Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10425376 www.bgdnes.bg

Белки разкъсват зайци и кокошки

Случаите зачестиха преди зимата

Стопани пропищяха от набезите на килърите, хващат ги с клюси

Белките традиционно се активизираха в късната есен и започнаха да нападат и убиват все повече домашни зайци и кокошки. Стопани в стотици къщи и вили пропищяха от набезите на среднощните килъри, показа проверка на "България Днес".

"Отглеждаме зайчета в клетки и пилета в двора и градината. Клетките са направени много здраво и досега нямахме проблем. Но с идването на есента белките започнаха да атакуват нощем. Преди няколко вечери се събудих от писъците на животните и изтичах по пижама навън. Три заека бяха вече мъртви, а други два ги открих зад дървен материал, който съм струпал в двора. Успели са да се скрият. Белката беше удушила и едно пиле", разказва пред вестника Симеон Иванов, който има вила в Своге.

Реклама

Наред с него множество стопани с къщи и вили в селата по Искърското дефиле вдигнаха ръце от опасните нашественици. Най-застрашени са домовете, които са близо до реките, по бреговете на които хищните животни създават своите убежища, раждат и отглеждат своите малки. Най-дългата река у нас - Искър, е идеалното място за местообитанието им.

"Вече няма смисъл да отглеждам животни. Грижиш се за тях месеци наред, а накрая дойде белката и ги удуши. Изпива им кръвта и тялото остава, да се чудиш какво да го правиш после", вайка се Симеон.

Случаите на измъкнати домашни животни от клетките им въпреки стабилните защити стават все повече. "И малка пукнатина или издатина да има, белката я разяжда и измъква зайците и пилетата. А забравиш ли някоя вечер да ги заключиш в курника - на сутринта те чака зловеща изненада", клати глава човекът.

Голяма част от стопаните разчитат на изпитания стар метод - клюсата. Залагат примамка в нея и очакват капанът да щракне.

"Понякога се хващат, но все по-рядко. Явно белките са хитри и находчиви животни, защото заобикалят клопката. Преди зимата е голяма борба с тях", споделят притеснените хора.

Реклама
Реклама
Реклама