Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10301028 www.bgdnes.bg

Ловец два часа гони глиган

26-годишният Мерт показва упоритост и точен мерник 

200-килограмовото прасе пада след един-единствен изстрел 

Рекордните два часа продължава гонитба между глиган и ловец.

200-килограмовото прасе прави отчаяни опити да се спаси, но в крайна сметка е поразено с един-единствен куршум, изстрелян от 26-годишния Мерт Чолаков. Той е част от ловната дружинка на великотърновското Ново село.

Ситуацията с много тичане и дебнене се разиграва преди няколко дни, а за нея потвърди лично пред "България Днес" младият ловец с 8-годишен опит.

Реклама

Групата от 16 души и кучета попада на следите на глигана, но той се оказва хитър, започва да бяга и се крие, насочвайки се към труднодостъпен район. Преследването се проточва около два часа, но в един момент дивото животно се оказва пред мерника на Чолаков и той не пропуска да го порази, гръмвайки го във врата. "Много им разбирам на глиганите", споделя младежът, който е доволен от направения удар. Въпреки че животното е едро, Мерт има по-добро постижение. Личният му рекорд е 250-килограмов глиган с 23-сантиметрови зъби.

Отглежда и 5 ловни кучета, които използва за птичи лов и едър дивеч.

Мерт прикова вниманието към себе си през август тази година, когато се включи в състезание по ловна стрелба във Велико Търново. Тогава той повалил 16 от 18 мишени в съревнованието.

Ловната дружинка в Ново село може да се похвали с добри успехи през последните месеци.

"При нас има пъдпъдъци, не са в много големи количества, но все пак са достатъчно. Както обикновено, гривяците са много, виждат се и гургулици. Има диви свине в нашите ловни полета. Виждаме две майки с по около 50 кг приплоди. Надяваме се този ловен сезон да е по-резултатен от миналия", разказа пред НЛРС - Съюз на ловците и риболовците в България, председателят на ЛРД - Ново село, Йосиф Чолаков.

Представителите на новоселската дружина заеха първото място тази година на дружественото състезание, не само в индивидуалната, но и в отборната класация.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама