Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10309149 www.bgdnes.bg

Ученик гений разработва програма за криптопрогнози

15-годишният Радостин с нов проект

Доволен съм от наградата "Джон Атанасов", но удовлетворението е да си полезен на хората

Изкуствен интелект, който предвижда движението на цените на различни стокови или криптовалутни пазари. Това е новият прокт, който разработва 15-годишният Радостин Чолаков от родопското село Барутин.

Реклама

Той обясни, че изгражда среда, в която да може в реално време разработчици на алгоритми да получават информация за цените.

Талантливият ученик от Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив от малко дете впечатлява с уникалните си компютърни умения, които са непосилни за голяма част от връстниците му. "България Днес" разказа за гениалността на Радостин преди три години, след като успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява Гугъл.

В началото на този месец Радостин беше удостоен с наградата "Джон Атанасов", която се присъжда на млади български учени в областта на компютърните науки с изключителни резултати

"Радостен и доволен съм от признанието и може би тази награда е доказателство, че има смисъл в инициативите и проектите, които съм реализирал до момента. Както и преди съм споменавал, няма една конкретна награда, която да е най-ценна, по-скоро най-ценното е удовлетворението да си направил нещо полезно за хората", сподели пред "България Днес" Чолаков.

И добави: "За бъдещото развитие на проекта "АзБуки.ML", който е в основата на това да получа награда, предстоят няколко партньорства с издателства и организации, които ще използват инструментите, създадени от мен, в учебни ресурси - електронни учебници, помагала и т.н., (например към текстовете на даден учебник може да има звуков прочит, или интерактивна справка с речници и т.н.), като идеята ни е там да ги направим по-достъпни, затова в началото сме се фокусирали тези неща да ги разпространяваме безплатно, когато са готови".

Реклама
Реклама
Реклама