Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10300713 www.bgdnes.bg

Зелето мина левче

Лъч надежда: очакват олиото да поевтинее 

Тройно поскъпна зеленчукът спрямо минали години 

1,20 лева достига цената на килограм зеле, показва проучване на "България Днес".

Поскъпването на един от основните продукти за зимните туршии е тройно спрямо минали години, когато килото варираше около 40-60 стотинки. Затова и много хора се замислят дали има смисъл да си слагат кисело зеле, или да купуват готово, което преди година се продаваше по 1-1,50 лв. за килограм, но със сигурност сега и неговата цена ще скочи.

Сериозно увеличение има и при морковите - важна съставка за салатите през студените месеци. Килограм от оранжевия зеленчук достига 99 стотинки, като предишните стойности в потребителската мрежа достигат 69 стотинки. Производители обясняват поскъпването с по-големите разходи за поддържане на оранжериите, като основното финансово перо е по завишените сметки за електричество. От юли до октомври тази година енергията за индустрията е поскъпнала двойно.

Реклама

Зелените домати и патладжаните държат цени около левче, докато карфиолът е 2,50 лева, а камбите смело гонят 2 лева за килограм.

Лъч надежда за поевтиняването на олиото дава Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Растителното масло гони рекордни стойности през последните месеци, като цената му нарасна няколко пъти.

Според едни от последните седмични бюлетини на ДКСБТ цената на едро по тържищата в страната на бутилка слънчогледово олио от 1 литър е достигнала 3,30 лева/литърът, което е ръст с 2,5% спрямо края на септември.

"Има донякъде и спекула с цената на олиото в този момент, която е на световно равнище, не само в България. Тя води до едно задържане нивата на цената на олиото, но рано или късно ще се установят балансите и ще видим тенденция на намаляване. Може би тенденцията на задържане ще е по-дълга. При краставиците и пипера например разликите спрямо миналата година са с около 20% по-високи равнища. При зелето и морковите имаме разлика с около 40%. Потребителската кошница ще ни струва тази седмица 79 лева, което е с 6 лева повече от миналата година по това време", коментира пред Радио Стара Загора Иванов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама