Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10325122 www.bgdnes.bg

Темида конфискува авоари на Златко Баретата

Заради присъдата му по наркоделото "Фирмата"

Над 200 бона се изземат от бившия командос, съпругата му Калина и свързани с тях фирми

Авоари за над 200 бона конфискува КПКОНПИ от известния крими герой Златомир Иванов - Златко Баретата! Решението е на Софийския градски съд, научи "България Днес". Причината за изземането на активите на бившия командос е присъдата му по наркоделото "Фирмата", по което той е признат за виновен като бос на група за дрога и осъден на 6 г. и половина затвор.

Реклама

Босът така и не влиза на топло, защото се приспада предварителното му задържане и времето, което прекарва под домашен арест. Наказанието дава повод за проверка по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Комисията за незаконно имущество погва Златомир Иванов, съпругата му Калина и свързани с тях фирми. Проверяват се всички активи и пасиви на семейството за периода от 1991 до 2015 г.

Експертите откриват разминаване в приходите и разходите. Приходите са над 3,2 млн. лв., а разходите - над 3,6 млн. лв. Това прави разлика от 444321 лв., което се равнява на 22742 минимални работни заплати. След откритието в съдебно-оценителната експертиза подопечните на Сотир Цацаров променят иска си. С него на мушката попадат Баретата, съпругата му и фирмите "Ганеша 2012" ЕООД, "В ИСИЕ И" ЕООД, "Глобъл лизинг консултинг енд практис" ЕООД. Търсят се дружествени дялове от акции във фирмите, вноски по банкови сметки и стойността на два автомобила - "Мерцедес С500" и "Смарт".

Семейство Иванови и представителите на фирмите възроптават с мотива, че липсва каквато и да е връзка между престъпната дейност и придобитото имущество за процесния период. "Имуществото е придобито с доходи от законен източник", категорични са адвокатите на Златко Баретата. Те изтъкват, че присъдата му не е свързана с какъвто и да е установен размер на придобито имущество, претенцията на комисията е за имущество, придобито преди 2004 г., а исканото имане е от тази година и по-предишни.

Въпреки претенциите за магистратите няма съмнение, че Баретата е разполагал със средства, които имат поне косвена връзка с престъпната му дейност, и с тези средства същият чрез свързани лица е придобил посоченото в исковата молба имущество. В този смисъл възражението на ответниците, че не е установено подробно и поединично как всеки доход е разходван и как всеки приход се е трансформирал или е бил похарчен, не се възприема от съда, се посочва в решението. Така магистратите постановяват да се отнемат в полза на държавата претендираните авоари на Златомир Иванов. Съдебният акт не е окончателен и може да се обжалва.

Заради точещия се години процес крими героят успява да прехвърли по-голямата част от легалния си бизнес. Така спасява от запори повечето си фирми, като ги оставя в ръцете на подставени лица, доверяват запознати. Затова някои претендирани дялове и имоти отпадат от иска. От началото на 2013 г. Златко е пенсионер по болест, след като оцеля по чудо при атентата пред Съдебната палата в София.

Месеци след покушението темата за нелегалните пачки на Баретата е коментирана от тогавашния шеф на комисията Пламен Георгиев. "Спрямо Златомир Иванов имаме наложени обезпечителни мерки за малко над 46 хил. лева, а бъдещият иск ще бъде за 197 000 лева. Той ще влезе в съда, защото е по стария закон, където прагът е по-нисък, а годините за проверка повече - 25. Според новия закон обаче прагът не само е по-висок, но и годините са по-малко - 10 години назад. Така ако случаят с Баретата беше по новия закон, той щеше да се отърве", коментира тогава Георгиев.

Реклама

Съвсем наскоро КПКОНПИ надви и авер на Баретата. Магистратите уважиха иск на комисията за отнемане на над 392 бона от съпроцесника на Златко - Коста Трифонов, и неговата съпруга. В сумата влиза стойността на апартамент, 5 ателиета, три коли, дружествени дялове и пари по сметки.

Според разследващите наркоорганизацията "Фирмата" е правила по няколко милиона оборот на месец от дрога, а лично на тартора се носели по 200 бона на ръка в имението му в столичния кв. Драгалевци.

И пътувания в сметките

В сметките, проверявани от КПКОНПИ, са включени и разходите на Златомир Иванов и семейството му за пътувания. Според изчисленията на база Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, за полагащите се дневни и квартирни пари, за воаяжи са похарчени 375 107 лв. Едно от последните пътувания, което съпрузите направиха публично достояние, е до италианското градче Равена.

Реклама
Реклама
Реклама