За година светът харчи двойно повече ток за биткойни, отколкото в България изобщо

Приятел
Автор: Димитър Мартинов

За година светът харчи двойно повече ток за биткойни, отколкото в България изобщо

Енергията е 91 терават часа, ръстът за последните 5 години - десеторен

Цената на тока на борсата постоянно се повишава и удря рекорди, а продажната цена с ден на доставка днес е 370 лв. Същото е и с биткойните, които се търгуват за 62 000 долара единия. Двете са адски свързани, тъй като добиването на криптовалутата изисква огромно количество енергия. Всъщност електричеството, изразходвано за добиване и процеси с биткойни за една година е двойно на това, което България потребява за 12 месеца. Докато у нас се консумират между 40 и 48 тераватчаса, за копаенето на криптовалутата се изразходват 91 тераватчаса.

Числото е толкова голямо, че освен от консумацията на България е повече и от тази на страни като Нидерландия и Дания например. Всъщност

само за добив на

криптовалути

отива 1/20 от

годишната

консумация на

електричество

Процесът по добива им, наречен копаене, изисква изчислителните мощности на компютъра ви да валидират математически задачи. Колкото по-голям е приносът ви, толкова повече биткойни ще получите в рамките на всеки 10-минутен цикъл, при който се генерират 6,25 единици от криптовалутата.

Всъщност точно заради борбата кой ще има по-голям принос и ще получи повече от струващите над 62 хил. долара за 1 биткойн, процесът изисква толкова голяма консумация на електричество. Решаваните уравнения служат за т. нар. протокол за доказателство за работа. Той се използва и за валидирането на трансакции, без значение дали трансфер на биткойни от един портфейл в друг, или за традиционна валута.

“Доказателството за работа” е сред основополагащите принципи на най-известната криптовалута, създадена през 2008 година от анонимна личност или група, известен като Сатоши Накатомо, стремяща се към децентрализирана дигитална валута.

Системата е проектирана така, че на всеки 10 минути мрежата награждава с биткойни тези, които успешно са наредили пъзела.

С увеличаването на цената на биткойна обаче интересът към придобиването му се засили, както и потреблението на електричество. Докато през 2010 година криптовалутата можеше да се добива с обикновен компютър, още на следващата година се появиха специализираните копачки.

Идеята е, че те са по-мощни и решават повече задачи за 10 минути. Самата система пък е проектирана така, че колкото повече копачи има, толкова по-трудни стават уравненията.

Затова днес ви трябват специализирани копачки, разположени в огромни пространства, както и специално охлаждане, за да не прегреят постоянно работещите машини. Това е и причината добиването на биткойни да се практикува основно в големи дейта центрове от корпорации или групи хора.

Всъщност

основните играчи

са 7 групи. Те

притежават

близо 80%

от цялата

изчислителна

мощност

в мрежата. Те се събрали, след като осъзнали, че им е по-изгодно да обединят усилия и да получават по 10 долара на ден, вместо 50 хиляди за 10 години.

Самото копаене се случва в целия свят, често там, където има евтина електроенергия. В продължение на години Китай бе водещият играч, макар че в последно време започна да изпитва спадове заради правителствени регулации. Пазарният дял на източната страна е спаднал до 46% през април тази година, а само преди 24 месеца бе 75%. От това се възползваха играчите в САЩ, които са увеличили дела си четирикратно до 16%.

Друг сериозен играч е Иран. Страната използва запасите си от петрол, за да смъкне разходите за електроенергия. Koпaенето на криптовалутата е сред важните начини, по които блокираният oт caнкции на САЩ Иpaн ycпявa дa cи нaбaви дocтъп до чуждестранна вaлyтa. Cпopeд изчисленията електричеството, необходимо зa изкопаването на криптовалутата, възлиза нa 10 милиона барела cypoв пeтpoл, или oкoлo 4% oт гoдишния дoбив на страната. Цената на тока не е висока, тъй като страната е най-големият производител на природен газ в света. От 2019 г. Техеран призна добива на виртуалните пари за легитимно и доходоносно бизнес начинание. Така копачите, които ги добиват, плащат по-висока цена за ток, но чувствително по-ниска от тази в останалата част на света. Врътката е проста - Иран извежда енергийните си резерви по света, като ползва петрола си за производство на електроенергия. Тя се превръща в биткойн чрез действията на “миньорите” в Иран. По този начин Иран получава непряка експозиция на своите петролни резерви чрез потенциални купувачи и потребители на биткойн, които разполагат центровете си там.

