Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10309159 www.bgdnes.bg

Куче хапе змия, спасяват я с операция

Не е отровна, но изпуска миризлив бял секрет 

Органите й са били извън тялото след атаката 

Разкъсана от куче жълтоуха водна змия бе зашита на операционната маса и ще живее!

Раните на влечугото са били тежки, но бързата реакцията на хората, които са намерили змията, и точният скалпел на ветеринарен лекар в столична клиника са се оказали животоспасяващи.

"Разкъсана е кожата на няколко места и част от вътрешните органи са навън. За щастие самите вътрешни тъкани и органите не бяха разкъсани, а нараняванията бяха пресни. В случаи като този бързата реакция на хората, които намират животното, е от изключителна важност. Колкото повече стоят навън вътрешностите, толкова повече се замърсяват и изсъхват, затова е жизненоважно бързо да се транспортира до помощ и бързо да се извърши хирургическата интервенция", разказаха от фондация "Дивите животни", които провеждат спасителната акция и дават шанс на животното да оживее.

Реклама

Още с пристигането в клиниката змията е вкарана в хирургия и д-р Ива Николова обработва и зашива всички разкъсани участъци. "Този тип наранявания са с малка вероятност за възстановяване, защото бактериите, които се внасят в организма по такъв директен начин, са доста тежко изпитание, но да се надяваме бързата реакция да ни е от полза и да оцелее животното. Бързата реакция може да спаси живот. Този вид змии не са отровни, но изпускат бял секрет с неприятна миризма, когато се чувстват застрашени. Стискаме палци да се възстанови и скоро отново да бъде на свобода", добавиха добротворците за животни.

Жълтоухата водна змия е разпространена в голяма част от Евразия и Северозападна Африка. Обикновено е тъмнозелена, кафява или сива на цвят с характерни жълти петна зад главата, откъдето идва и името й. Достига на дължина до 140 сантиметра. При улавяне не хапе, но изхвърля бял секрет със силна миризма. Ако е държана в плен, понякога повръща храната си. Храни се почти изцяло със земноводни, по изключение с дребни бозайници и риба.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама