Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10328272 www.bgdnes.bg

Ваксината отлага даряването на кръв

Изчаква се от 48 часа до месец 

Няма противопоказания имунизираните да са донори, категорични са експертите

От 2 до 28 дни се отлага кръводаряване, ако са ни поставили ваксина срещу коронавирус. Това посочват от Национален център по трансфузионна хематология по повод съмненията на пациенти дали е безопасно да им бъде преливана кръв от имунизирани хора.

Реклама

"Експертният съвет по Трансфузионна хематология обсъди и актуализира срокове за отлагане на дарителите след ваксиниране за инфекцията COVID -19. За РНК ваксини (бел. ред. - "Пфайзер" и "Модерна") периодът е 48 часа след ваксиниране, ако няма нежелани реакции. Ако има нежелани реакции, периодът става 7 дни", обясниха от националния център.

При векторните ваксини - "Астра Зенека" и еднодозовата "Янсен", периодът е значително по-дълъг - 28 дни след имунизиране, ако няма нежелани реакции. Точно 4 седмици е, ако видът на ваксината не е известен.

"Сроковете на отлагане се прилагат след всяка игла от съответния ваксинационен цикъл. Тези срокове следва да се отнасят за всички кръводарители - както на стандартна кръв, така и на реконвалесцентна плазма", допълват от Национален център по трансфузионна хематология.

Медицинските лица са категорични, че няма противопоказания ваксинираните да даряват кръв, стига да са спазени сроковете след поставянето на втората доза. "Няма как ваксините да увреждат дарителската кръв", коментират експерти.

Кръводаряването у нас е разрешено на здрави хора на възраст между 18 и 65 години.

"Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните ти клетки и увеличава защитните сили на твоя организъм. Количествено кръвта ти ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено - за 3-4 седмици. Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Ако си жена, имаш право да даряваш кръв най-много 4 пъти в годината, ако си мъж - 5 пъти. След кръводаряване получаваш бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък и уникален код за достъп до системата за проверка на резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група", се казва в позицията на центъра.

Даваме плазма 40 дни след положителен тест

Реконвалесцентна плазма, която доказано помага на болни, се взема само от преболедували и в период на възстановяване от COVID-19 кандидати, отговарящи на следните изисквания:

- да са на възраст 18-65 години;

- да са с телесно тегло над 50 кг;

- в момента се чувстват здрави и състоянието им не налага прием на медикаменти.

Те трябва да представят положителен резултат от PCR или антигенен тест или положителен резултат за антитела срещу SARS-CoV2 от сертифицирани лаборатории. Трябва и да са изминали не по-малко от 40 дни след положителния PCR или положителения антигенен тест.

Реклама
Реклама
Реклама