Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10309239 www.bgdnes.bg

С маков чай цери треперенето Лечителя на Левски

Брадавиците се атакуват с оцет и каменна сол

Ечемикът се налага с вода от сварен слез

Бъбречният пясък докарва повръщане и болки, когато започне да излиза от бъбреците и мехура. За да се очисти пясъкът, се вземат 10 капки терпентин - трябва да се купи от аптеките. Взема се всеки ден (20 или 30 сутрини) и пясъкът се очиства.

Понякога повтаря, т.е. иде повторно: терпентинът се взема на захар и в прясно мляко. Медицината прави операция, но често пъти излиза несполучлива. Терпентинът е изпитан много пъти и е сигурно средство.

Реклама

За същата болест се взема коприната (пискюлът, косата, брадата) на царевицата. Когато узрялата царевица се бели, тогава се събира коприната, нарязва се, изсушава се и се вари като чай. Пие се всяка сутрин от 50 до 60 дни или повече.

Брадавици (кокоши тръни) по ръцете се мажат със сока (млякото) на дребния млечок всяка сутрин. Има и друга билка - жълтениче. Расте в градините, има жълто мляко и с него се мажат сутрин брадавиците (кокошите тръни) и се изгубват.

Брадавиците се налагат нощем със сол и лимонтозу (лимонена киселина и морска сол, смесени и двете с вода), мокрят се кърпи и се слагат на брадавиците всяка вечер. Смесват се винен оцет и каменна сол, намокря се кърпа и се налагат брадавиците вечер, когато човек ляга да спи.

Взема се силен оцет, смесва се като каша и се налага на брадавиците всяка вечер. Това са много изпитани лекове, уверява Лечителя на Левски.

Който страда от безсъние, при лягане вечер да вземе по 1 лъжица мед и 1 глава червен лук (арпаджик). Лукът да бъде счукан и смесен с меда наедно. Вечер не бива да пие нито кафе, нито чай, че раздразва нервите. Медът и лукът са за ядене след вечеря, за успокоение на нервите.

Безсъние и незаспиване. Питомен пеклин като се счука, да се смеси с кисел квас, да се налага вечер на слепоочията. Вечер човек да се къпе в топла вода и това докарва сън.

Реклама

Най-доброто лекарство да се добие добър сън е да се работи денем тежка работа, а вечер да се храни с лека храна; денем да не се спи, а само нощем.

Йеромонах Неофит Калчев дава ценни съвети и при повръщане. Да се свари ориз-чорба без сол и да се пие топла като чай. Да се вземе сода бикарбонат и повръщането спира. Взема се една чаена лъжица сода на прах, смесва се със 100 г студена вода и се изпива.

Повръщане или уригване често или периодично се образува от стомашните сокове. Взема се от аптеките или дрогериите на прах magnesia carbonica 2 чаени лъжички и 2 бучки бяла захар. Пие се преди обяд и след вечеря. Така се продължава 10-15 или повече дни.

Магнезият помага, в случай че се отрови някой с отрова или противопоказни лекарства и други подобни - при хора, които имат гастрически сок. Такива трябва да се пазят от трудносмилаема или престояла храна.

За виенето на свят духовникът от Преображенския манастир посочва като причини слабост или прилив на кръв в мозъка. Човек гледа, че всичко се върти около него и като че сам се върти и бива принуден да седне или да се опре на нещо, за да не падне. Пред очите му притъмнява, ушите му пищят, сърцето му тупка, повдига му се и той примира.

Помощ: да се изнесе на чист въздух. Да му се дава да мирише амоняк или оцет; трябва да се разтрива цялата снага със силен оцет от вино, да се наложи на главата му мокра кърпа с оцет и той ще се свести. Иначе, ако не му се помогне, може и да има тежки последици.

Решение има и за вонящ дъх в устата. Той се поражда от гнили кухи зъби или от кървящи венци. Взема се седеф (рута) 150 г и 500 г ракия. Сваряват се на жар, да не се запалят. Като поври, се отмества да изстине и се гаргари с по една чаена лъжичка.

В случай че вар попадне в очите на работници, трябва да се вземе 50 г бяла захар и да се смеси с 300 г студена вода. Очите се измиват, за да не се повредят.

Случва се също да се схванат и много да болят вратните жили. Тогава се вземат 400 г оцет, 200 г свинска мас или дървено масло и 10 глави чеснов лук. Като счукате лука, смесете го с оцета и маста и разтривайте врата, докато оздравее.

Изпитан лек Божият служител предлага и при появата на ечемик на окото. То е малко цирейче, което обикновено излиза по краищата на клепачите. За да премине, трябва да се мокри с вода от сварен слез (камиляк) и при лягане да се налага с възтопла каша от средицата на хляба и прясно мляко, сварено с хляба, за да пробие сам. Не трябва да се пипа или стиска с ръка. Той се появява на малки и възрастни.

Неофит Калчев дава рецепти и когато играе самоволно някоя част от тялото - краката, ръцете или друга част, или се дърпат (обтягат) сами, без волята на човека.

А. Вземат се 2-3 глави от градински и див мак, счукват се на дребно, сваряват се с 300 г вода. Изпива се след вечеря. Същата доза се пие 15 дни. Всяка вечер се сваряват по 2-3 глави.

Б. Коча билка (дилянка, валериана). Взимат се корените, стеблото, листата и цветът. Вземат се 15 г , сваряват се с 300 г вода. Пие се след вечеря - 15 вечери.

Реклама
Реклама
Реклама