Рок легендата Звездомир Керемидчиев: "Черната овца" все я забраняваха

Приятел
Автор: Георги Иванов

Рок легендата Звездомир Керемидчиев: "Черната овца" все я забраняваха

Рокът е жив, но се нуждае от постоянство и "с рогата напред"

Кой е той

Звездомир Керемидчиев е по-известен като Звезди от "Ахат". Роден през 1963 г., той завършва естрадния факултет на Консерваторията. Малцина знаят, че "Аналгин" е групата му, преди да бъде основана "Ахат". Големият успех на групата идва с албума "Походът", издаден през 1989 г. Продуцент на плочата е Петър Гюзелев, а в хитове се превръщат песните "Черната овца" (избрана за най-добра българска рок песен от слушателите на "БГ Радио"), "Земя на слепци", "Брадвата" и други. Водещ е на радиопредаването "Моят метъл свят" по Z rock.

- Звезди, събрахте легенди за концерт, повод за който бе новият албум на Б.Т.Р., жив ли е рокендролът?

- Жив е, даже повече от всякога! Много хубав концерт стана наистина. Аз се включих по покана на Слави от Б.Т.Р., който ми предложи една своя идея за песен. Решихме да е нещо по-хеви и той се сети за парчето "Вяра", което е по текст на Волен Николаев. Поделихме си вокалите с Наско, събрахме се в тяхното студио за репетиции, чухме материала и ни хареса.

- Времената в момента не са за концерти, това предразполага ли ви към работа по нови парчета?

- Аз в момента не правя нищо, свързано с музика, защото имам лични ангажименти, но - да, сезонът предразполага към работа. Мисля скоро да се съберем с останалите, да видим какви идеи имаме, да чуем как ще прозвучат. Не говорим за албум. Правенето на албум изисква страшно много време и работа, за да е на ниво.

- Как се промениха темите в рокендрола, какво можеше и не можеше да се изпее преди, какво сега? "Черната овца" на "Ахат" беше забранена по соцвреме.

- Много ми беше смешно, че тази песен я забраниха в Националното радио и неотдавна покрай стачките на журналистите там. Тогава Слави Трифонов ме покани, като каза, че при него нищо не може да се забранява. С бенда направихме парчето чисто демонстративно.

Когато работехме над песните за албума ни "Походът", преди "Черната овца" бяхме направили "Брадвата" също с бунтарски текст, злободневна. Денис каза, че ако някой се заслуша в текста, може и да ни приберат някъде. Но когато бе готова "Черната овца", той реши, че ако все пак първата мине някак, то за тази вече ще ни направят ядове (смее се). Викам му: "К'во от това, кв'о толкова могат да ни направят? Най-много да ни забранят да я свирим". Тогава не можехме да пеем съвсем каквото си искаме и песните да звучат в единствената медия - Българското национално радио. Имаше две комисии, които одобряваха песните, които да бъдат допуснати до ефир, едната за текстовете, другата за музиката. Нашите текстове не минаваха. Тогава Данчо Стълбицата взе инструментала на "Отнесени от вихъра" да го ползва за фон. В същото време ние обикаляхме цялата страна за концерти и песните ни вече ги знаеха навсякъде. А по радиото до 10 ноември така и не ги завъртяха. После се превърнаха в нещо като химни, както "Черната овца", така и "Нов живот" и други - митинг не минаваше без тях.

През 1988 ни предстоеше дълго турне. Тогава с Божо взехме касетки, рязахме ленти, лепихме, сглобявахме, но произведохме цяла торба нови касетки като на едната страна бяхме записали "Брадвата", а от другата "Черната овца". Дадохме ги на екипа да ги раздава на най-запалените фенове, а когато турнето тръгна, тези записи вече ни посрещаха из цялата страна. Хора идваха с касетофони и записваха концертите ни, предаваха си описани от кой град на коя дата, искаха да им подписваме касетките... абе страшна романтика! (смее се).

Ана-Мария Тонкова ни повика може би още първата сряда след 10 ноември да сме гости в предаването й "Хоризонт на вълните на младостта" и пусна буквално целия ни албум "Походът". Това беше първото излъчване на наши песни по радиото. След това всеки наш концерт завършваше с "Черната овца".

- Малко стана митична темата за проблемите, които са имали хората, обичащи рокендрол, и тези, които го свирят преди 1989 г., на вас пречеха ли ви?

