Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10327391 www.bgdnes.bg

Талантливият Филип Кръстев: Гордея се, че Шами видя моя талант!

"Александър Шаламанов е вечен символ на "Славия". От съвсем малък моят живот минаваше на стадиона в квартал "Овча купел" и виждах как той стои край терена и гледа мачовете на нас, момчетата. За мен беше огромна чест, когато от Шаламанов чувах хубави думи за моята игра. Случваше се да се пошегува с мен и да ме поздрави. Това са моменти, които ще помня цял живот. Чувствам се покрусен от новината за неговата кончина." Това сподели емоционално пред "България Днес" футболистът на "Камбюр" Филип Кръстев, чиито талант беше оценен както от Шами, така и от великия мениджър на "Манчестър Сити" Хосеп Гуардиола. Александър Шаламанов си отиде от този свят на 25 октомври, малко повече от месец след като навърши 80 години.

Приживе Шами не пестеше добри думи за младия Филип Кръстев. В последното си интервю за "България Днес" Шами говори подробно за неговите качества.

Реклама

"Със сигурност Филип има качества да играе голям футбол - категоричен беше Шаламанов. - Познавам го още от времето, когато беше съвсем малко момче, може би 8- или 9-годишен. Още тогава ми направиха впечатление начинът, по който работи с топката, и отличната му техника. След това той прояви упоритост и амбиция. Родителите му също имат голяма заслуга за неговото израстване. В неговия набор имаше още едно много талантливо момче, което също се казва Филип, но той се премести в друг софийски отбор и оттогава му загубих дирите. А Кръстев остана при нас в "Овча купел" и това се оказа правилното решение за него."

В момента 20-годишният Филип Кръстев е футболист на нидерландския "Камбюр", но правата му се държат от "Манчестър Сити". Не е тайна, че мениджърът на "гражданите" Пеп Гуардиола лично е настоявал за неговото привличане. Филип се чувства отлично в Нидерландия и казва, че всичко върви по план. Мнозина му предричат бляскаво бъдеще във футбола, но той никога не забравя откъде е тръгнал. В неговото семейство уважението към легендите на "Славия" се предава от поколение на поколение. "Дядо ми от дете ми е разказвал спомените си за Александър Шаламанов - казва Филип. - От него знам какъв велик футболист и спортист е бил той. И също така колко добър човек. Личности като Александър Шаламанов се раждат рядко и са призвани да носят вдъхновение на останалите."

Кръщават стадиона на Шаламанов

"Славия" ще кръсти стадиона си "Александър Шаламанов". Това е обявил президентът на клуба Венцеслав Стефанов пред списание "Спринт".

"Шаламанов е събирателен образ на всичко най-добро, което може да даде футболът на младите - казва Стефанов. - Затова и занапред стадионът ще носи неговото име. Призовавам славистите да приемат новото име на стадиона като благодарност към Александър Шаламанов за всичко, което е направил за Славия и за славизма, за българския футбол и българския спорт. И като едно обещание на нас, славистите, че ще го помним вечно - самия него и това, което е направил."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама