Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10296247 www.bgdnes.bg

Чудо в любима църква на Ванга

Невиждано явление от повече от век 

Кладенец мистериозно се е напълнил с вода

Чудо се случва в една от любимите църкви на Ванга!

Преди дни кладенецът в храм "Света Неделя" в симитлийското село Докатичево мистериозно се пълни с вода. Никой няма представа как се случва и каква е причината. Мистерията се засилва още повече от факта, че в герана за последно е имало вода през далечната 1903 години - тоест преди повече от век.

За църквата от години се носят предания, че има чудотворни сили. Според местните мястото е магично и притежава силна енергия. Мнозина са категорични, че водата в кладенеца е лековита и помага при различни заболявания. Местните споделят, че самата Ванга често е изпращала хора там да си лекуват болежките.

Реклама

Храмът в Докатичево е осветен на деня, в който почитаме света Параскева, наричана още Петка Българска. Затова и жители на селото, и хора, чийто корени са свързани с Докатичево, се събират на Петковден в църквата "Света Неделя". Преди дни местните хора са видели водата в кладенеца, който случайно или не се намира точно под иконата на света Петка.

Легендата гласи, че през времето, когато са изграждали черквата, всеки път, когато са вдигали стените й, тя е падала. Имало братя майстори, които, за да успеят да я съградят, са зазидали сянката на своята сестра в стените й. Така светата обител е останала съхранена до днес.

Църквата е построена в средата на XIX век в Църкварска махала. В архитектурно отношение представлява голяма каменна трикорабна псевдобазилика с по-късен нартекс (най-западната част на един християнски храм) и камбанария на запад. Рисуваният иконостас има резба по царските двери и венчилката. Иконостасните икони са от 1866 година - дело на неизвестен добър автор. Жудожествена стойност имат и четирите ковани свещника.

Възрожденският храм е част от Неврокопската епархия на Българската православна църква и е обявен за паметник на културата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама