Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10300905 www.bgdnes.bg

Играят спектакъл за глухи деца

В света на жестовете и театъра 

"Отвъд стената" показва проблемите в обществото преди и по време на COVID-19 

Вече има спектакъл за глухи деца!

Иновативната идея е на режисьора Мила Коларова, която създава проект, обединяващ изразните средства на кукления театър с жестовия език. В представлението, което е подходящо за малчугани със слухова загуба, но и за подрастващи със слух, главна роля изиграват две талантливи актриси - чуващата Юлия Коларова и Росица Караджова, която е глуха по рождение.

Реклама

"България Днес" се свърза с Росица Караджова благодарение на жестовия преводач Силвана Павлова, за да разговаряме за спектакъла.

"За мен децата още от малки трябва да научат, че има различия в обществото и че те могат да бъдат преодолени единствено заедно. Това могат да бъдат например различни езици, произход, религии и т.н. Тъй като съм глуха по рождение и трето поколение в глухо семейство, въпрос на сърце е да предам на публиката малко познатата култура на театъра", сподели пред вестника Караджова, като допълва, че успява да постигне пълен синхрон в слово и жест заедно с чуващата актриса Юлия Коларова, за да могат лесно посланията да стигнат до смесената публика.

Сюжетът на постановката е изключително актуален, показващ проблемите в обществото преди и по време на пандемията.

"В ежедневието има ограничения и днес глухите хора все още са изключени от пълноценно участие в обществото поради липса на достъпност и осъзнатост. Например няма достатъчно жестов превод. В спектакъла ние показваме моменти от живота на две различни помежду си същества, всяко от които е затворено в свой собствен изолиран свят. Постепенно пиесата се развива в забавна серия от епизоди в анимационен стил", разкрива актрисата част от основната идея на представлението.

Росица решава да се включи в постановката след покана от страна на инициаторите, като споделя, че концепцията на "Отвъд стената" отговаря на собствения й житейски опит и разбиране за света.

Караджова от малка е запленена от магията на театъра и първите й стъпки в областта, за жалост, са без жестов преводач, защото има недостиг от специалисти у нас.

"Българският жестов език беше признат като независим език едва на 21 януари 2021 г. С други думи, за мен беше предизвикателство да уча наравно с чуващите ми колеги. Това ще се промени в бъдеще", коментира тя. Въпреки бариерите и предизвикателствата, Караджова завършва няколко специалности в НБУ - "Танцов театър", "Актьорство майсторство" и "Кино и телевизия", като скоро ще завърши и магистърската си степен по "Театрално изкуство и общество".

Детският спектакъл е създаден в партньорство с младежката организация към Съюза на глухите.

Реклама
Реклама
Реклама