Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10338915 www.bgdnes.bg

Абсолютен рекорд! 204 рибари на световното в Пловдив

Нидерландци стават шампиони на Гребния канал с шарани и каракуди

Цели 204-ма състезате и риболовци от 34 отбора и 21 нации взеха участие в IV световно клубно първенство по риболов на фидер. То се проведе на Гребния канал в Пловдив и бе абсолютен рекорд за най-масово събитие през 2021 година в календара на Световната федерация по риболовни спортове (ФИПС).

Първенството трябваше да се проведе през миналата година, но бе отложено заради световната пандемия от COVID-19. Организатор на проявата бяха Българската федерация по риболовни спортове (БФРС), НЛРС-СЛРБ и община Пловдив.

Реклама

Шампионския приз абсолютно категорично грабнаха нидерландците от отбора на JWP Waterservize с 26 наказателни точки. Считаните за фаворити англичани от Drenan Barnsley Black останаха втори с 42,5 н.т., а бронзът е за унгарците от Maros Waterland с 51,5 н.т. Двата български отбора - "Вижън МФ Такъл" и "При майсторите", завършиха съответно на 20-о и 23-то място.

По време на тренировките рибите бяха по-активни, но сякаш се заситиха за същинската част от надпреварата, когато станаха особено трудни. Ловяха се предимно каракуди, но някои майстори имаха късмет да извадят и шарани. Кефали разнообразяваха улова, а някои заложиха на уклеи в заключителните минути.

Делегат на ФИПС на турнира бе нидерландският риболовен ас Ян ван Шендъл, който е бил участник в световното първенство по риболов на плувка за нации в Пловдив през далечната 1989 г. Шендъл с умиление си спомни огромния зрителски интерес на състезанието на канала преди 32 години, когато са се стекли около 20 000 души.

Пропада турнирът за купата на БФРС

Ежегодният риболовен турнир за купата на БФРС няма да се състои. Той бе предвиден по програма за 5-7 ноември на Гребния канал, но от община Пловдив не разрешиха провеждане на състезанието.

В Българската федерация по риболовни спортове е получено писмо, в което се обосновават мотивите за решението. Първият е усложнената епидемична обстановка в град Пловдив. Освен това тази година може да се наложи понижаване на нивото на водата в Гребния канал по-рано от обикновено с цел монтиране на водоизмервателно устройство по предписание на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район".

Реклама
Реклама
Реклама