Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10313167 www.bgdnes.bg

Зеленият сертификат се сваля за минути

Запазете го в телефона или го разпечатайте на хартия 

Документът за ваксинирани е безсрочен, за преболедували - 6 месеца, а при тест - от 48 до 72 часа 

Зеленият COVID сертификат стана важна част от живота ни. Документът е необходим, за да отидете на заведение, театър или кино, да спортувате във фитнес залата или да пазарувате в мола.

Реклама

Регламентът за цифровия COVID сертификат на Европейския съюз започна да се прилага още на 1 юли 2021 г. и на Запад документът е добре познат, докато тук тепърва хората се сблъскват с него.

"България Днес" ще ви разкаже най-важните неща, които трябва да знаете за COVID сертификата, наричат още зелен паспорт.

Документът е цифрово доказателство, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, получило е отрицателен резултат от тест или е преболедувало коронавируса. Основните му характеристики са, че може да бъде в цифров формат и/или на хартия, има QR код, безплатен е, издава се на езика на съответната държава и на английски и е валиден във всички страни от ЕС.

Зеленият паспорт съдържа необходимата основна информация като име, дата на раждане, дата на издаване, информация за ваксината/теста/преболедуването, както и уникален идентификатор. Тези данни остават в сертификата, като не се съхраняват или запазват, когато сертификатът се проверява в друга страна от ЕС.

За да го получите, трябва да сте ваксинирани с две дози от ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "Астра Зенека" или с една на "Янсен". В такъв случай сертификатът няма срок на валидност.

Реклама

Вторият вариант е да сте преболедували COVID-19 (доказано с PCR или антигенен тест след 1 декември 2020 г.), като тогава сертификатът е валиден 6 месеца.

Третият възможен вариант да го получите е да имате отрицателен тест, като валидността му варира между 48 часа (за антигенен тест) и 72 часа (за PCR).

Зеленият сертификат може да бъде на хартия или в цифров формат (свалянето му на телефон или лаптоп отнема само няколко минути). Влизате на сайта на Национална здравно-информационна система (www.his.bg) и цъквате на полето "Цифров COVID сертификт на ЕС". Ако сте ваксинирани, трябва да въведете ЕГН и номер на лична карта, маркирате полето "Ваксиниран/а" и накрая изписвате номер на сертификат, издаден след 01.06.2021 или Национален референтен номер (НРН). Последното означава да въведете номер на сертификат, издаден след 1 юни т.г., НРН на последната от поставените ви дози, описани във вашия национален сертификат за ваксинация, издаден преди 1 юни т.г. или НРН на изследването от лабораторията.

Ако сте преболедували, трябва да попълните ЕГН, номер на лична карта, телефонен номер и след това и изпратения SMS код.

След това документът се сваля на телефона или лаптопа в PDF формат. Можете да си го запазите като файл или да си го разпечатате на хартия. Има възможност да си запазите и само QR кода, като това може да стане чрез официалното приложение COVID CHECK BG.

Важно уточнение, че при поставяне на трета доза не е нужно да правите промени по сертификата си.

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация можете да получите също от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината, или от общопрактикуващия лекар, който ви е имунизирал.

Зеленият сертификат е необходим за посещение в мол, голям търговски обект, кафене, ресторант, бар, хотел, семинари, конгреси, спортни събития, кино, театър, концерти, галерии, нощни заведения, фитнеси, басейни, казина, за организирани екскурзии, събори, фестивали, за СПА центрове, различни езикови центрове, за да продължите да се обучавате присъствено в университет и т.н.

Документът не е необходим за лица под 18 г.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров обяви, че тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение. При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

Реклама
Реклама
Реклама