Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10293138 www.bgdnes.bg

Брендо не е подавал заявление за украинско гражданство

Евелин Банев-Брендо не е подавал заявления за придобиване на украинско гражданство. Наличието на именно това гражданство е мотивът, заради който екстрадицията му в България може и да не се случи. Това стана ясно от разследване на Нова тв. Припомняме, че след разследване на "България Днес" стана ясно, че Банев е пуснат от украинския кауш, без никой у нас да разбере. Мотивът за това е, че Брендо е украинец.
След запитване на медията от Държавната миграционна служба в Киев са заявили категорично, че Брендо никога не е подавал заявление за придобиване на украинско гражданство.
Относно възникналия казус говори наказателният адвокат Людмил Рангелов. "Това е официален документ от украинските власти. Този отговор поставя под съмнение твърденията, че Банев е придобил украинско гражданство, и поради това съдът е отхвърлил молбата за неговото екстрадиране".
До момента официална информация от българските власти на какъв етап е процесът с екстрадицията на Банев няма. От прокуратурата заявиха, че на този етап не разполагат с допълнителни данни. По неофициална информация въпросът дали Брендо ще бъде екстрадиран у нас все още не е решен от украински съд.
"Допускам, че по-голяма вероятност има мярката му за неотклонение задържане под стража да не е уважена, защото в информацията за украинското гражданство се твърдеше, че той го е придобил чрез миграционната служба в гр. Житомир, което изглежда доста несериозно. Такова определяне на един човек като гражданин на дадена държава да бъде извършвано от областни поделение на миграционната служба изглежда несериозно. Напълно възможно е той да няма такова гражданство", обясни адвокат Рангелов пред Нова тв.

Процедурата за придобиване на гражданство е дълга и сложна, споделят юристи.
Брендо бе арестуван в Киев в началото на септември след 3-годишно международно издирване заради оранжерия с марихуана. Банев е търсен от България, Румъния и Италия, като и в трите държави има наложени ефективни присъди. У нас Брендо е осъден на 6 г. кауш за пране на пари от наркотрафик.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама