завърнат отново учебните занятия на открито. На всички много им харесва реализацията на проекта. Идеята е учениците да се научат как се произвежда храната от семето или коренчето, а не само наготово да се взима от магазина", сподели пред "България Днес" директорката на школото Ивелина Ангелова, която преряза лентата на иновативната класна стая.

Реклама

Заради нестихващите дъждове в последните дни педагози и ученици са прибрани в училището в очакване на циганското лято, което вещае климатологът проф. Рачев от вторник.

Учениците, които в деня на откриването на новата си класна стая бяха в народни носии, както и моторът на проекта - преподавателката Зорница Стойнева, вече са насадили луковици на лалета, минзухари и зюмбюли, които напролет ще се покажат от земята и ще разцъфнат, показвайки на децата плодът на усилията им.

Създаденото през далечната 1886 г. училище в село Ноевци се е помещавало в магерница към местния храм. Тогавашните ученици са писали в сандъчета с пясък и птичи пера, тъй като хартията е била скъпа. А сега учениците опитаха какво им е било на техните предци.

Интериорът на откритата класна стая е допълнен с табла с кирилицата и глаголицата, портрети на поети и революционери, алпинеум и градинка.

В работата по изграждане на класната стая активно е участвал шофьорът на училищния бус Димитър Василев. Това станало по времето, когато е трябвало да си вземе летен отпуск. Но сега се радва на отличния резултат.

Реклама
Реклама
Реклама