Режисьорката Антонина Лозанова: Няма нищо по-увлекателно от баба на село

Приятел
Автор: БД Онлайн

Режисьорката Антонина Лозанова:  Няма нищо по-увлекателно от баба на село

Храната на село е много по-вкусна, защото я отглеждаш като дете 

КОЯ Е ТЯ

Антонина Лозанова е на 21 години, родом от Видин. Учи "Медии и журналистика" в УНСС, а през май 2021 г. завършва и операторската школа към НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Занимава се с фотография, видеография, управлява дрон. Автор е на няколко късометражни и документални филма. Мечтае да се занимава със социална и документална журналистика и да разказва обикновените човешки истории.

Последният й значим проект носи името "При рода на село" и разказва за група млади хора, които гостуват на баби и дядовци в селата.

Иво АНГЕЛОВ

- Антонина, как се роди идеята група млади хора да посещавате възрастни хора по селата, да им помагате с работата в двора и да заснемате всичко в поредицата "При рода на село"?

- Проектът е съставен изцяло от млади хора, като всеки от нас допринася в различни части от процеса. Аз участвам в заснемането, режисирането и монтажа. Ивайло учи актьорско майсторство и е нашият водещ. Вики е млада фотографка, която тепърва се опитва да пробие в тази сфера. Имаме и едно момче Милко, който е диджей във Видин и ни помага със звука. Идеята за поредицата се роди много спонтанно и бих казала, че първо ми дойде идеята за заглавието. Беше много случайно, хрумна ми как добре звучи "Смело на село". Оттук нататък се замислих защо да не върнем млади хора на село и по забавен и образователен начин да научават неща за бита, традициите, как се прави зимнина, сирене и сладко. Неща, от които нашето поколение остана малко по-далеч. Винаги съм искал да направя нещо подобно, но не ми е оставало времето или не съм намирала съмишленици. Лятото се засякохме точно тази група хора и си казахме: "Нека да го направим". Тогава и решихме да променим името на "При рода на село", защото това носи съвсем друг смисъл и символика.

- Разкрий каква е символиката.

- Смисълът на нашето заглавие е, че има много думи в българския език, които могат да бъдат разгледани като съставени от няколко други. Такава е и "природа", която виждаме като "при рода". Това е да бъдеш при твоето семейство, при твоите баба и дядо.

- Казваш, че целта ви е, докато се забавлявате, да се образовате. Приемате ли се като хора, които допринасят за съхраняването на традициите?

- Желанието ни е да не се губят всички тези традиции, да не изчезват домашните рецепти, които нашите баби и майки използват, да не се получава прекъсване с българското село. Тя може да бъде прекъсната физически, защото много от нас учат и работят в града, но поне да не се губи на духовно ниво. Ние не искаме да поучаваме никого. Нашето предаване не е нагласено като повечето, които гледаме по телевизията. Искаме нашите зрители по забавен и увлекателен начин, защото няма нищо по-увлекателно от една баба, която ти обяснява сърцато как стават нещата, да научат нещо ново и да си отдъхнат. Всички знаем какво ни е всекидневието - сега се говори само и единствено за коронавирус, ваксини, сертификати, мерки и политика. Общо взето, не много позитивни неща, които те карат да мислиш дали има нещо хубаво в живота ни. Ние точно това целим - да бъдем малък лъч в мрачните неща.

- Вече имате два публикувани епизода от поредицата. Как реагират хората?

- Пишат ни, че буквално сме ги върнали в детството им и им е станало мило. Това много ни радва, защото това е и нашата цел. Получихме съобщения дори от баби, които се намират далеч от Видин. Писа ни една възрастна жена от Ловешко, която ни каза, че е готова с широки обятия да ни посрещне и да ни разкаже за нещата от онзи край. Млади хора също ни писаха, че имат желание да участват, защото им се струва много интересно и искат да се пренесат в тази атмосфера. Смело мога да твърдя, че интерес има. Хората ни питат постоянно кога ще излезе следващият епизод. Надявам се да задържим интереса на хората.

- Как намирате възрастните хора и как ги убеждавате да участват в един младежки проект?

- Когато се задвижиха нещата за проекта, си мислех, че най-големият проблем ще е как да намерим млади хора, които да участват. А то се оказа обратното - млади хора има, но бабите и дядовците се притесняват. Първоначално приемат, но впоследствие отказват. За съжаление, изпуснахме много колоритни личности с интересни истории, защото възрастните хора се притесняват да бъдат снимани и гледани. Баба Христина от първия епизод е баба на нашия озвучител. Бабата, която участва във втория епизод, е приятелка на баба Христина. И така си оформяме кръг от доверени баби, които помежду си казват: "Няма нищо страшно! Участвайте, децата са добри". Естествено, в началото има притеснение за всички - и за участниците, и за мен по отношение на режисирането. Но след това всички се отпускат и един ден минава, без да го усетим.

- Вие затваряте зимнина и храните животни, което несъмнено е интересно за младежите, които живеят в града. Какво още може да се види в епизодите?

- Предстои ни да отидем при дядо, който гледа пауни и шафран. Насочваме се и към типичните за съответните села гозби. Например бяхме в едно село, което се слави с рибарството. Там ни учиха на рецепти, свързани с риба. Ходехме по лозя, обясняваха ни за различните видове вино, правехме лютеница. Винаги се стараем в края на епизода младите хора да подкарат нещо необичайно. Първо това беше трактор "Беларус" от 70-те години на миналия век, а след това се качихме и на каруца. Въпреки че не съм пряк участник в предаването, ми е много интересно. Ние не искаме да ставаме известни или да печелим от това. Всеки от нас влага напълно безвъзмездно времето и усилията си, за да се получи добрият краен резултат. Вярваме, че има смисъл.

- Обмисляте ли да заснемете истории, които напускат пределите на Северозападна България?

- Да, мислим си го. Но всичко опира и до финанси. Така и отговорих на хората от други населени места - веднага щом имаме възможност да си подсигурим горивото и колите, ще го направим. Засега само това ни спира, както и фактът, че всеки от нас е студент и през седмицата има лекции и упражнения. Ние сме много хора и се опитваме да намерим удобно време за всички, което не е никак лесно. Но все пак успяваме. Надявам се в близкото бъдеще да разширим кръга си, но за момента сме се ограничили около Видин.

- Храната на село по-вкусна ли е, отколкото в града?

- Най-вкусно е, когато си положил усилия за тези хора - ти си работил, ти си я приготвил. Така казват бабите, така казват и участниците. И наистина е така. Няма нищо по-хубаво от това да береш чушки, а след това да ги почистиш и да ги сложиш в бурканите с марината. И после да си ги хапнеш с прясно сварения селски боб. Като добавим лютеница и сирене... Няма нищо по-вкусно от това. Тук се получава сблъсък с консуматорското ни общество. Отиваме в магазина и грабим готови неща. Ядем сандвичи, дюнери и бургери. А ние искаме да покажем, че всичко идва от земята, от природата. Истинско чудо е да посадиш нещо, да го поливаш, да го откъснеш и да го изядеш. То е като твое дете, част от теб. Така че - да, определено на село се хапва много по-сладко.

Предупредителен жълт код за силен вятър и сняг за 19 области на страната

Предупредителен жълт код за силен вятър и сняг за 19 области на страната

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за 19 области на страната. Жълтият код е за силен вятър и за валежи от сняг, а в западната част от Горнотракийската низина - от дъжд и сняг. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления

Омикрон - три пъти по-бърз и заразява преболедували

Омикрон - три пъти по-бърз и заразява преболедували

56 мутации има новият вариант на COVID-19  Името прескочи две букви от гръцката азбука  Новият вариант на COVID-19 Омикрон, се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните и може да заразява хора, които вече са преболедували коронавируса. Около тези позиции се обединяват родните здравни власти, като правят уточнение

Изписват Чапа за Коледа

Изписват Чапа за Коледа

До тогава ще е в санаториум, синът му му носи глина и моли да твори Георги Чапкънов-Чапа ще се прибере вкъщи за Коледа. Дотогава той ще е под медицински грижи и надзор. Санаториумът ще продължи да бъде дом за гениалния скулптор, тъй като синът му - режисьорът Тодор Чапкънов, има неотложни служебни ангажименти в чужбина

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 са новозаразените с коронавирус за последните 24 часа. Това са 8,26 % от тестваните. От тях 82,72% са неваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал. Направените тестове за последните 24 часа са общо 36 559. Починалите са 224 души, от тях 91,52% не са ваксинирани. Общо починалите са 28 325

Най-четени

Меди в любовен триъгълник

Меди в любовен триъгълник

Фолкаджията въртял плеймейтките Моника Валериева и Марина Борисова наведнъж В любовен триъгълник се забърка най-актуалният фолкаджия Меди. Тайни секси чатове с изкусителна плеймейтка показват, че един от най-актуалните изпълнители в лекия жанр е имал горещи срещи не само с Моника Валериева. Така любимецът на голяма част от женската половина се

Топастроложката Алена пред "България Днес":  В автобуса е имало много негативна енергия

Топастроложката Алена пред "България Днес": В автобуса е имало много негативна енергия

Шофьорът е бил уморен и изнервен, пътниците са спорели помежду си  Съчетанието между път, който е всичко друго, но не и магистрала и огромно напрежение и тихи скандали в автобуса са предизвикали катастрофата на магистрала "Струма". Това обяви пред "България Днес" топастроложката Светлана Тилкова - Алена по повод трагедията

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Автобусите да станат като самолетите - стюардеси да следят за коланите и да казват къде е копчето за аварийно отваряне на врати Резервоарът на автобуса най-вероятно е бил срязан и запален от първата (дясна) мантинела, върху която покойният шофьор връхлита във фаталната нощ срещу вторник. Хлъзгавият и мокър път, съчетан с по-висока скорост

Още трима в леглото на Чайна

Още трима в леглото на Чайна

Мария Еухения Суарес, по-известна като Чайна, е една от най-обсъжданите жени в последно време, а и явно има защо. Оказа се, че аржентинската актриса, певица и модел е доста палава в леглото и предпочита там да си партнира с футболисти. Без значение дали са женение или не. Звездата на ПСЖ Мауро Икарди кръшна с нея на Уанда Нара, но се оказа

Убитата Елена била обект и на домашно насилие

Убитата Елена била обект и на домашно насилие

Жертвата отказала сватба заради друг мъж Христо Кацаров отишъл в Хага с пистолет за фаталната среща с 33-годишната си годеница Убитата в Хага Елена Генчева се е страхувала от приятеля си Христо Кацаров. Споделила е опасенията си с приятели дни преди смъртта си. На бял свят излезе информация, че депутатът е малтретирал и пребивал бившите си изгори

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

Новите депутатки са млади и красиви  Небие Кабак е най-малката (24 г.), която влиза в 47-ото Народно събрание  Армия от млади и хубави депутатки ще красят 47-ото Народно събрание, което трябва да започне работа до няколко дни. Голяма част от тях влизат от листата на "Продължаваме промяната" и неофициално в публичното пространство бяха наречени

Драго и София по-щастливи от всякога

Драго и София по-щастливи от всякога

Щастие излъчват Драго Симеонов и половинката му София Маринкова. Неспиращите папараци на "България Днес" уловиха журналиста и актрисата на обиколка из софийските улици, на която и двамата изглеждаха супер весели. Маринкова дори бе в закачливо яке с червени мотиви, вероятно заради идващите коледни празници

Герджиков джитка без маска

Герджиков джитка без маска

Без маска посети столична банка Огнян Герджиков. Прочутият юрист, който става и все по-прочут писател, много бързаше да уреди документите си и влезе и излезе в трезора без предпазни средства. Снимки: България

Пет глигана повалени наведнъж

Пет глигана повалени наведнъж

Добра слука на дружинката в Кубрат  Дивите прасета са хванати в засада, пукотевицата е страшна  Не един, не два, а цели пет глигана успяват да повалят наведнъж смели ловци. Зрелищното постижение е на дружинката в разградското градче Кубрат, а историята се случва преди няколко дни. В местността Джапона в посока Глоджево кубратчаните

Фенки налазиха полицай

Фенки налазиха полицай

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България

Най-коментирани

Блатечки е баща за пример!

Блатечки е баща за пример!

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

Без фойерверки и пиратки в София

Без фойерверки и пиратки в София

Фойерверките и пиратките ще бъдат забранени в София. Това планира да гласува Столичният общински съвет. Ако идеята бъде приета, тя ще влезе в сила от следващата година. Причината за новия режим са многобройните оплаквания на жителите на София заради пускането на пиротехнически средства в кварталите по всяко време на денонощието

Боксьорът Кубрат Пулев: Бях на косъм да откажа боя за световната титла

Боксьорът Кубрат Пулев: Бях на косъм да откажа боя за световната титла

Точно преди боя с Джошуа всички се заразихме с COVID, не казахме на треньора, той като разбра, напусна Кубрат Пулев се завърна на ринга с гръм и трясък. Той нокаутира ММА легендата Франк Мир в първия рунд по време на историческото шоу Траяд Комбат. Кобрата спечели пояса на организацията в тежка категория

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Звездата на "Пари Сен Жермен" Лионел Меси е носител на най-престижното индивидуално футболно отличие - "Златната топка", за 7-и път. Годината не беше особено успешна за аржентинеца, но специалистите смятат, че гласуващите са направили реверанс към десетката заради спечелената Копа Америка. Това бе първият трофей с националния отбор за мъже

Чернокопът изяде шарана за Никулден

Чернокопът изяде шарана за Никулден

Традиционната риба за празника по-скъпа от миналата година Цацата и сафридът с най-ниски цени - 2-3 лева за килограм  Чернокопът измества шарана за тазгодишния Никулден, показа проверка на "България Днес" в рибни борси в страната. Причината е, че шаранът е поредният хранителен продукт, който отбелязва значително нарастване в цената

Предупредителен жълт код за силен вятър и сняг за 19 области на страната

Предупредителен жълт код за силен вятър и сняг за 19 области на страната

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за 19 области на страната. Жълтият код е за силен вятър и за валежи от сняг, а в западната част от Горнотракийската низина - от дъжд и сняг. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления

Омикрон - три пъти по-бърз и заразява преболедували

Омикрон - три пъти по-бърз и заразява преболедували

56 мутации има новият вариант на COVID-19  Името прескочи две букви от гръцката азбука  Новият вариант на COVID-19 Омикрон, се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните и може да заразява хора, които вече са преболедували коронавируса. Около тези позиции се обединяват родните здравни власти, като правят уточнение

Изписват Чапа за Коледа

Изписват Чапа за Коледа

До тогава ще е в санаториум, синът му му носи глина и моли да твори Георги Чапкънов-Чапа ще се прибере вкъщи за Коледа. Дотогава той ще е под медицински грижи и надзор. Санаториумът ще продължи да бъде дом за гениалния скулптор, тъй като синът му - режисьорът Тодор Чапкънов, има неотложни служебни ангажименти в чужбина

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Юнона, освен че обича да се облича в черно, е наясно и с интересни факти за Черно море. Певицата беше любопитна да научи, че максималната дълбочина на родното море е 2212 м. Ако в най-дълбоката точка на Черно море се постави връх Мусала, той ще се извиси със 713 м над морското равнище. Любопитен факт е

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 са новозаразените с коронавирус за последните 24 часа. Това са 8,26 % от тестваните. От тях 82,72% са неваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал. Направените тестове за последните 24 часа са общо 36 559. Починалите са 224 души, от тях 91,52% не са ваксинирани. Общо починалите са 28 325

Блатечки е баща за пример!

Блатечки е баща за пример!

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Звездата на "Пари Сен Жермен" Лионел Меси е носител на най-престижното индивидуално футболно отличие - "Златната топка", за 7-и път. Годината не беше особено успешна за аржентинеца, но специалистите смятат, че гласуващите са направили реверанс към десетката заради спечелената Копа Америка. Това бе първият трофей с националния отбор за мъже

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 са новозаразените с коронавирус за последните 24 часа. Това са 8,26 % от тестваните. От тях 82,72% са неваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал. Направените тестове за последните 24 часа са общо 36 559. Починалите са 224 души, от тях 91,52% не са ваксинирани. Общо починалите са 28 325

Адел оглави за трети път класацията на "Билборд" за албуми

Адел оглави за трети път класацията на "Билборд" за албуми

Певицата Адел оглави класацията на "Билборд" за албуми за трети път в кариерата си, съобщи сайтът на изданието, цитиран от БТА. Британската изпълнителка покори върха с новия си албум "30". От тавата за периода на отчитане са продадени 839 000 еквивалентни единици. Това прави "30" албума с най-високи едноседмични продажби за годината

Проф. Кантарджиев: Омикрон се разпространява бързо, да се затегне контролът по границата

Проф. Кантарджиев: Омикрон се разпространява бързо, да се затегне контролът по границата

Не е нужно да плашим хората с варианта омикрон, но той се разпространява по-бързо от останалите, каза проф. Тодор Кантарджиев по bTV. Този щам за седмица се е появил от Ботсвана в ЮАР и вече има единични случаи в Белгия, Великобритания, Германия, Чехия. Според проф. Кантарджиев трябва да се вземат мерки - да се затегне контролът по границите

Собственикът на "Беса транс" е пътувал с групите туристи в Истанбул

Собственикът на "Беса транс" е пътувал с групите туристи в Истанбул

"Аллах да вкара починалите в рая!", написа собственикът на туристическата компания "Беса транс" Беким Хаджиу, чийто автобус катастрофира на АМ "Струма". От написаното става ясно още, че самият той е бил част от една от туристическите групи, заминали за Истанбул, предава БНТ. "Аллах да изпрати в рая загиналите. По-скорошно оздравяване на ранените

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Самолет на немската авиокомпания „Луфтханза“, който е трябвало да излети в 7:00 часа от Терминал 2 на летище София, се е принудил да се върне обратно от пистата заради птици, които са влезли в двигателя.  Пилотът е обяснил на пътниците, че три птици са ударили самолета. Имало е повредена перка.  Всички пасажери са пренасочени за други полети

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев спечели първия си бой в новия формат "Триадна" , като нокаутира Франк Мир в последната секунда на първия рунд на галата в Тексас, организирана от "Трилър". Българинът, който е двукратен претендент за световната титла при супертежките, започна от самото начало да вкарва тежки удари в главата и тялото на съперника

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Във финалния сблъсък тази събота в шоуто "Маскираният певец" се оказа, че зрителите на "Нова телевизия" най-слабо са подкрепили Камъка. От костюма се показа Тото от "СкандаУ". Журито следователи: Марта Вачкова, Алекс Раева, Владо Пенев и Азис, не познаха кой се крие под маската. Техните предположения бяха за актьорите актьорите Александър и Наум

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Министерството на външните работи препоръча да се избягват пътуванията до Южна Африка заради новооткрития вариант на коронавируса Омикрон. "По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID – 19 - Омикрон голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсуана