Българин откри мощно антитяло срещу COVID

Приятел
Автор: БД Онлайн

Д-р Ивелин Георгиев ръководи група учени в американския университет / СНИМКИ: Личен архив

Д-р Ивелин Георгиев ръководи група учени в американския университет / СНИМКИ: Личен архив

Наука на световно ниво 

Д-р Ивелин Георгиев е ръководител на група учени в университет в САЩ 

КОЙ Е ТОЙ:

Д-р Ивелин Георгиев е директор на програмата "Вандербилт" по изчислителна микробиология и имунология, както и асоцииран директор на Института по инфекция, имунология и възпаления към университета "Вандербилт" в САЩ.

Доцент е в Катедра по патология, микробиология и имунология, както и в катедра "Компютърни науки".

Виктория СТОЯНОВА

Българин е част от екип, открил супермощно ново моноклонално антитяло, борещо мутациите на COVID-19!

Антитялото има по-специфични характеристики, които ги правят предпочитани като лекарства в сравнение с други видове мерки.

"Тези антитела се използват за лечение при различни видове заболявания, включително и при инфекциозни болести. Могат да се открият например при изследване на кръвта на хора, които са преболедували от дадена болест - както е в случая със SARS-CoV-2. Обикновено процесът води до откритието на много кандидат-антитела, които след това трябва да преминат през множество тестове, за да се изберат най-добрите. В нашия случай екипът ни от "Вандербилт" заедно с колеги от няколко други института в САЩ изследва кръвта на човек, който беше преминал през инфекция с коронавирус, и открихме голям брой антитела срещу този вирус. Едно от тези антитела, т. нар. антитяло 54042-4, се оказа с изключително силен неутрализиращ ефект не само срещу оригиналния вирус, но и срещу редица нови варианти (мутации) на вируса, които се появиха и разпространиха през последните няколко месеца. Това е важно, защото много други антитела, които бяха намерени и развити досега, се оказаха неефективни срещу някои от новите варианти на вируса. Няма как да предположим какви нови варианти на вируса ще се появят в бъдеще, но заради много специфичните си характеристики се надяваме антитяло 54042-4 да продължи да бъде ефективно дори и срещу нови варианти на вируса, които тепърва ще се появяват", коментира специално пред "България Днес" д-р Ивелин Георгиев, директор на програмата "Вандербилт" по изчислителна микробиология и имунология и асоцииран директор на Института по инфекция, имунология и възпаления "Вандербилт".

Технологията, чрез която е открито новото моноклонално антитяло, е разработена от група учени в Медицинския център към университета, чийто ръководител е д-р Георгиев.

"Това е уникална технология, която позволява много бързо и ефективно да се откриват антитела срещу много видове заболявания. Първата ни публикация за технологията беше през 2019 г., и там показахме способността да открием антитела срещу ХИВ и грип. Като започна пандемията, веднага щом получихме достъп до кръв от хора, които бяха прекарали инфекция от коронавирус, което беше лятото-есента на 2020 г., приложихме технологията за откриване на антитела срещу този вирус. Имаме няколко открития досега и още доста, които тепърва ще публикуваме", споделя ученът.

Запитан под каква форма и как откритото антитяло ще се прилага върху хората занапред като евентуално лечение, ученият разкри, че най-вероятно ще се прилага интравенозно.

"Имаме още няколко изследвания, които правим в момента. Когато те привършат, тогава нещата излизат извън нашите ръце и извън академичната среда и много други фактори ще окажат влияние дали и кога ще може да се прилага това антитяло на хората", коментира д-р Георгиев.

Относно предпазването от мутации и как лечението ще блокира евентуално заразяване от COVID-19, Георгиев сподели: "Конкретно за антитяло 54042-4 установихме, че то атакува част от вируса, която е до голяма степен запазена при различните варианти - т.е. това антитяло не се влияе от мутациите, които се разпространяват в момента по света. Както споменах, невъзможно е да знаем какви нови мутации и варианти на вируса ще се появят в бъдеще и затова е важно да имаме различни антитела като опции, така че, ако едно от тези антитела загуби ефективност, все още ще има други опции. Антитяло 54042-4 е една от тези опции, които на този етап са запазили ефективност".

Достигнали ли сме до универсално лекарство срещу коронавирус и дали скоро скоро светът ще се пребори с пандемията, той е категоричен: "Необходими са и двете -ваксините за предотвратяване на сериозни заболявания, а лекарствата - за лекуване на хора, които вече са се разболели. Конкретно за лекарство, което да лекува инфекция от коронавирус - близо сме, но не бих казал, че имаме универсално лекарство на този етап. Антителата, които са одобрени или пред одобрение в някои страни, са много ефективни на този етап и разбира се,, се надяваме да останат така, но фактът, че няколко от тези антитела вече загубиха ефективност срещу новите варианти на вируса, ме кара да съм по-въздържан в прогнозите си. Други видове лекарства също се разработват и имат сравнителна добра ефективност, но със сигурност не са универсални на този етап. Но научната работа продължава и надеждата е скоро да имаме едно такова наистина универсално лекарство.

Д-р Георгиев, който от дете е привлечен от математиката, науката и медицината, се занимава с научна дейност в сферата на терапевтичните антитела и ваксини от десетилетия. Именно интересът и работата му в това направление го правят един от най-изявените учени в университета "Вандербилт", където от 2015 г. ръководи и група, чиято работа е насочена към инфекциозните заболявания.

"Когато пандемията започна, подобно на много други учени, реших да изместя фокуса на дейността ни, да опитаме да помогнем с каквото можем, за да разберем как имунната ни система атакува този вирус и как можем да използваме тази информация за разработката на ефективни лекарства и ваксини. Последните почти две години бяха много тежки за всички, разбира се, и се надявам с нашите усилия да сме допринесли дори и малко за борбата с този вирус", откровен е българинът.

Ученият: 

Медицината е в кръвта ми заради моите родители 

- Д-р Георгиев, може ли да разкажете за вашата история? Как решихте да се занимавате с медицина?

- Образованието ми е по компютърни науки и математика, но винаги ме е влечало използването на компютърни/изчислителни технологии за решаване на практични проблеми от ежедневието. Най-силно ме привлече изчислителната биология заради големия потенциал да се направи разлика - за по-добро - в живота на хората. Като малък постоянно слушах родителите си (и двамата лекари) да обсъждат медицински теми и случаи, така че медицината си е в кръвта ми. Но човек трябва да знае интересите, способностите и ограниченията си и за мен специално тази интердисциплинарна област между компютърни науки и биология е много точен избор. Работя нещо, което ми е интересно и ме прави щастлив, а и което има възможност да допринася към науката и медицината.

- Какво ви отведе в САЩ и с какво се занимавате като научни разработки?

- Дойдох в САЩ за университетско образование и постепенно започнах да си оформям пътя в науката. Не бих казал, че от самото начало знаех какво искам да правя, но следвах как се развиват интересите ми и коя нова област ме вълнува и така стигнах докъдето съм сега. В групата ми сега се занимаваме както с разработка на терапевтични антитела и на ваксини, така и с компютърни симулации за разгадаване на имунната система и как тя се бори с инфекции и други заболявания.

Пътищата към Витоша са затворени за коли без вериги и за градския транспорт

Пътищата към Витоша са затворени за коли без вериги и за градския транспорт

Пътищата към Витоша за затворени за автомобили без вериги и за градския транспорт, тъй като има снежна покривка между 30 и 40 см, каза Красимир Димитров, директор „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община. По обяд вероятно ще бъдат обработени пътищата към планината и ще бъдат отворени отново. „В София повечето пътища са обработени

Без фойерверки и пиратки в София

Без фойерверки и пиратки в София

Фойерверките и пиратките ще бъдат забранени в София. Това планира да гласува Столичният общински съвет. Ако идеята бъде приета, тя ще влезе в сила от следващата година. Причината за новия режим са многобройните оплаквания на жителите на София заради пускането на пиротехнически средства в кварталите по всяко време на денонощието

Боксьорът Кубрат Пулев: Бях на косъм да откажа боя за световната титла

Боксьорът Кубрат Пулев: Бях на косъм да откажа боя за световната титла

Точно преди боя с Джошуа всички се заразихме с COVID, не казахме на треньора, той като разбра, напусна Кубрат Пулев се завърна на ринга с гръм и трясък. Той нокаутира ММА легендата Франк Мир в първия рунд по време на историческото шоу Траяд Комбат. Кобрата спечели пояса на организацията в тежка категория

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Звездата на "Пари Сен Жермен" Лионел Меси е носител на най-престижното индивидуално футболно отличие - "Златната топка", за 7-и път. Годината не беше особено успешна за аржентинеца, но специалистите смятат, че гласуващите са направили реверанс към десетката заради спечелената Копа Америка. Това бе първият трофей с националния отбор за мъже

Най-четени

Меди в любовен триъгълник

Меди в любовен триъгълник

Фолкаджията въртял плеймейтките Моника Валериева и Марина Борисова наведнъж В любовен триъгълник се забърка най-актуалният фолкаджия Меди. Тайни секси чатове с изкусителна плеймейтка показват, че един от най-актуалните изпълнители в лекия жанр е имал горещи срещи не само с Моника Валериева. Така любимецът на голяма част от женската половина се

Топастроложката Алена пред "България Днес":  В автобуса е имало много негативна енергия

Топастроложката Алена пред "България Днес": В автобуса е имало много негативна енергия

Шофьорът е бил уморен и изнервен, пътниците са спорели помежду си  Съчетанието между път, който е всичко друго, но не и магистрала и огромно напрежение и тихи скандали в автобуса са предизвикали катастрофата на магистрала "Струма". Това обяви пред "България Днес" топастроложката Светлана Тилкова - Алена по повод трагедията

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Автобусите да станат като самолетите - стюардеси да следят за коланите и да казват къде е копчето за аварийно отваряне на врати Резервоарът на автобуса най-вероятно е бил срязан и запален от първата (дясна) мантинела, върху която покойният шофьор връхлита във фаталната нощ срещу вторник. Хлъзгавият и мокър път, съчетан с по-висока скорост

Още трима в леглото на Чайна

Още трима в леглото на Чайна

Мария Еухения Суарес, по-известна като Чайна, е една от най-обсъжданите жени в последно време, а и явно има защо. Оказа се, че аржентинската актриса, певица и модел е доста палава в леглото и предпочита там да си партнира с футболисти. Без значение дали са женение или не. Звездата на ПСЖ Мауро Икарди кръшна с нея на Уанда Нара, но се оказа

Убитата Елена била обект и на домашно насилие

Убитата Елена била обект и на домашно насилие

Жертвата отказала сватба заради друг мъж Христо Кацаров отишъл в Хага с пистолет за фаталната среща с 33-годишната си годеница Убитата в Хага Елена Генчева се е страхувала от приятеля си Христо Кацаров. Споделила е опасенията си с приятели дни преди смъртта си. На бял свят излезе информация, че депутатът е малтретирал и пребивал бившите си изгори

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

Новите депутатки са млади и красиви  Небие Кабак е най-малката (24 г.), която влиза в 47-ото Народно събрание  Армия от млади и хубави депутатки ще красят 47-ото Народно събрание, което трябва да започне работа до няколко дни. Голяма част от тях влизат от листата на "Продължаваме промяната" и неофициално в публичното пространство бяха наречени

Драго и София по-щастливи от всякога

Драго и София по-щастливи от всякога

Щастие излъчват Драго Симеонов и половинката му София Маринкова. Неспиращите папараци на "България Днес" уловиха журналиста и актрисата на обиколка из софийските улици, на която и двамата изглеждаха супер весели. Маринкова дори бе в закачливо яке с червени мотиви, вероятно заради идващите коледни празници