А копачите в цял свят са толкова много, че от 2016 г. досега има десеторен скок на консумацията на електричество, използвана за добив на криптовалути, докато достигне сегашните нива от 91 тераватчаса годишно. За сравнение, цялата консумация на енергия от “Гугъл” е 12,2 тераватчаса, като приблизително 200 тераватчаса се използват от всички центрове за данни в света, с изключение на тези, които копаят биткойни, според анализатора Джордж Камия от Международната агенция за енергията (МАЕ).

МАЕ дори прогнозира, че ситуацията може да се влоши още повече, защото ако “миньорите” използват най-енергоемкото оборудване, то

потреблението

може да скочи

до 500 теравата 

Именно заради тока, както и копачите, които използват електричество, добито от твърдо гориво, на 12 май Илон Мъск заяви, че спира приемането на биткойните за закупуването на електромобилите му “Тесла”. “Ние сме загрижени от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и трансакции, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива”, каза Мъск. И добави, че производителят на електрически автомобили няма да продаде нито един от своите биткойни, които закупи през февруари и така повиши цената им. Вместо това възнамерява да ги използва за трансакции веднага щом добивът на криптовалути премине към използване на по-устойчива енергия.

Какви са обаче вариантите това да стане? Някои криптовалути ползват друга система за валидиране на трансакции. При нея вместо доказателство за работа, за доказателство се разчита на достатъчно монети. Това може и да е ефективно. Най-вероятно обаче няма да се наложи, защото хората, които държат биткойни, вече са вложили много пари, за да са релевантни на сегашните условия и нямат интерес те да се променят.

Заради цената му у нас се добива с крадено електричество 

Заради високата цена на тока за добив на биткойни у нас често хващат копачи, които използват краден ток. 

Рекордьорите са Светослав Петлето и Костадин Косъма, които през миналата година задигнаха електроенергия, оценена на 2,5 млн. лв. Те бяха наели бившия обувен завод в Кюстендил. За месеца, в който копали биткойни, успели да изразходват енергия колкото целия град за 30 дни. След като бяха заловени, прокуратурата конфискувала битпортфейла им, но тъй като няма ключове за него, не знае сумата, която съдържа портмонето. Месец след това други бандити на криптовалута бяха заловени в Пловдив, а след това - и в три варненски села.

Най-голямата хващана сума, добита с краден ток, пък е на биткойни за 1,2 млн. лева. Те са открити в портфейла на 30-годишния Цветан Момчев, хванат с хале в с. Хераково. Криптовалутата е 40 биткойна, а сумата е сметната спрямо курса от декември м.г., когато един биткойн се търгуваше за 30 712 лв. За сравнение днес една монета се оценява на над 107 хиляди лева.

Самият Момчев твърди, че няма общо с фермата, а е натопен от сина на пловдивски транспортен бос. Засега нито един от двамата не е обвинен.

Пет глигана повалени наведнъж

Пет глигана повалени наведнъж

Добра слука на дружинката в Кубрат  Дивите прасета са хванати в засада, пукотевицата е страшна  Не един, не два, а цели пет глигана успяват да повалят наведнъж смели ловци. Зрелищното постижение е на дружинката в разградското градче Кубрат, а историята се случва преди няколко дни. В местността Джапона в посока Глоджево кубратчаните

Ристо, таткото на звездата: Горан Пандев съкрушен от трагедията на "Струма"

Ристо, таткото на звездата: Горан Пандев съкрушен от трагедията на "Струма"

Най-добрият македонски футболист не можа да се прибере в родината си за тридневния траур Най-добрият македонски футболист за всички времена Горан Пандев е съкрушен от трагедията, разиграла си на автомагистрала "Струма" у нас. Това разкри бащата на легендарния нападател - Ристо Пандев, специално пред "България Днес"

Фолклегендата Сашо Роман: Искам Деси с президента в мой клип

Фолклегендата Сашо Роман: Искам Деси с президента в мой клип

Много хубавка беше и като млада, и сега, Радев е музикален, на китара свири, дует ще спретнем "Благодарение на хубавата балада "Дали съм жив", в която участваха хубавите момичета като Деси Радева и още едно, станах известен. Аз и преди това си бях, но тази песен ме вдигна на върха. Отвсякъде я пееха, свиреха и я искаха по участия, ех

Фолкпевицата Луна: Слави не ми е конкурент, а непораснало хлапе

Фолкпевицата Луна: Слави не ми е конкурент, а непораснало хлапе

367 000 разбойници и бандитки с двойна самоличност има в държавата - Луна, не успяхте на изборите, но какъв е вашият идеал за държавен глава на България? - Златният век на цар Симеон - апогей на българската средновековна държава, и цар Иван-Асен II. Умен, мъдър, храбър. Възкресява България от нищото, в което я е оставил родоотстъпникът Борил

Най-четени

ДесиСлава с котешки чехлички

ДесиСлава с котешки чехлички

С плюшени котешки чехлички се подвизава Деси Слава, установиха немигващите папараци на "България Днес". Фолкпевицата въобще не се притеснява да се показва неглиже и слезе пред блока да поговори със свой познат. Снимки: България

Меди в любовен триъгълник

Меди в любовен триъгълник

Фолкаджията въртял плеймейтките Моника Валериева и Марина Борисова наведнъж В любовен триъгълник се забърка най-актуалният фолкаджия Меди. Тайни секси чатове с изкусителна плеймейтка показват, че един от най-актуалните изпълнители в лекия жанр е имал горещи срещи не само с Моника Валериева. Така любимецът на голяма част от женската половина се

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Автобусите да станат като самолетите - стюардеси да следят за коланите и да казват къде е копчето за аварийно отваряне на врати Резервоарът на автобуса най-вероятно е бил срязан и запален от първата (дясна) мантинела, върху която покойният шофьор връхлита във фаталната нощ срещу вторник. Хлъзгавият и мокър път, съчетан с по-висока скорост

Топастроложката Алена пред "България Днес":  В автобуса е имало много негативна енергия

Топастроложката Алена пред "България Днес": В автобуса е имало много негативна енергия

Шофьорът е бил уморен и изнервен, пътниците са спорели помежду си  Съчетанието между път, който е всичко друго, но не и магистрала и огромно напрежение и тихи скандали в автобуса са предизвикали катастрофата на магистрала "Струма". Това обяви пред "България Днес" топастроложката Светлана Тилкова - Алена по повод трагедията

Звездата от "Братя" Алекс Иванов: Учих се от Васил Илиев да играя мафиот

Звездата от "Братя" Алекс Иванов: Учих се от Васил Илиев да играя мафиот

Мария Бакалова не отвори пътя на българските актьори към Холивуд, а само своя Кой е той? Алекс Иванов е новата звезда от телевизионния екран. Актьорът играе мафиотския бос Александър Акарди-Сандо в хитовия сериал "Братя". Иванов е на 28 години. Учи в НАТФИЗ. - Алекс, от екоактивиста Мартин в "Ол инклузив" се превърнахте в мафиот в "Братя"

Учителки от Хисаря съживяват семейните християнски традиции

Учителки от Хисаря съживяват семейните християнски традиции

Правят книжка с бабини гозби, обличат децата в носии в градината Детски учителки в Хисаря съживяват традициите на християнското семейство. Краси Кисьова и Мария Златилова демонстрираха как с желание, воля и всеотдайност могат да посвещават малчуганите в детската градина в битието на старите българи от едно време

Мис Силикон: Добре е да си любовница!

Мис Силикон: Добре е да си любовница!

"В днешно време в доста отношения позицията на любовница е по- удобна, защото, както знаете, любовниците са по-желани и по-добре финансово осигурени. Следователно си струва да бъдеш такава. А не да си вързана вкъщи, да переш мръсни чорапи и да си затваряш очите, не съм от този тип момичета. Случвало се е един път"

Дилета заменена с модел

Дилета заменена с модел

Бившият на журналистката показа новата си Най-сексапилната спортна журналистка Дилета Леота вече има заместничка в леглото на актьора Джан Яман. Турчинът бързо прежали блондинката, по която въздишат стотици футболисти. Скоро след раздялата им Яман вече има нова жена до себе си. Този път тя е моделка. Това е 25-годишната Мария Джована Адамо

Герджиков джитка без маска

Герджиков джитка без маска

Без маска посети столична банка Огнян Герджиков. Прочутият юрист, който става и все по-прочут писател, много бързаше да уреди документите си и влезе и излезе в трезора без предпазни средства. Снимки: България

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

Новите депутатки са млади и красиви  Небие Кабак е най-малката (24 г.), която влиза в 47-ото Народно събрание  Армия от млади и хубави депутатки ще красят 47-ото Народно събрание, което трябва да започне работа до няколко дни. Голяма част от тях влизат от листата на "Продължаваме промяната" и неофициално в публичното пространство бяха наречени

Най-коментирани

Глория на гости на Драгана Миркович

Глория на гости на Драгана Миркович

На гости на Драгана Миркович е Глория. Родната изпълнителка е в Сърбия. И се забавлява с легендарната музикантка. Посещението на Глория в западната ни съседка е обвързано със снимките на новогодишната програма на сръбски музикален канал, който е собственост на

Пет глигана повалени наведнъж

Пет глигана повалени наведнъж

Добра слука на дружинката в Кубрат  Дивите прасета са хванати в засада, пукотевицата е страшна  Не един, не два, а цели пет глигана успяват да повалят наведнъж смели ловци. Зрелищното постижение е на дружинката в разградското градче Кубрат, а историята се случва преди няколко дни. В местността Джапона в посока Глоджево кубратчаните

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Министерството на външните работи препоръча да се избягват пътуванията до Южна Африка заради новооткрития вариант на коронавируса Омикрон. "По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID – 19 - Омикрон голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсуана

Секси фехтовачка реже "Плейбой"

Секси фехтовачка реже "Плейбой"

Една от най-сексапилните италиански спортистки Антонела Фиорделиси отряза "Плейбой". Фехтовачката, която се изявява и като модел, отказва да се снима гола. Затова тя е и твърдо против платформата OnlyFans. В нея известни личности могат да продават на феновете си свои разголени кадри. Антонела няма никакво намеруние да отваря свой профил там

Ристо, таткото на звездата: Горан Пандев съкрушен от трагедията на "Струма"

Ристо, таткото на звездата: Горан Пандев съкрушен от трагедията на "Струма"

Най-добрият македонски футболист не можа да се прибере в родината си за тридневния траур Най-добрият македонски футболист за всички времена Горан Пандев е съкрушен от трагедията, разиграла си на автомагистрала "Струма" у нас. Това разкри бащата на легендарния нападател - Ристо Пандев, специално пред "България Днес"

15 г. мнима моделка мами волейболист

15 г. мнима моделка мами волейболист

Бившият италиански волейболен национал Роберто Казанига печели приза наивник на годината без конкуренция. Спортистът се оказа мамен от жена в продължение на 15 години. Това му струва 600 000 паунда. Волейболистът и "Мая" имали връзка от разстояние през това време. Двамата били запознати по телефона от обща приятелка, за която е установено

Трупът на дете в куфар захвърлен в Искъра

Трупът на дете в куфар захвърлен в Искъра

Удушеният Никита ще остане завинаги на 5 годинки Герман Костин убива и майката на малчугана Бившият руски военен Герман Костин убива жестоко майката на 5-годишния малчуган, след което удушава Никита, натъпква го в куфар и го хвърля от бента на ВЕЦ "Кокаляне". Злокобната случка се разиграва в началото на 2015 г

Бившият на Варди с контраатака

Бившият на Варди с контраатака

Скандалът между Ребека Варди и Колийн Рууни спокойно може да бъде направен на латиносериал. Сега той може да претърпи неочакван обрат. Преди ден жената на Джейми Варди обвини врагинята си, че се опитва да я унищожи. Колийн пускала слухове, че бившият мъж на Ребека Стив Кларк ще свидетелства в нейна полза по време на съдебната битка между двете

Фолклегендата Сашо Роман: Искам Деси с президента в мой клип

Фолклегендата Сашо Роман: Искам Деси с президента в мой клип

Много хубавка беше и като млада, и сега, Радев е музикален, на китара свири, дует ще спретнем "Благодарение на хубавата балада "Дали съм жив", в която участваха хубавите момичета като Деси Радева и още едно, станах известен. Аз и преди това си бях, но тази песен ме вдигна на върха. Отвсякъде я пееха, свиреха и я искаха по участия, ех

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Певицата Адел оглави британските класации за албуми и сингли, съобщиха световните информационни агенции, като цитираха официалната компания, която следи продажбите и съставя чартовете. Изпълнителката си осигури първенството с новата тава "30", излязла на пазара на 19 ноември. От албума на Адел за периода на отчитане са продадени 261 000 копия

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Министерството на външните работи препоръча да се избягват пътуванията до Южна Африка заради новооткрития вариант на коронавируса Омикрон. "По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID – 19 - Омикрон голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсуана

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Певицата Адел оглави британските класации за албуми и сингли, съобщиха световните информационни агенции, като цитираха официалната компания, която следи продажбите и съставя чартовете. Изпълнителката си осигури първенството с новата тава "30", излязла на пазара на 19 ноември. От албума на Адел за периода на отчитане са продадени 261 000 копия

Фенки налазиха полицай

Фенки налазиха полицай

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България

"Модерна" създава бустер ваксина срещу новия щам на COVID-19

"Модерна" създава бустер ваксина срещу новия щам на COVID-19

Американската компания "Модерна" работи върху по-мощна бустер ваксина, която може по-добре да защити организма срещу нови мутации в коронавируса, като наскоро открития щам Омикрон. Това се казва в прессъобщение, публикувано от компанията в петък. "Модерна" ще се движи бързо с разработването на специален бустер вариант за щама Омикрон"

Драго и София по-щастливи от всякога

Драго и София по-щастливи от всякога

Щастие излъчват Драго Симеонов и половинката му София Маринкова. Неспиращите папараци на "България Днес" уловиха журналиста и актрисата на обиколка из софийските улици, на която и двамата изглеждаха супер весели. Маринкова дори бе в закачливо яке с червени мотиви, вероятно заради идващите коледни празници

Проф. Радостина Александрова: Ще има пета вълна на ковид

Проф. Радостина Александрова: Ще има пета вълна на ковид

Ще има пета вълна на ковид, но не може да се каже кога. Докато има хора, които нямат имунитет, понеже не са ваксинирани и не са преболедували, коронавирусът ще се разпространява. Това е мнението на вирусологът проф. Радостина Александрова. В сутрешния блок на Нова тв тя заяви, че този вирус показва колко е агресивен и упорито търси как да се

Оцелелият от рейса-ковчег Орхан: Видяхме нещо като дупка на предната дясна гума

Оцелелият от рейса-ковчег Орхан: Видяхме нещо като дупка на предната дясна гума

Орхан Алити, един от седмината, оцелели при жестоката трагедия с македонски автобус на магистрала "Струма" разказа за преживяното пред македонското издание "Слободен печат". Алити пътувал заедно със сина си Висар, на 23 г., който обаче загина. Бащата успял да счупи задното стъкло на автобуса и да скочи

Властите в Скопие: "Беса Транс" съзнателно е нарушила закона

Властите в Скопие: "Беса Транс" съзнателно е нарушила закона

Автобусът на "Беса транс", който изгоря на АМ "Струма", е пътувал, използвайки удостоверението на друго превозно средство, придружено от лиценза на фирмата-превозвач. Това става ясно от съобщение на северномакедонското министерство на транспорта, цитирано от БТА.  „За уточнение - номерът 007017 е номер на лиценз на превозвача "Беса Транс" БТБ за

Намерено е още едно тяло в изгорелия автобус на „Струма“

Намерено е още едно тяло в изгорелия автобус на „Струма“

Намерено е още едно тяло в изгорелия автобус на магистрала „Струма“, съобщи bTV, позовавайки се на информация от следствието. Днес е извършен повторен оглед на превозното средство. С това жертвите на тежкия инцидент стават 45. Вчера разследващите обявиха, че в рейса са открити 44 тела, а не както се твърдеше - 45

Още трима в леглото на Чайна

Още трима в леглото на Чайна

Мария Еухения Суарес, по-известна като Чайна, е една от най-обсъжданите жени в последно време, а и явно има защо. Оказа се, че аржентинската актриса, певица и модел е доста палава в леглото и предпочита там да си партнира с футболисти. Без значение дали са женение или не. Звездата на ПСЖ Мауро Икарди кръшна с нея на Уанда Нара, но се оказа