Режисьорката Антонина Лозанова: Няма нищо по-увлекателно от баба на село

Приятел
Автор: БД Онлайн

Режисьорката Антонина Лозанова:  Няма нищо по-увлекателно от баба на село

Храната на село е много по-вкусна, защото я отглеждаш като дете 

КОЯ Е ТЯ

Антонина Лозанова е на 21 години, родом от Видин. Учи "Медии и журналистика" в УНСС, а през май 2021 г. завършва и операторската школа към НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Занимава се с фотография, видеография, управлява дрон. Автор е на няколко късометражни и документални филма. Мечтае да се занимава със социална и документална журналистика и да разказва обикновените човешки истории.

Последният й значим проект носи името "При рода на село" и разказва за група млади хора, които гостуват на баби и дядовци в селата.

Иво АНГЕЛОВ

- Антонина, как се роди идеята група млади хора да посещавате възрастни хора по селата, да им помагате с работата в двора и да заснемате всичко в поредицата "При рода на село"?

- Проектът е съставен изцяло от млади хора, като всеки от нас допринася в различни части от процеса. Аз участвам в заснемането, режисирането и монтажа. Ивайло учи актьорско майсторство и е нашият водещ. Вики е млада фотографка, която тепърва се опитва да пробие в тази сфера. Имаме и едно момче Милко, който е диджей във Видин и ни помага със звука. Идеята за поредицата се роди много спонтанно и бих казала, че първо ми дойде идеята за заглавието. Беше много случайно, хрумна ми как добре звучи "Смело на село". Оттук нататък се замислих защо да не върнем млади хора на село и по забавен и образователен начин да научават неща за бита, традициите, как се прави зимнина, сирене и сладко. Неща, от които нашето поколение остана малко по-далеч. Винаги съм искал да направя нещо подобно, но не ми е оставало времето или не съм намирала съмишленици. Лятото се засякохме точно тази група хора и си казахме: "Нека да го направим". Тогава и решихме да променим името на "При рода на село", защото това носи съвсем друг смисъл и символика.

- Разкрий каква е символиката.

- Смисълът на нашето заглавие е, че има много думи в българския език, които могат да бъдат разгледани като съставени от няколко други. Такава е и "природа", която виждаме като "при рода". Това е да бъдеш при твоето семейство, при твоите баба и дядо.

- Казваш, че целта ви е, докато се забавлявате, да се образовате. Приемате ли се като хора, които допринасят за съхраняването на традициите?

- Желанието ни е да не се губят всички тези традиции, да не изчезват домашните рецепти, които нашите баби и майки използват, да не се получава прекъсване с българското село. Тя може да бъде прекъсната физически, защото много от нас учат и работят в града, но поне да не се губи на духовно ниво. Ние не искаме да поучаваме никого. Нашето предаване не е нагласено като повечето, които гледаме по телевизията. Искаме нашите зрители по забавен и увлекателен начин, защото няма нищо по-увлекателно от една баба, която ти обяснява сърцато как стават нещата, да научат нещо ново и да си отдъхнат. Всички знаем какво ни е всекидневието - сега се говори само и единствено за коронавирус, ваксини, сертификати, мерки и политика. Общо взето, не много позитивни неща, които те карат да мислиш дали има нещо хубаво в живота ни. Ние точно това целим - да бъдем малък лъч в мрачните неща.

- Вече имате два публикувани епизода от поредицата. Как реагират хората?

- Пишат ни, че буквално сме ги върнали в детството им и им е станало мило. Това много ни радва, защото това е и нашата цел. Получихме съобщения дори от баби, които се намират далеч от Видин. Писа ни една възрастна жена от Ловешко, която ни каза, че е готова с широки обятия да ни посрещне и да ни разкаже за нещата от онзи край. Млади хора също ни писаха, че имат желание да участват, защото им се струва много интересно и искат да се пренесат в тази атмосфера. Смело мога да твърдя, че интерес има. Хората ни питат постоянно кога ще излезе следващият епизод. Надявам се да задържим интереса на хората.

- Как намирате възрастните хора и как ги убеждавате да участват в един младежки проект?

- Когато се задвижиха нещата за проекта, си мислех, че най-големият проблем ще е как да намерим млади хора, които да участват. А то се оказа обратното - млади хора има, но бабите и дядовците се притесняват. Първоначално приемат, но впоследствие отказват. За съжаление, изпуснахме много колоритни личности с интересни истории, защото възрастните хора се притесняват да бъдат снимани и гледани. Баба Христина от първия епизод е баба на нашия озвучител. Бабата, която участва във втория епизод, е приятелка на баба Христина. И така си оформяме кръг от доверени баби, които помежду си казват: "Няма нищо страшно! Участвайте, децата са добри". Естествено, в началото има притеснение за всички - и за участниците, и за мен по отношение на режисирането. Но след това всички се отпускат и един ден минава, без да го усетим.

- Вие затваряте зимнина и храните животни, което несъмнено е интересно за младежите, които живеят в града. Какво още може да се види в епизодите?

- Предстои ни да отидем при дядо, който гледа пауни и шафран. Насочваме се и към типичните за съответните села гозби. Например бяхме в едно село, което се слави с рибарството. Там ни учиха на рецепти, свързани с риба. Ходехме по лозя, обясняваха ни за различните видове вино, правехме лютеница. Винаги се стараем в края на епизода младите хора да подкарат нещо необичайно. Първо това беше трактор "Беларус" от 70-те години на миналия век, а след това се качихме и на каруца. Въпреки че не съм пряк участник в предаването, ми е много интересно. Ние не искаме да ставаме известни или да печелим от това. Всеки от нас влага напълно безвъзмездно времето и усилията си, за да се получи добрият краен резултат. Вярваме, че има смисъл.

- Обмисляте ли да заснемете истории, които напускат пределите на Северозападна България?

- Да, мислим си го. Но всичко опира и до финанси. Така и отговорих на хората от други населени места - веднага щом имаме възможност да си подсигурим горивото и колите, ще го направим. Засега само това ни спира, както и фактът, че всеки от нас е студент и през седмицата има лекции и упражнения. Ние сме много хора и се опитваме да намерим удобно време за всички, което не е никак лесно. Но все пак успяваме. Надявам се в близкото бъдеще да разширим кръга си, но за момента сме се ограничили около Видин.

- Храната на село по-вкусна ли е, отколкото в града?

- Най-вкусно е, когато си положил усилия за тези хора - ти си работил, ти си я приготвил. Така казват бабите, така казват и участниците. И наистина е така. Няма нищо по-хубаво от това да береш чушки, а след това да ги почистиш и да ги сложиш в бурканите с марината. И после да си ги хапнеш с прясно сварения селски боб. Като добавим лютеница и сирене... Няма нищо по-вкусно от това. Тук се получава сблъсък с консуматорското ни общество. Отиваме в магазина и грабим готови неща. Ядем сандвичи, дюнери и бургери. А ние искаме да покажем, че всичко идва от земята, от природата. Истинско чудо е да посадиш нещо, да го поливаш, да го откъснеш и да го изядеш. То е като твое дете, част от теб. Така че - да, определено на село се хапва много по-сладко.

Ирина Шейк се събра с Брадли Купър

Ирина Шейк се събра с Брадли Купър

Ирина Шейк и Брадли Купър се събраха. Бившата приятелка на Кристиано Роналдо и холивудският актьор бяха забелязани заедно на улицата заедно с дъщеря си Леа. Момиченцето се роди през 2017 г., но по-късно родителите му се разделиха. Напоследък отношенията между двамата са стоплени, което поражда слухове дали отново няма да се съберат заедно

Деца на известните се сблъскват със закона

Деца на известните се сблъскват със закона

Презадоволени и незнаещи що е лишение Наследници на политици с най-много провинения "Интересно ли ви е как е израснало едно дете на българското кино? Дядо ми Людмил Стайков е световноизвестен режисьор и най-добрият български дядо. Баба ми Виолета Донева е една от най-обичаните наши актриси." Това е разказ в социалните мрежи на Ивет Стайкова

Барби от Несебър стана царица от Търново

Барби от Несебър стана царица от Търново

Като търновска царица се премени Евелина Прунова. Моделката, известна като несебърското Барби, посети старата столица и дори си намери половинка. Новият избраник на царицата, разбира се, е цар, но за жалост, за момента от

Гита не била новата муза на Боби Лазаров

Гита не била новата муза на Боби Лазаров

Познавали се, но не били заедно Чаровният синоптик Боби Лазаров нямал специални отношения с Гита Манолова, едно от лицата на телевизията на БСП. Двамата били само колеги, но нищо повече, споделиха хора от обкръжението им. От няколко дни мълвата твърди, че телевизионерът е влюбен в младата си и красива колежка Гита

Най-четени

Цвети, която се бори за живота си:  Получих рак за подарък

Цвети, която се бори за живота си: Получих рак за подарък

Откриха болестта на 8 март, не мога да се движа, споделя красивото момиче  "Имам рак на панкреаса с метастази на черен дроб и кости. Откриха ми го на 8 март - лош подарък за празника на жената." Така започва историята си младата и чаровна Цветомира Цанова, която по-рано тази година чува едни от най-страшните думи

Нели Рангелова се ожени

Нели Рангелова се ожени

"Оженихме се!", обяви в социалката си Нели Рангелова и дори показа снимки от "церемонията". Оказа се, че певицата се е пошегувала, наричайки творческата си дружба с Невена Пейкова от "Гласът на България" "сватба". Естрадната звезда от близкото минало, пременена като синя русалка, минава под арка с цветя под ръка с младата си партньорка

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Работя на две места, за да издържам приюта си  Миглена Дерменджиева, по-известна като Меги Дерм, е родена на 4 юли 1974 г. в Ямбол. Завършва руската гимназия и отглежда добитък, буби, домати и други агрокултури. През лятната ваканция работи в местното Трудово кооперативно земеделско стопанство, като със спечелените пари си купува дрехи за училище

Заради клип Дения Пенчева се връща на първото си работно място и си удря тежко главата

Заради клип Дения Пенчева се връща на първото си работно място и си удря тежко главата

След успеха на последния си сингъл КЕМЕНЕ, който е в стил поп с фолклорни елементи, днес красивата и талантлива Дения Пенчева представи в своя You Tube канал новия си проект, наречен RITM. Композитор е хитмейкърът Васко Иванов-Dexter, който стои както зад редица хитове у нас, така и зад успешни международни проекти

Деси Цонева: Много се измъчи душицата на баба!

Деси Цонева: Много се измъчи душицата на баба!

За първи път от много време опелото на легендарната говорителка събра цялото семейство Урната с праха на Анахид Тачева ще бъде занесена в Америка, после я погребват до сина й Митко "Много се измъчи душицата на баба ми. По-добре, че си отиде, сега най-после ще бъде при баща ми." Това каза с болка Деси Цонева

Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да е до мъжа си в САЩ

Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да е до мъжа си в САЩ

Легендарната тв говорителка Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да може урната с праха й да бъде поставена редом до тази на съпруга й Васил Тачев в САЩ. Решението е на дъщеря й Ани, обясниха близки на Тачева пред "24 часа". Преди години дъщерята, която носи името на майка си - Анахид, е поставила урната с праха на баща си в двора на

Гигов на разходка с млада дама

Гигов на разходка с млада дама

С млада дама излезе на разходка Николай Гигов. Бизнесменът и спътницата му очевидно бяха в добро настроение, но коя е точно жената, с която Гигов се разхожда, така и не става ясно. Снимки: България

Близнаци в семейството на Стоичков

Близнаци в семейството на Стоичков

Сестрата на Камата - Петя, отново стана баба, брат му Цанко празнува Радостна вест долетя от семейството на футболната легенда Христо Стоичков. Неговата племенничка роди и Камата е станал чичо на близнаци, научи "България Днес" от свои източници. Щастливата баба е Петя, сестрата на Стоичков. Тя вече има едно внуче, което се роди през 2016 година

Починало дете се прероди в куче

Починало дете се прероди в куче

Животното не си тръгва от гроб в Димитровград!  Хрътката има доверие само на почернения баща  Доли ЛУКАНОВА Починало дете се прероди в куче! Породиста хрътка не се отделя от гроба на малчугана и се опитва да утеши почернения му баща вече няколко месеца. Всеки ден се върти около надгробната плоча на детето и търси родителя му

Джаферович бърза за среща с жената

Джаферович бърза за среща с жената

Не може да устиска без жена си Ваня Джаферович. Футболистът бърза да се види с половинката си Жени, която явно много му е липсвала, докато участваше в "Игри на волята". Снимки: България

Най-коментирани

МОМИЧЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС

МОМИЧЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Жасмина харесва екзотичните острови в Тихия океан, но не знаеше, че той е открит за европейския свят от Васко Нунес Балбоа, който в началото на XV век пресича Панамския провлак и достига до непознат до този момент на мореплавателите от Стария свят воден басейн, назован от него Южно море. "Тих" океанът е кръстен от Фернандо Магелан

Футболна съпруга бойкотира световното

Футболна съпруга бойкотира световното

Популярната футболна съпруга Таня Бардсли бойкотира световното първенство в Катар. Половинката на бившия играч на "Манчестър Юнайтед" Фил Бардсли е отвратена от отношението на катарците към човешките права и липсата на толерантност към гейовете. Бардсли е популярна сред британците от участието си в известно риалити

Ирина Шейк се събра с Брадли Купър

Ирина Шейк се събра с Брадли Купър

Ирина Шейк и Брадли Купър се събраха. Бившата приятелка на Кристиано Роналдо и холивудският актьор бяха забелязани заедно на улицата заедно с дъщеря си Леа. Момиченцето се роди през 2017 г., но по-късно родителите му се разделиха. Напоследък отношенията между двамата са стоплени, което поражда слухове дали отново няма да се съберат заедно

Вдовицата на съдията Богдан Дочев: Марадона превърна живота ни в ад!

Вдовицата на съдията Богдан Дочев: Марадона превърна живота ни в ад!

2 млн. лири за топката от скандалния мач прибира главният арбитър Али бин Насер, близките на нашия рефер едва свързват двата края "Животът ни е ад!" Това признава Емилия, 81-годишната вдовица на българския съдия Богдан Дочев, който през 1986 г. има нещастието да бъде страничен съдия на четвъртфинала Англия - Аржентина на световното в Мексико

Григор самотен в Милано

Григор самотен в Милано

Григор Димитров е самотен в Милано. Най-добрият ни тенисист е в красивия италиански град без половинката си Лолита. Гришо изглежда замислен в столицата на модата, като този път на лицето му липсва усмивка. Димитров не уточнява по каква работа е в Милано и оставя в неведение своите фенове. "Чувствам се добре да се изгубя в правилната посока"

Деца на известните се сблъскват със закона

Деца на известните се сблъскват със закона

Презадоволени и незнаещи що е лишение Наследници на политици с най-много провинения "Интересно ли ви е как е израснало едно дете на българското кино? Дядо ми Людмил Стайков е световноизвестен режисьор и най-добрият български дядо. Баба ми Виолета Донева е една от най-обичаните наши актриси." Това е разказ в социалните мрежи на Ивет Стайкова

Барби от Несебър стана царица от Търново

Барби от Несебър стана царица от Търново

Като търновска царица се премени Евелина Прунова. Моделката, известна като несебърското Барби, посети старата столица и дори си намери половинка. Новият избраник на царицата, разбира се, е цар, но за жалост, за момента от

Гита не била новата муза на Боби Лазаров

Гита не била новата муза на Боби Лазаров

Познавали се, но не били заедно Чаровният синоптик Боби Лазаров нямал специални отношения с Гита Манолова, едно от лицата на телевизията на БСП. Двамата били само колеги, но нищо повече, споделиха хора от обкръжението им. От няколко дни мълвата твърди, че телевизионерът е влюбен в младата си и красива колежка Гита

Мариус Куркински: Не мога да победя плътските страсти!

Мариус Куркински: Не мога да победя плътските страсти!

Блъскам се понякога в ужасни неща, призна актьорът В юбилейната си година, когато навъртя половин век, Мариус Куркински продължава да се бори с "демоните" на плътските изкушения. Самият актьор го призна в социалните мрежи, при това - без да го подлагат на "кръстосан разпит". "Не мога да се отделя от плътското

Първата Мис България на 70-ия си юбилей: Няма да празнувам, защото майка ми почина

Първата Мис България на 70-ия си юбилей: Няма да празнувам, защото майка ми почина

Умолявам пластичните хирурзи да не обезобразяват момичетата ни, призова Бранимира Антонова  "Няма да отпразнувам юбилея си, защото майка ми почина наскоро. Загубих я през април на преклонната възраст от 97 години. До последно беше здрава и щастлива. Тази година ще е по-деликатна за цялото ни семейство

Григор самотен в Милано

Григор самотен в Милано

Григор Димитров е самотен в Милано. Най-добрият ни тенисист е в красивия италиански град без половинката си Лолита. Гришо изглежда замислен в столицата на модата, като този път на лицето му липсва усмивка. Димитров не уточнява по каква работа е в Милано и оставя в неведение своите фенове. "Чувствам се добре да се изгубя в правилната посока"

50 новозаразени от COVID-19 у нас за последното денонощие

50 новозаразени от COVID-19 у нас за последното денонощие

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 50, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 835 теста, което означава, че делът на положителните резултати е близо 5,9 процента. Няма регистрирани починали пациенти с потвърдена инфекция. Общо 38 027 души у нас са загубили битката с болестта от потвърдените 1

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Влюбени като тинейджъри са Аня Пенчева и Ивайло К. Караньотов. Половинката на актрисата я чака като на първа среща след работа зад Народния театър, след което двамата се хващат за ръка и обикалят София. Да са живи и здрави! Снимки: България

Дарин не може без телефон

Дарин не може без телефон

Какво ново става в мрежата? Писал ли ми е някой на фейса? Такива въпроси вълнуват Дарин Ангелов дори когато е на улицата. Актьорът, който направи страхотни роли в "Под прикритие" и "Хъшове", не пуска телефона дори когато се разхожда. Снимки: България

Подкаст: Защо Лилия Мустакова не стана лекар и защо вместо новини коментира футбол

Подкаст: Защо Лилия Мустакова не стана лекар и защо вместо новини коментира футбол

Водещата на сутрешните новини на Нова тв Лилия Мустакова от дни е част от спортната редакция там. Докато тече световното в Катар, журналистката, която е запален футболен фен, ще води специалните студиа “Като за световно”. Лилия е от лекарска фамилия - баща ѝ Тихомир Мустаков, е в лигата на “Лекарите, на които вярваме” на “24 часа”

Огледалце, огледалеце, я кажи...

Огледалце, огледалеце, я кажи...

Дали изглежда в перфектна форма, проверява дори на улицата Александра Богданска. Манекенката първо се гледа в кръгло огледало, след което си прави селфита. Така действат истинските професионалисти! Снимки: България

Майката на Георги Семерджиев: Синът ми не е взимал наркотици

Майката на Георги Семерджиев: Синът ми не е взимал наркотици

„Аз съм сигурна, че той в момента на инцидента не е бил под въздействие на наркотиците. Според мен след като се е прибрал вкъщи е употребил. Така мисля“, казва Мариана Семерджиева.  Категорична е, че синът ѝ не взима наркотици. „С нищо не сме видели, не ни е показал“, казва тя. Близо пет месеца след фаталната катастрофа на булевард „Черни връх“

50-годишен е загиналият работник при взрива в Русе (Видео и снимки)

50-годишен е загиналият работник при взрива в Русе (Видео и снимки)

Работникът, загинал при взрива на цистерната по-рано днес, е бил 50-годишен, с дългогодишен опит. Цистерната е трябвало да зареди смазочни масла, когато по неясни засега причини се е запалила. Минути по-късно е последвал взрив. Първи са реагирали служителите от завода, които са се опитали да овладеят огъня

Жената на Милото е йога

Жената на Милото е йога

Запалена по йогата е жената на Калин Сърменов, известен като Милото. Боряна Пашева, която е променила и косата си от черна на кестеняво-медена, не пропуска занимание, за което си носи лична постелка. Снимки: България

Джони Деп ще се снима в новите "Карибски пирати"

Джони Деп ще се снима в новите "Карибски пирати"

Американският актьор Джони Деп ще се снима в шестия филм от поредицата "Карибски пирати" - пет години след предишното приключение на капитан Джак Спароу, пише в. "Сън". Според публикация в таблоида името на Деп фигурира в списъка на актьорите и техническия персонал, извикани за участие в снимките на филма, предаде БТА