Фенки налазиха полицай

Фенки налазиха полицай

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България

Пет глигана повалени наведнъж

Пет глигана повалени наведнъж

Добра слука на дружинката в Кубрат  Дивите прасета са хванати в засада, пукотевицата е страшна  Не един, не два, а цели пет глигана успяват да повалят наведнъж смели ловци. Зрелищното постижение е на дружинката в разградското градче Кубрат, а историята се случва преди няколко дни. В местността Джапона в посока Глоджево кубратчаните

Режисьорката Антонина Лозанова:  Няма нищо по-увлекателно от баба на село

Режисьорката Антонина Лозанова: Няма нищо по-увлекателно от баба на село

Храната на село е много по-вкусна, защото я отглеждаш като дете  КОЯ Е ТЯ Антонина Лозанова е на 21 години, родом от Видин. Учи "Медии и журналистика" в УНСС, а през май 2021 г. завършва и операторската школа към НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Занимава се с фотография, видеография, управлява дрон. Автор е на няколко късометражни и документални филма

Най-коментирани

Яница се чуква с шотове на участие

Яница се чуква с шотове на участие

Алкохол съвместно с Биляниш  Фолкпевица поглъща спиртни напитки, пеньоар едва скрива дупето й  Фолкевицата Яница пие на сцената, казва си "наздраве" с фенове по сепаретата и едва прикрива дупето си. Лудата купонджийска вечер се случва в дискотека в Благоевград, където изпълнителката има съвместно участие с колежката си Биляниш

Пътищата към Витоша са затворени за коли без вериги и за градския транспорт

Пътищата към Витоша са затворени за коли без вериги и за градския транспорт

Пътищата към Витоша за затворени за автомобили без вериги и за градския транспорт, тъй като има снежна покривка между 30 и 40 см, каза Красимир Димитров, директор „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община. По обяд вероятно ще бъдат обработени пътищата към планината и ще бъдат отворени отново. „В София повечето пътища са обработени

Блатечки е баща за пример!

Блатечки е баща за пример!

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

Без фойерверки и пиратки в София

Без фойерверки и пиратки в София

Фойерверките и пиратките ще бъдат забранени в София. Това планира да гласува Столичният общински съвет. Ако идеята бъде приета, тя ще влезе в сила от следващата година. Причината за новия режим са многобройните оплаквания на жителите на София заради пускането на пиротехнически средства в кварталите по всяко време на денонощието

Боксьорът Кубрат Пулев: Бях на косъм да откажа боя за световната титла

Боксьорът Кубрат Пулев: Бях на косъм да откажа боя за световната титла

Точно преди боя с Джошуа всички се заразихме с COVID, не казахме на треньора, той като разбра, напусна Кубрат Пулев се завърна на ринга с гръм и трясък. Той нокаутира ММА легендата Франк Мир в първия рунд по време на историческото шоу Траяд Комбат. Кобрата спечели пояса на организацията в тежка категория

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Звездата на "Пари Сен Жермен" Лионел Меси е носител на най-престижното индивидуално футболно отличие - "Златната топка", за 7-и път. Годината не беше особено успешна за аржентинеца, но специалистите смятат, че гласуващите са направили реверанс към десетката заради спечелената Копа Америка. Това бе първият трофей с националния отбор за мъже

Чернокопът изяде шарана за Никулден

Чернокопът изяде шарана за Никулден

Традиционната риба за празника по-скъпа от миналата година Цацата и сафридът с най-ниски цени - 2-3 лева за килограм  Чернокопът измества шарана за тазгодишния Никулден, показа проверка на "България Днес" в рибни борси в страната. Причината е, че шаранът е поредният хранителен продукт, който отбелязва значително нарастване в цената

Предупредителен жълт код за силен вятър и сняг за 19 области на страната

Предупредителен жълт код за силен вятър и сняг за 19 области на страната

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за 19 области на страната. Жълтият код е за силен вятър и за валежи от сняг, а в западната част от Горнотракийската низина - от дъжд и сняг. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления

Омикрон - три пъти по-бърз и заразява преболедували

Омикрон - три пъти по-бърз и заразява преболедували

56 мутации има новият вариант на COVID-19  Името прескочи две букви от гръцката азбука  Новият вариант на COVID-19 Омикрон, се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните и може да заразява хора, които вече са преболедували коронавируса. Около тези позиции се обединяват родните здравни власти, като правят уточнение

Изписват Чапа за Коледа

Изписват Чапа за Коледа

До тогава ще е в санаториум, синът му му носи глина и моли да твори Георги Чапкънов-Чапа ще се прибере вкъщи за Коледа. Дотогава той ще е под медицински грижи и надзор. Санаториумът ще продължи да бъде дом за гениалния скулптор, тъй като синът му - режисьорът Тодор Чапкънов, има неотложни служебни ангажименти в чужбина

Блатечки е баща за пример!

Блатечки е баща за пример!

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Звездата на "Пари Сен Жермен" Лионел Меси е носител на най-престижното индивидуално футболно отличие - "Златната топка", за 7-и път. Годината не беше особено успешна за аржентинеца, но специалистите смятат, че гласуващите са направили реверанс към десетката заради спечелената Копа Америка. Това бе първият трофей с националния отбор за мъже

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 са новозаразените с коронавирус за последните 24 часа. Това са 8,26 % от тестваните. От тях 82,72% са неваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал. Направените тестове за последните 24 часа са общо 36 559. Починалите са 224 души, от тях 91,52% не са ваксинирани. Общо починалите са 28 325

Адел оглави за трети път класацията на "Билборд" за албуми

Адел оглави за трети път класацията на "Билборд" за албуми

Певицата Адел оглави класацията на "Билборд" за албуми за трети път в кариерата си, съобщи сайтът на изданието, цитиран от БТА. Британската изпълнителка покори върха с новия си албум "30". От тавата за периода на отчитане са продадени 839 000 еквивалентни единици. Това прави "30" албума с най-високи едноседмични продажби за годината

Проф. Кантарджиев: Омикрон се разпространява бързо, да се затегне контролът по границата

Проф. Кантарджиев: Омикрон се разпространява бързо, да се затегне контролът по границата

Не е нужно да плашим хората с варианта омикрон, но той се разпространява по-бързо от останалите, каза проф. Тодор Кантарджиев по bTV. Този щам за седмица се е появил от Ботсвана в ЮАР и вече има единични случаи в Белгия, Великобритания, Германия, Чехия. Според проф. Кантарджиев трябва да се вземат мерки - да се затегне контролът по границите

Собственикът на "Беса транс" е пътувал с групите туристи в Истанбул

Собственикът на "Беса транс" е пътувал с групите туристи в Истанбул

"Аллах да вкара починалите в рая!", написа собственикът на туристическата компания "Беса транс" Беким Хаджиу, чийто автобус катастрофира на АМ "Струма". От написаното става ясно още, че самият той е бил част от една от туристическите групи, заминали за Истанбул, предава БНТ. "Аллах да изпрати в рая загиналите. По-скорошно оздравяване на ранените

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Самолет на немската авиокомпания „Луфтханза“, който е трябвало да излети в 7:00 часа от Терминал 2 на летище София, се е принудил да се върне обратно от пистата заради птици, които са влезли в двигателя.  Пилотът е обяснил на пътниците, че три птици са ударили самолета. Имало е повредена перка.  Всички пасажери са пренасочени за други полети

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев спечели първия си бой в новия формат "Триадна" , като нокаутира Франк Мир в последната секунда на първия рунд на галата в Тексас, организирана от "Трилър". Българинът, който е двукратен претендент за световната титла при супертежките, започна от самото начало да вкарва тежки удари в главата и тялото на съперника

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Във финалния сблъсък тази събота в шоуто "Маскираният певец" се оказа, че зрителите на "Нова телевизия" най-слабо са подкрепили Камъка. От костюма се показа Тото от "СкандаУ". Журито следователи: Марта Вачкова, Алекс Раева, Владо Пенев и Азис, не познаха кой се крие под маската. Техните предположения бяха за актьорите актьорите Александър и Наум

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Министерството на външните работи препоръча да се избягват пътуванията до Южна Африка заради новооткрития вариант на коронавируса Омикрон. "По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID – 19 - Омикрон голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсуана