Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10321399 www.bgdnes.bg

Смърт на снимачната площадка

Пожар, падане от кон и отровен скат отнемат актьорски животи 

Брандън Лий е прострелян с истински куршум 

Алек Болдуин застреля операторката Халина Хътчинс и рани режисьора Джел Соуза, който по чудо оцеля.

Драматичната история се разви на снимачната площадка на филма Rust в Ню Мексико. Историята потресе цялата киноидустрия, тъй като Болдуин е трябвало да стреля с халосни патрони, но в момента на изстрелите шрапнели са поразили двама души от екипа.

Реклама

През 2017 г. актьорът коментирал видеозапис на полицейска стрелба в Калифорния, при която ченге застрелва бездомен ветеран, който се опитал да му вземе пистолета. Той бил написал: "Чудя се какво е чувството да убиеш някого погрешно".

За нещастие, смъртни случаи по време на снимките на филм има не за първи път. "България Днес" припомня някои от инцидентите с фатален край.

Брандън Лий е син на легендарния филмов актьор и майстор на бойните изкуства Брус Лий. На 31 март 1993 г. Брандън умира при трагичен инцидент на снимачната площадка на "Гарванът" - в пистолет, с който е планирано да се стреля по него при заснемане сцената на убийството му, вместо халосен е зареден истински патрон. Прострелян в корема, актьорът е откаран в болница, но предприетите животоспасяващи мерки са неуспешни. 28-годишният Брандън Лий е погребан до баща си в Сиатъл на 3 април 1993 г. Самият Брус Лий издъхва на 32 години, а около точната причина за смъртта му продължава да има спорове.

Обстоятелствата около смъртта му дават повод за предположения, че става въпрос за планирано убийство. Проведеното разследване потвърждава версията, че става въпрос за нещастен случай. Впоследствие мерките за безопасност във филмовата индустрия стават по-строги. По-голямата част от снимките на "Гарванът" са приключили, когато става инцидентът. Филмът е завършен с използване на дубльори и излиза през месец май 1994 г. Три седмици след смъртта си Брандън е трябвало да вдигне сватба с годеницата си Елиза Хътън.

През 1982 година на снимачната площадка на "Зоната на здрача: Филмът" в катастрофа с хеликоптер загиват трима души - актьорът Вик Мороу и децата актьори Мик Дин Ли и Рене Шин-Йи Чен. Други шестима са ранени. Трябвало е да бъде заснета сцена, в която героят на Мароу - Бил Конър, пренася двете виетнамски деца през река, докато е преследван от американски войници в хеликоптер.

Реклама

Трагедията се случва, когато пилотът на хеликоптера губи контрол върху него и перките му обезглавяват и нарязват Мороу и Ли. Третата жертва - Чен, е смазана от падналата машина. След индицента последвали дълги процеси, но никой реално не получил присъда за смъртта на тримата актьори.

През 1988 година, дoкaтo ca в Тoлeдo, Иcпaния, нa cнимaчнaтa плoщaдкa нa "Зaвръщaнeтo нa муcкeтaритe", Рой Киниър пaдa oт кoн. 54-гoдишният aктьoр ce oкaзвa cъc cчупeн тaз и e oтвeдeн в бoлницa в Мaдрид. Нa cлeдвaщия дeн Киниър пoчивa oт инфaркт. Режисьорът Ричард Лестър е толкова шокиран от инцидента, че повече не снима нито един филм.

Дoкaтo cнимaт eдин oт филмитe нa Марта Мaнcфийлд през 1923 г., тя e ceдялa в кoлa пo врeмe нa пoчивкитe мeжду кaдритe. В нeщo, кoeтo мoжe дa ce oпишe caмo кaтo ужaceн инцидeнт, cлучaйнo минaвaщ чoвeк зaпaлвa цигaрaтa cи и изхвърля пo нeвнимaниe клeчкaтa кибрит в кoлaтa, в кoятo cтoи 23-годишната aктриca. Тя ce призeмявa върху гoлямaтa и лecнoзaпaлимa рoкля нa Мaнcфийлд oт eрaтa нa грaждaнcкaтa вoйнa. Дрехата избухвa в плaмъци зaeднo c млaдaтa aктриca. Тя зaгивa oт изгaряниятa cи, които са несъвместими с живота, нa cлeдвaщия дeн.

Стивън Ъруин, известен като Ловецът на крокодили, също губи живота си пред камерата. Той загива на 4 септември 2006 г., когато при гмуркане по време на снимки в района на Големия бариерен риф скат го убожда в зоната около сърцето с отровния шип на опашката си.

От ентусиазиран ловец на крокодили Ъруин успява да изгради международна телевизионна кариера и същевременно да развие активна дейност за опазване на околната среда и популяризиране на туризма. Той е заклет природозащитник. Подценяването на опасностите и рисковете, които крие дивата природа, често е повод за критика към стила му на живот. Един от многото случаи, при които той показва ненужна храброст, е случката през януари 2004, когато държи едномесечния си син в едната ръка, а с другата храни 3,8-метров крокодил.

Реклама
Реклама
Реклама