Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10303684 www.bgdnes.bg

Българин откри мощно антитяло срещу COVID

Наука на световно ниво 

Д-р Ивелин Георгиев е ръководител на група учени в университет в САЩ 

КОЙ Е ТОЙ:

Д-р Ивелин Георгиев е директор на програмата "Вандербилт" по изчислителна микробиология и имунология, както и асоцииран директор на Института по инфекция, имунология и възпаления към университета "Вандербилт" в САЩ.

Доцент е в Катедра по патология, микробиология и имунология, както и в катедра "Компютърни науки".

Реклама

Виктория СТОЯНОВА

Българин е част от екип, открил супермощно ново моноклонално антитяло, борещо мутациите на COVID-19!

Антитялото има по-специфични характеристики, които ги правят предпочитани като лекарства в сравнение с други видове мерки.

"Тези антитела се използват за лечение при различни видове заболявания, включително и при инфекциозни болести. Могат да се открият например при изследване на кръвта на хора, които са преболедували от дадена болест - както е в случая със SARS-CoV-2. Обикновено процесът води до откритието на много кандидат-антитела, които след това трябва да преминат през множество тестове, за да се изберат най-добрите. В нашия случай екипът ни от "Вандербилт" заедно с колеги от няколко други института в САЩ изследва кръвта на човек, който беше преминал през инфекция с коронавирус, и открихме голям брой антитела срещу този вирус. Едно от тези антитела, т. нар. антитяло 54042-4, се оказа с изключително силен неутрализиращ ефект не само срещу оригиналния вирус, но и срещу редица нови варианти (мутации) на вируса, които се появиха и разпространиха през последните няколко месеца. Това е важно, защото много други антитела, които бяха намерени и развити досега, се оказаха неефективни срещу някои от новите варианти на вируса. Няма как да предположим какви нови варианти на вируса ще се появят в бъдеще, но заради много специфичните си характеристики се надяваме антитяло 54042-4 да продължи да бъде ефективно дори и срещу нови варианти на вируса, които тепърва ще се появяват", коментира специално пред "България Днес" д-р Ивелин Георгиев, директор на програмата "Вандербилт" по изчислителна микробиология и имунология и асоцииран директор на Института по инфекция, имунология и възпаления "Вандербилт".

Технологията, чрез която е открито новото моноклонално антитяло, е разработена от група учени в Медицинския център към университета, чийто ръководител е д-р Георгиев.

"Това е уникална технология, която позволява много бързо и ефективно да се откриват антитела срещу много видове заболявания. Първата ни публикация за технологията беше през 2019 г., и там показахме способността да открием антитела срещу ХИВ и грип. Като започна пандемията, веднага щом получихме достъп до кръв от хора, които бяха прекарали инфекция от коронавирус, което беше лятото-есента на 2020 г., приложихме технологията за откриване на антитела срещу този вирус. Имаме няколко открития досега и още доста, които тепърва ще публикуваме", споделя ученът.

Запитан под каква форма и как откритото антитяло ще се прилага върху хората занапред като евентуално лечение, ученият разкри, че най-вероятно ще се прилага интравенозно.

Реклама

"Имаме още няколко изследвания, които правим в момента. Когато те привършат, тогава нещата излизат извън нашите ръце и извън академичната среда и много други фактори ще окажат влияние дали и кога ще може да се прилага това антитяло на хората", коментира д-р Георгиев.

Относно предпазването от мутации и как лечението ще блокира евентуално заразяване от COVID-19, Георгиев сподели: "Конкретно за антитяло 54042-4 установихме, че то атакува част от вируса, която е до голяма степен запазена при различните варианти - т.е. това антитяло не се влияе от мутациите, които се разпространяват в момента по света. Както споменах, невъзможно е да знаем какви нови мутации и варианти на вируса ще се появят в бъдеще и затова е важно да имаме различни антитела като опции, така че, ако едно от тези антитела загуби ефективност, все още ще има други опции. Антитяло 54042-4 е една от тези опции, които на този етап са запазили ефективност".

Достигнали ли сме до универсално лекарство срещу коронавирус и дали скоро скоро светът ще се пребори с пандемията, той е категоричен: "Необходими са и двете -ваксините за предотвратяване на сериозни заболявания, а лекарствата - за лекуване на хора, които вече са се разболели. Конкретно за лекарство, което да лекува инфекция от коронавирус - близо сме, но не бих казал, че имаме универсално лекарство на този етап. Антителата, които са одобрени или пред одобрение в някои страни, са много ефективни на този етап и разбира се,, се надяваме да останат така, но фактът, че няколко от тези антитела вече загубиха ефективност срещу новите варианти на вируса, ме кара да съм по-въздържан в прогнозите си. Други видове лекарства също се разработват и имат сравнителна добра ефективност, но със сигурност не са универсални на този етап. Но научната работа продължава и надеждата е скоро да имаме едно такова наистина универсално лекарство.

Д-р Георгиев, който от дете е привлечен от математиката, науката и медицината, се занимава с научна дейност в сферата на терапевтичните антитела и ваксини от десетилетия. Именно интересът и работата му в това направление го правят един от най-изявените учени в университета "Вандербилт", където от 2015 г. ръководи и група, чиято работа е насочена към инфекциозните заболявания.

"Когато пандемията започна, подобно на много други учени, реших да изместя фокуса на дейността ни, да опитаме да помогнем с каквото можем, за да разберем как имунната ни система атакува този вирус и как можем да използваме тази информация за разработката на ефективни лекарства и ваксини. Последните почти две години бяха много тежки за всички, разбира се, и се надявам с нашите усилия да сме допринесли дори и малко за борбата с този вирус", откровен е българинът.

Ученият: 

Медицината е в кръвта ми заради моите родители 

- Д-р Георгиев, може ли да разкажете за вашата история? Как решихте да се занимавате с медицина?

- Образованието ми е по компютърни науки и математика, но винаги ме е влечало използването на компютърни/изчислителни технологии за решаване на практични проблеми от ежедневието. Най-силно ме привлече изчислителната биология заради големия потенциал да се направи разлика - за по-добро - в живота на хората. Като малък постоянно слушах родителите си (и двамата лекари) да обсъждат медицински теми и случаи, така че медицината си е в кръвта ми. Но човек трябва да знае интересите, способностите и ограниченията си и за мен специално тази интердисциплинарна област между компютърни науки и биология е много точен избор. Работя нещо, което ми е интересно и ме прави щастлив, а и което има възможност да допринася към науката и медицината.

- Какво ви отведе в САЩ и с какво се занимавате като научни разработки?

- Дойдох в САЩ за университетско образование и постепенно започнах да си оформям пътя в науката. Не бих казал, че от самото начало знаех какво искам да правя, но следвах как се развиват интересите ми и коя нова област ме вълнува и така стигнах докъдето съм сега. В групата ми сега се занимаваме както с разработка на терапевтични антитела и на ваксини, така и с компютърни симулации за разгадаване на имунната система и как тя се бори с инфекции и други заболявания.

Реклама
Реклама
Реклама