Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10321279 www.bgdnes.bg

Бинка Желязкова почетена на гръцки фестивал

Филми на Желязната лейди в Солун

Първи форум извън България е посветен на соцрежисьорката

Паметта на първата жена режисьор в България ще бъде почетена на международен кинофестивал.

Бинка Желязкова е наречена Желязната лейди на българското кино от престижен сайт за европейско кино, който съобщава за събитието в нейна памет. По време на фестивала ще бъдат прожектирани 6 от нейните общо седем игрални филма плюс два документални. Гръцкият кинофестивал преоткрива силния женски глас на европейското авторско кино чрез ретроспекцията на живота във и извън България на Желязкова. 62-ят международен филмов фестивал в Солун, който ще се проведе от 4 до 14 ноември, остава верен на мисията да представя ценно балканско кино.

В средата на миналия век Бинка Желязкова е една от малкото жени режисьори на Стария континент.

Реклама

Родената през 1923 г. режисьорка оставя в историята на киното своите филми, повечето от които с уникална съдба заради наложената цензура преди 89 година. Бинка Желязкова печели награди и има участия в едни от най-престижните международни кинофестивали в Европа. Печели награди в Москва, Кан, Берлин, Брюксел и Карлови Вари. Наричат я още непокорното момиче на българското кино. Повечето филми са по сценарии на съпруга й Христо Ганев. Четири от тях са спрени заради наложена цензура и са излъчени години след като са снимани.

Желязкова е левичарски мислител от юношеството си, но скоро след идването на комунистите на власт през 1944 г. идва разочарование от реализирането на идеите в реалността. Дебютът й "Животът тече тихо" (1957), написан също от съпруга й Христо Ганев , бивш партизанин, е сред първите кинопарчета в Източния блок, които поставят въпроса за несъответствието между управлението и леви идеали, тяхното монетизиране и свеждане до ежедневен комфорт. Филмът е забранен и затова премиерата е повече от три десетилетия по-късно, през 1988 г. Въпреки че вторият й филм, "А бяхме млади" (1961), за борбата на българските комунисти срещу нацистите по време на Втората световна война, е отличен със Златната награда на Московския международен филмов фестивал, Желязкова и Ганев са наблюдавани отблизо от местните власти през цялата си кариера.

Бинка Желязкова умира през 2011 г., след като няколко години се бори с болестта на Алцхаймер. Тя бе тъща на режисьора Анри Кулев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама