Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10296439 www.bgdnes.bg

Темида посича щерката и дясната ръка на Митьо Очите

Делото срещу несебърския бос пак е върнато

Спецсъдът отказва на Станислава Желязкова да отмени забраната й да напуска страната, защото живее с татко си

Посечени от Темида са най-приближените до Димитър Желязков - Митьо Очите, научи "България Днес"! Апелативният спецсъд отхвърли молбата на голямата му щерка Станислава да отпадне забраната й за напускане на страната. Освен това поряза мераците на сочения за дясна ръка на несебърския бос - Радослав Николов-Рачо, да бъде намалена паричната му гаранция от 50 бона в по-малка. Това става ясно от определение на съдия Галя Георгиева и колегите й.

Реклама

Станислава Желязкова и адвокатът й посочват пред съда, че мярката да не напуска границите на страната е изиграла своята роля по време на досъдебното производство и в момента е излишна. Не на такова мнение са съдиите. Те припомнят, че младата жена е обвинена като участник в престъпна група, като нейните функции според обвинението са били свързани със събиране на такса спокойствие от таксиметрови шофьори.

"Същата разполага с паричен ресурс, който й позволява да се отклони от наказателно преследване, преди делото да е приключило. Мярката й за неотклонение е гаранция в пари. Средата, в която същата живее, са част от обвиняемите по настоящото дело, т.е. Димитър Желязков, екстрадиран от Турция, е неин баща", мотивират се съдиите.

Те се сблъскват и с друг казус относно сочения за дясна ръка на Очите Радослав Николов. Семейното и имотното състояние на Рачо не му позволяват такава голяма сума да бъде отделена от бюджета му, изтъква защитата му. Магистратите отбелязват, че мизата за свободата му вече е била намалявана веднъж от 100 на 50 хил. лв. Освен това отчитат, че срещу Николов има тежки обвинения - за участие в престъпна група и за изнудване. От установените до този момент факти и обстоятелства може да се направи обосновано предположение за извършването на престъпленията, смятат служителите в черни тоги.

Става реч за престъпна дейност, извършвана в продължение на дълъг период от време и от лица, които системно са се занимавали с изнудвания, коментират магистратите. Също така преценяват, че към този момент няма нови обстоятелства, които да налагат намаляване на гаранцията.

От съдебният акт се разбира и за поредния препъникамък пред процеса. Митьо Очите, щерка му Станислава и още десетина души са подпукани като престъпна група, занимавала се с рекет над бизнесмени и погребални агенти, изнудване и палежи. На последното разпоредително заседание в спецсъда съдия Лилия Георгиева отново е върнала делото. Причината засега остава неясна, но по всяка вероятност е свързана с неразбориите около екстрадицията на Желязков от Турция.

Реклама

Оказа се, че прокуратурата не е поискала разрешение от турските власти, за да бъде съден у нас Очите по всички повдигнати му обвинения. Тъй като законът забранява той да отговаря за престъпления, за които не е позволена екстрадицията му, предишният главен прокурор поиска допълнително разрешение. След това стана ясно, че и в него не са включени всички обвинения. Очаква се окончателното решение на апелативния спецсъд за хода на делото.

Докато казусът се точи с години и процесът рестартира няколко пъти, подсъдимите на скамейката намаляха с един. В началото на август изчезна 28-годишният Юмер Мехмед. Дни по-късно се разбра, че той е убит, а тялото му беше намерено в чувал, нарязано на парчета.

Криминалистите заподозряха за бруталното посегателство човека, с когото Юмер последно е имал среща - 55-годишния бургаски бизнесмен Станимир Рагевски. Първоначалното му обвинение за отвличане бе променено в умишлено убийство. Покрай разследването за човека на Очите полицията разкри още едно жестоко убийство - това на изчезналата месеци по-рано брокерка Теодора Бахлова. Части от нейното тяло бяха открити на различни места в Бургас. Криминалистите още сглобяват пъзела на кървавите покушения, но са категорични, че двете жертви са ликвидирани заради обещани пари и недвижими имоти.

С гривна вкъщи

С електронна гривна за проследяване вкъщи прекарва дните си Митьо Очите. След близо 3 г. в килия това лято кримигероят беше пуснат под домашен арест в имението си в несебърското село Кошарица. Освен за заседанията по делото на боса му се наложи да напусне къщата, за да потърси лекарска помощ. Той се озова в кардиологична клиника със сърце, излязло от ритъм. Медиците успяха да го стабилизират. По неофициална информация причината за неразположението е свързана с тренировките на Желязков и използването на анаболи.

Реклама
Реклама
Реклама