Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10429070 www.bgdnes.bg

България обяви 24 ноември за ден на национален траур заради жертвите в Рояк и на "Струма"

Всички пострадали в социалния дом и роднините им ще бъдат подпомогнати от държавата

24 ноември е обявен за ден на национален траур заради жертвите на двете трагедии – на пожара в дом за възрастни в село Рояк и на тежката катастрофа на автобус на магистрала „Струма“, обяви във Варна вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. До края на деня се очаква решението на Министерския съвет.

Реклама

За хората, които искат да приберат родителите си, за да се грижат за тях, няма никакъв проблем, но някои от близките обаче не желаят да приберат роднините си и възрастните хора ще бъдат пренасочени към други социални услуги, каза министърът на труда и социалната политика относно пожара, който избухна в дом за възрастни хора с село Рояк и загинаха девет души.

По думите на Донев около 14 души ще бъдат прибрани от близките си, а за останалите 33-34 ще се търсят подходящи за тях услуги.

Гълъб Донев пристигна във Варна и Рояк заради тежкия инцидент в дом за стари хора, при който загинаха 9 от обитателите му.

Всички пострадали и роднините им ще бъдат подпомогнати от държавата. Част от тях са загубили личните си документи, ще им бъдат издадени нови.

От 1 януари всички социални заведения трябва да бъдат прелицензирани и всички домове, в които са констатирани нарушения, ще бъдат затворени.

Реклама
Реклама
Реклама