- Имаше отменени концерти, други провокации също. Но и след това сме имали проблеми с властта, уж във вече свободните времена. През 80-те години проблемът бе да си намериш нов албум, просто нямаше откъде да си купиш. Когато се появи Новата вълна в британския хеви метъл, бе особено интересно, но нямаше откъде да си намерим плочи. Тогава купувахме 90-минутни касети и записвахме по един албум от всяка страна. От време на време Данчо Стълбицата пускаше по радиото нещо ново, но не и съвсем тежката музика. На Тома Спространов му носеха плочи от Англия и пускаше в четвъртък и на повторение в петък сутрин, а аз имах дежурна касетка в касетофона и си записвах. Помня на ученическа бригада на един транзистор слушахме новия тогава албум на Rainbow насред полето с доматите (смее се).

- Новата вълна в британския хеви метъл ли беше вашият ориентир в музиката, защото "Ахат" и другите млади тогава групи бяхте Новата вълна в българския рокендрол?

- Нас ни събираше музиката, не задължително да е в стила на Iron Maiden или Judas Priest. С първата формация на група "Аналгин" още през 1981 г. правехме неща, които бяха наши авторски и звучахме доста намаано. За жалост не са ми останали никакви записи от тогава. Свирехме музика, както я чувстваме, не с някаква конкретна цел. Онези парчета си бяха като Новата вълна в британския хеви метъл, е, по-прогресив, с наше си звучене, не сме търсили прилика, защото и не слушахме британските групи по онова време. Сега си мисля, че тези парчета са били еталон за този тип музика у нас.

С "Ахат", когато започнахме да свирим, правехме по-скоро прогресив музика. По-твърдото звучене, което е в албума "Походът", се появи по-късно. Ето как стана: Майка ми искаше да местим мебели из къщи, нещо като малък ремонт, и аз извиках момчетата да помагат. Докато работехме, слушахме една касета, която Божо беше донесъл, със записани на "кухарка" рифове. Тогава казах: "Ето това е каквото трябва ние да свирим, за да започнат да ни разпознават". От тези рифове после се появи песента "Дървото". Впоследствие започнаха да се нареждат нещата като атмосфера, като звучене и като облик на групата.

В края на 80-те ДКМС бе помолил БКП да разреши новите български банди да запишат плочи в "Балкантон" и да ги издадат. С гордост мога да кажа, че "Ахат" получихме цял албум, докато другите банди по една страна в дългосвиреща плоча.

- Работили сте в чужбина, имате и албум, направен в САЩ, рокендролът там е бизнес, защо не стана такъв и в България?

- Когато работиш с желание, постоянство, любов, ако щете и с рогата напред, нещата се получават. Нас някога не ни интересуваше нищо, нито дали ще ни пускат песните - това нямаше значение, важното беше, че на хората им харесваше. В днешно време всичко е по-лесно и може би затова младите нямат хъс.

Що се отнася до бизнес, то той беше съсипан, както и много други неща след промените. Някога имаше музикален бизнес, имаше организация. Ние работехме на заплати и отделно хонорари. Правехме по десет концерта на месец, с които си получавахме заплатата - 200 кинта. След това се плащаха и хонорари от концерти - по 35 лева на всеки. Майка ми работеше тогава за 150 кинта, а аз от два концерта носех 70. Този бизнес беше раздържавен и се появиха компании, които произвеждаха музика нелегално, без да плащат на авторите. Бизнесът се опорочи. Днес албум се записва, за да покажеш, че имаш нов материал, едва ли не като реклама. Приходите идват вече от концерти, защото няма как да се продаде албум в стотици хиляди бройки, дори в България. Едно време нашият албум "Походът" се изкупи в тираж от 150 000 бройки за една седмица. Издаде се втори, започнаха да се продават и касети.

Тогава ни се плащаше на час работа в студиото, а не на продадени копия. Понеже аз си изпях всичко, докато другите свиреха по веднъж-дваж, бях най-дълго в студиото. Затова и получих най-много пари (смее се). Разбира се, после събрахме всички пари накуп и ги разделихме по равно.

Хари Потър се сети за Стан Яневски

Хари Потър се сети за Стан Яневски

Хари Потър се сети за Стан Яневски. Актьорът изиграл момчето магьосник - Даниел Радклиф, извади архивна снимка от четвъртия филм "Огненият бокал". На нея е и българската следа в поредицата - Стан Яневски. Нашенецът влиза в ролята на Виктор Крум. Фотосът е от снимачната площадка в "Хогуортс", а на нея са всички главни действащи лица в четвъртия

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич - без да дочакат първия сняг, мецаната Берна и мечокът Костадин се унасят в зимен сън, съобщи на БТА директорът на зоопарка Християн Христов. По думите му и двете мечки от няколко дни са се прибрали в бърлогите си и вече са се отдали на дългата почивка

Масови проверки преди Никулден

Масови проверки преди Никулден

Започват засилени проверки в търговските обекти за Никулден, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. "Ще се включат и екипи на Гранична полиция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. Контролът тръгва от разтоварването на рибата от корабите и лодките на брега по цялата верига до крайния потребител"

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Самолет на немската авиокомпания „Луфтханза“, който е трябвало да излети в 7:00 часа от Терминал 2 на летище София, се е принудил да се върне обратно от пистата заради птици, които са влезли в двигателя.  Пилотът е обяснил на пътниците, че три птици са ударили самолета. Имало е повредена перка.  Всички пасажери са пренасочени за други полети

Най-четени

Меди в любовен триъгълник

Меди в любовен триъгълник

Фолкаджията въртял плеймейтките Моника Валериева и Марина Борисова наведнъж В любовен триъгълник се забърка най-актуалният фолкаджия Меди. Тайни секси чатове с изкусителна плеймейтка показват, че един от най-актуалните изпълнители в лекия жанр е имал горещи срещи не само с Моника Валериева. Така любимецът на голяма част от женската половина се

Топастроложката Алена пред "България Днес":  В автобуса е имало много негативна енергия

Топастроложката Алена пред "България Днес": В автобуса е имало много негативна енергия

Шофьорът е бил уморен и изнервен, пътниците са спорели помежду си  Съчетанието между път, който е всичко друго, но не и магистрала и огромно напрежение и тихи скандали в автобуса са предизвикали катастрофата на магистрала "Струма". Това обяви пред "България Днес" топастроложката Светлана Тилкова - Алена по повод трагедията

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Автобусите да станат като самолетите - стюардеси да следят за коланите и да казват къде е копчето за аварийно отваряне на врати Резервоарът на автобуса най-вероятно е бил срязан и запален от първата (дясна) мантинела, върху която покойният шофьор връхлита във фаталната нощ срещу вторник. Хлъзгавият и мокър път, съчетан с по-висока скорост

Звездата от "Братя" Алекс Иванов: Учих се от Васил Илиев да играя мафиот

Звездата от "Братя" Алекс Иванов: Учих се от Васил Илиев да играя мафиот

Мария Бакалова не отвори пътя на българските актьори към Холивуд, а само своя Кой е той? Алекс Иванов е новата звезда от телевизионния екран. Актьорът играе мафиотския бос Александър Акарди-Сандо в хитовия сериал "Братя". Иванов е на 28 години. Учи в НАТФИЗ. - Алекс, от екоактивиста Мартин в "Ол инклузив" се превърнахте в мафиот в "Братя"

Учителки от Хисаря съживяват семейните християнски традиции

Учителки от Хисаря съживяват семейните християнски традиции

Правят книжка с бабини гозби, обличат децата в носии в градината Детски учителки в Хисаря съживяват традициите на християнското семейство. Краси Кисьова и Мария Златилова демонстрираха как с желание, воля и всеотдайност могат да посвещават малчуганите в детската градина в битието на старите българи от едно време

Мис Силикон: Добре е да си любовница!

Мис Силикон: Добре е да си любовница!

"В днешно време в доста отношения позицията на любовница е по- удобна, защото, както знаете, любовниците са по-желани и по-добре финансово осигурени. Следователно си струва да бъдеш такава. А не да си вързана вкъщи, да переш мръсни чорапи и да си затваряш очите, не съм от този тип момичета. Случвало се е един път"

Дилета заменена с модел

Дилета заменена с модел

Бившият на журналистката показа новата си Най-сексапилната спортна журналистка Дилета Леота вече има заместничка в леглото на актьора Джан Яман. Турчинът бързо прежали блондинката, по която въздишат стотици футболисти. Скоро след раздялата им Яман вече има нова жена до себе си. Този път тя е моделка. Това е 25-годишната Мария Джована Адамо

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

Новите депутатки са млади и красиви  Небие Кабак е най-малката (24 г.), която влиза в 47-ото Народно събрание  Армия от млади и хубави депутатки ще красят 47-ото Народно събрание, което трябва да започне работа до няколко дни. Голяма част от тях влизат от листата на "Продължаваме промяната" и неофициално в публичното пространство бяха наречени

Герджиков джитка без маска

Герджиков джитка без маска

Без маска посети столична банка Огнян Герджиков. Прочутият юрист, който става и все по-прочут писател, много бързаше да уреди документите си и влезе и излезе в трезора без предпазни средства. Снимки: България

Режисьорката Антонина Лозанова:  Няма нищо по-увлекателно от баба на село

Режисьорката Антонина Лозанова: Няма нищо по-увлекателно от баба на село

Храната на село е много по-вкусна, защото я отглеждаш като дете  КОЯ Е ТЯ Антонина Лозанова е на 21 години, родом от Видин. Учи "Медии и журналистика" в УНСС, а през май 2021 г. завършва и операторската школа към НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Занимава се с фотография, видеография, управлява дрон. Автор е на няколко късометражни и документални филма

Най-коментирани

Цензурираха Мадона заради зърно

Цензурираха Мадона заради зърно

Мадона качи цензурираната от Инстаграм снимка, която социалната мрежа й свали преди дни. 63-годишната певица показа секси фотос от спалнята си. Заради зърното, което се вижда на изображението, социалната мрежа премахна снимката. Това отприши гнева на Мадона. И тя отново качи фотоса, този път цензуриран

Хари Потър се сети за Стан Яневски

Хари Потър се сети за Стан Яневски

Хари Потър се сети за Стан Яневски. Актьорът изиграл момчето магьосник - Даниел Радклиф, извади архивна снимка от четвъртия филм "Огненият бокал". На нея е и българската следа в поредицата - Стан Яневски. Нашенецът влиза в ролята на Виктор Крум. Фотосът е от снимачната площадка в "Хогуортс", а на нея са всички главни действащи лица в четвъртия

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич - без да дочакат първия сняг, мецаната Берна и мечокът Костадин се унасят в зимен сън, съобщи на БТА директорът на зоопарка Християн Христов. По думите му и двете мечки от няколко дни са се прибрали в бърлогите си и вече са се отдали на дългата почивка

Масови проверки преди Никулден

Масови проверки преди Никулден

Започват засилени проверки в търговските обекти за Никулден, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. "Ще се включат и екипи на Гранична полиция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. Контролът тръгва от разтоварването на рибата от корабите и лодките на брега по цялата верига до крайния потребител"

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Самолет на немската авиокомпания „Луфтханза“, който е трябвало да излети в 7:00 часа от Терминал 2 на летище София, се е принудил да се върне обратно от пистата заради птици, които са влезли в двигателя.  Пилотът е обяснил на пътниците, че три птици са ударили самолета. Имало е повредена перка.  Всички пасажери са пренасочени за други полети

Ника Парис не успя да стигне до полуфинала на италианския „Х Фактор”

Ника Парис не успя да стигне до полуфинала на италианския „Х Фактор”

16-годишната българка Никол Паласчева, която участва с артистичния псевдоним Ника Парис на италианския „Х Фактор” 2021, не можа да стигне до полуфинала. На петото излъчване от сцената на програмата за музикални таланти тя представи собственото си парче на английска No Limit и песента на Дуа Липа Don’t Start Now

Какво ще е времето през декември

Какво ще е времето през декември

До дни снежен циклон удря Балканите Средиземноморски циклон с център над Италия и Адриатика ще определя времето на Балканите в последните дни на ноември. От север се спуска и студен въздух, с който в страната ще се очертае и първата снежна обстановка, съобщава Нова тв. Валежите ще започнат късно в неделя в Югозападна България

Проф. Аргирова: Омикрон се разпространява около 3 пъти по-бързо

Проф. Аргирова: Омикрон се разпространява около 3 пъти по-бързо

Засегнати са млади хора и неваксинирани, каза тя Новият щам на COVID-19 – Омикрон, се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните. Това сочат последните данни, които са получени от Южна Африка тази нощ, каза в предаването „Събуди се” проф. Радка Аргирова, член на експертния съвет към министъра на здравеопазването

