Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10368035 www.bgdnes.bg

Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители": Замърсените храни са проблем у нас

Незаслужено критикуват парното, броят на абонати на "Топлофикация" се увеличава

КОЙ Е ТОЙ

Богомил Николов е изпълнителен директор на Българската национална асоциация "Активни потребители". Като защитник на правата на гражданите пред "България Днес" той споделя мисли за контрола над потенциално опасни продукти и разпространението на вредния етиленов оксид в колбаси и сладкиши, както и за предпочитания начин на отопление през зимата спрямо постоянно нарастващите цени.

Реклама

- Какво трябва да знаят потребителите за вредния етиленов оксид?

- Важно е да кажем, че той е замърсител в храните, който попада в тях в процеса на производство. Използва се като един вид дезинфектант. През последната година по системата за бързо уведомяване на ЕС постъпват изключително много сигнали от различни държави. Само към България са насочени близо 60. Което означава, че това е значим проблем.

Ако в Германия се залови подобна храна, те виждат по дистрибуцията къде е продавана и сигнализират съответните държави. Нашите органи, в случая Българската агенция за безопасност на храните, трябва да отиде и да намери съответната партида по следата, която й се дава, да я възбрани и да уведоми потребителите, защото някои вече може да са си купили от нея. Така те ще бъдат уведомени да я изхвърлят от хладилниците си, преди да са я използвали.

Най-често това се открива в пълнители като гума гуар, гума ксантан, които се използват масово в колбаси и сладкиши. Тоест в широк набор от хранителни продукти би могло да се открие завишено количество на този оксид.

- Каква е реакцията на контролните органи?

- Ако направите проверка на сайта на БАБХ, трудно ще откриете някаква реакция. Което говори за едно подценяване или неглижиране на този проблем. А ако потърсите в системата за бързо уведомяване на ЕС, обратно, колко сигнала България е изпратила към другите партньори, тоест колко пъти е откривала етилен оксид в храните, ще видим, че стойността е нула. Което говори, че в България просто не се тества и не се търси този замърсител. Тоест някои хора може да не искат да се ваксинират, защото се страхуват за здравето си, но всеки ден могат да консумират опасни продукти и да си увреждат здравето. И това вече не зависи от тях, а от качеството на контрола на българския пазар.

- Можем ли да посъветваме хората стриктно да четат етикетите и да избягват продуктите, в които има гума гуар, гума ксантан и друг род гуми?

- Не, това няма да помогне. Защото този етилен оксид се открива често, но невинаги в тези типове продукти. По-скоро това е насока за контрола, който трябва да се фокусира и да търси етилен оксид не в минералната вода примерно, а в такива продукти. Ние само виждаме фактите, оповестяваме ги и задаваме въпросите - случайно ли у нас не се откриват такива замърсители и не се докладват в европейската система, както и случайно ли получаваме нотификации, на които не виждаме реакции.

Реклама

Ние попаднахме на предупреждение за изтегляне на специална храна за туристи, отправено от търговец. Самият той е проявил грижа да публикува публичен призив към потребителите, а в сайта на контролния орган не откриваме подобни призиви. Какво означава това? В Германия, Белгия и Испания храните им са пълни със замърсители, а у нас са най-чистите на света ли? Че ние сме рай на спокойствието и стабилността или защото си затваряме очите? Това е големият въпрос! Или че просто ние не тестваме? Затова искаме да предизвикаме този разговор, за да може българският контрол да започне да търси и тества, а не да неглижира.

- Имате ли обратна връзка с агенцията по храните?

- По-скоро не. Надявам се, че и сега няма да реагират защитно, а по-скоро агенцията трябва да се отваря към всякаква градивна критика и предложения. Искаме по-ефективен контрол на пазара. Противно на разбирането у нас, че липсата на новини е добра новина, това по-скоро е скриване на проблемите.

- Какво бихте посъветвали хората?

- Трябва да сме по-настоятелни да изискваме повече от контролните органи най-вече като прозрачност. Защото те смятат, че трябва да си контролират, обясняват на потребителите едва ли не как тяхната дейност е космическа наука и затова трудно ще намерите интересна информация на сайта им, ако сте потребител. Казва се - потребителят трябва да си гледа живота и да не се интересува от нищо. Но ние не смятаме така.

- Да поговорим и за отоплението. Кое би било най-изгодно за хората след постоянно растящите цени на стоки и сметки?

- Цената на отоплението тази зима е голяма неизвестна. КЕВР обяви, че ще задържи поскъпването на газа, а има индикации, че тя може да тръгне надолу. Дори шефът на "Овергаз" наскоро прогнозира в свое интервю, че цената на газа от 1 април догодина ще бъде едва ли не наполовина спрямо сегашната. Тоест има надежда световните процеси да тръгнат в тази посока.

Едно домакинство трудно може да бъде гъвкаво откъм вид отопление. Не може да си спрете парното за два месеца и да си докарате една печка на ток, защото би ви било изгодно. Това, което може да се направи гъвкаво, е да се смени дограмата и да се сложи изолация. Както и по-малки неща, свързани със смяна на осветлението и слагане на уплътнения на фуги на врати и прозорци, светлоотразителни фолиа зад радиаторите, изключване на уредите, които са на стендбай и гълтат ток, отваряне за кратко на врати и прозорци вместо целодневно държане на открехнати прозорци тип ножица. Така с рационално поведение могат да се спестят 20-25% от разходите за отопление, без да се лишаваме от комфорта си.

- Какво е отношението ви към парното?

- До голяма степен то е незаслужено критикувано. Проблем има при старите вертикални инсталации. Лошите сгради са най-големият генератор на проблеми, свързани с отоплението. В същото време в новите сгради, които са със строителни стандарти след 2001 г., със задължителна изолация и хубави дограми, както и хоризонтални щрангове, няма нито жалби, нито оплаквания, а сметките не са високи. Интересно е, че абсолютният брой абонати на "Топлофикация" се увеличава. Всяка нова сграда иска да има парно. Така че това е добра форма на отопление.

А накрая можем да помечтаем т.нар. пасивни къщи да се наложат, защото при тях няма да се наложи никакво отопление. ЕС вече има план да задължава новото строителство да бъде по този стандарт. До десетина години новото строителство вероятно ще бъде по него.

Реклама
Реклама
Реклама