Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10316904 www.bgdnes.bg

Без зелен сертификат за църквите

Опела и празнични служби масово на открито, свещеници избират дали да слагат маски 

Зелен сертификат няма да се изисква за влизане в храмовете. Така всички миряни, които прекрачват прага на църкви и манастири у нас, могат свободно да го направят, като спазват досегашните противоепидемични мерки за отстояние и дезинфекция.

Реклама

Проверка на "България Днес" показа, че духовници масово отхвърлят идеята за евентуално влизане на обителите в списъка с места, за които ще важи т.нар. зелен сертификат, който ще удостоверява ваксиниране и/или преболедуване на коронавирусна инфекция. Засега Божите храмове са извън "черния списък", както и административните сгради.

"Абсолютно против съм такъв сертификат да трябва за светите обители. Храмовете не бяха затворени и миналата година при началото на тази пандемия", обясни пред "България Днес" отец Василий от църквата в софийското село Желява, в която се съхранява копие на чудотворната икона на Богородица Всецарица, дарена на храма "Св.Николай Чудотворец" от грък, който сънувал, че Божията майка му заръчала да я занесе именно там.

Опелата на покойници в Желява и голяма част от храмовете у нас се правят на открито. При лошо време, каквото наскоро бе обгърнало страната, се използват навеси, големи чадъри или шатри.

След заповедта на здравния министър за новите ограничителни мерки наред с тъжните обреди и празничните ще бъдат изнасяни навън. Така ще бъде в много църкви у нас във вторник, когато отбелязваме големия християнски празник Димитровден, сутрешните празнични служби и водосвет масово ще бъдат в дворовете на Божите храмове, а не вътре.

Отворен за мнозина свещеници остава въпросът за носенето на маски. Тъй като повечето обреди ще бъдат изнесени, такива на открито няма да бъдат необходими. Но някои от тях предпочитат да слагат такава, докато четат молитвите и пеят, за собствена сигурност, въпреки че не се чува много добре. "Аз лично не го правя и не задължавам никого да слага маска, когато сме навън", казва отец Василий.

Реклама
Реклама
Реклама