Греда от строеж се заби в прозорец на
апартамент с бебе в София

Греда от строеж се заби в прозорец на апартамент с бебе в София

Греда от съседен строеж разбива прозореца на дома на семейство с малко дете в София, съобщава Би Ти Ви. Действието се развива в столичния квартал "Кръстова вада". Собственикът на апартамента разказа, че в полунощ е чул силен трясък, а само късметът и тройният стъклопакет са го спасили от наранявания, смята Светослав Марулев

Бандити с брадви и мачете срещу горските

Бандити с брадви и мачете срещу горските

Бракониери правят каквото си поискат, когато си поискат Лесничеите искат оръжия за самозащита, а не да се страхуват за живота си Напоследък случаите с нападенията на бракониери срещу горски служители из страната зачестяват. Почти всеки ден се сблъскваме с незаконна сеч, рибарски мрежи, убиване на защитени животински видове и каквото се сети

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Самолет на немската авиокомпания „Луфтханза“, който е трябвало да излети в 7:00 часа от Терминал 2 на летище София, се е принудил да се върне обратно от пистата заради птици, които са влезли в двигателя.  Пилотът е обяснил на пътниците, че три птици са ударили самолета. Имало е повредена перка.  Всички пасажери са пренасочени за други полети

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев спечели първия си бой в новия формат "Триадна" , като нокаутира Франк Мир в последната секунда на първия рунд на галата в Тексас, организирана от "Трилър". Българинът, който е двукратен претендент за световната титла при супертежките, започна от самото начало да вкарва тежки удари в главата и тялото на съперника

1218 новозаразени , 47 починали

1218 новозаразени , 47 починали

1218 са новите заразени с коронавирус за последните 24 часа. Това са 4,86% от тестваните. От тях 82,10% са неваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 25 020 теста (от които 4890 PCR и 20 130 антигенни). Така процентът на положителни проби намалява от 7,71% в четвъртък и 6,12% в петък на 4,86% в събота

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Във финалния сблъсък тази събота в шоуто "Маскираният певец" се оказа, че зрителите на "Нова телевизия" най-слабо са подкрепили Камъка. От костюма се показа Тото от "СкандаУ". Журито следователи: Марта Вачкова, Алекс Раева, Владо Пенев и Азис, не познаха кой се крие под маската. Техните предположения бяха за актьорите актьорите Александър и Наум

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Министерството на външните работи препоръча да се избягват пътуванията до Южна Африка заради новооткрития вариант на коронавируса Омикрон. "По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID – 19 - Омикрон голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсуана

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Певицата Адел оглави британските класации за албуми и сингли, съобщиха световните информационни агенции, като цитираха официалната компания, която следи продажбите и съставя чартовете. Изпълнителката си осигури първенството с новата тава "30", излязла на пазара на 19 ноември. От албума на Адел за периода на отчитане са продадени 261 000 копия

Фенки налазиха полицай

Фенки налазиха полицай

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България

"Модерна" създава бустер ваксина срещу новия щам на COVID-19

"Модерна" създава бустер ваксина срещу новия щам на COVID-19

Американската компания "Модерна" работи върху по-мощна бустер ваксина, която може по-добре да защити организма срещу нови мутации в коронавируса, като наскоро открития щам Омикрон. Това се казва в прессъобщение, публикувано от компанията в петък. "Модерна" ще се движи бързо с разработването на специален бустер вариант за щама Омикрон"

Драго и София по-щастливи от всякога

Драго и София по-щастливи от всякога

Щастие излъчват Драго Симеонов и половинката му София Маринкова. Неспиращите папараци на "България Днес" уловиха журналиста и актрисата на обиколка из софийските улици, на която и двамата изглеждаха супер весели. Маринкова дори бе в закачливо яке с червени мотиви, вероятно заради идващите коледни празници

Проф. Радостина Александрова: Ще има пета вълна на ковид

Проф. Радостина Александрова: Ще има пета вълна на ковид

Ще има пета вълна на ковид, но не може да се каже кога. Докато има хора, които нямат имунитет, понеже не са ваксинирани и не са преболедували, коронавирусът ще се разпространява. Това е мнението на вирусологът проф. Радостина Александрова. В сутрешния блок на Нова тв тя заяви, че този вирус показва колко е агресивен и упорито търси как да се