Кметицата на "Красно село" размахва шпага срещу всички

Приятел
Автор: БД Онлайн

Росица Станиславова

Росица Станиславова

Пет пъти обжалва решения на СОС, спира общински програми

Росица Станиславова ощети поне 73 000 софиянци с пари и помощници за инвалиди

Парите на 70 000 столичани по различни програми са забавени, а други 3000 души нямат възможност да получават помощите си като инвалиди заради петте обжалвания на кметицата на софийския район "Красно село" Росица Станиславова. Тя пет пъти блокира решения на столичния парламент и накрая губи - не дава доказателства за жалбите си и дори не внася таксата в съда.

Росина Станиславова размахва шпага срещу всички. Умение, останало й като състезател фехтовач. Единственият кмет от 24-те районни в София, който отказва да приема съгражданите си. Единственият, принудил "Демократична България", подкрепила я в изборите през есента на 2019, година и половина по-късно да я изтрие от сайта си в прекия и в преносния смисъл с мотива "морално недопустим прецедент".

Въпреки че губи делата си в съда, защото не представя никакви доказателства за жалбите си и дори не си плаща таксите, Станиславова не спира да пише жалби и да е против всичко, което може да сложи някакъв ред и да улесни живота на съкварталците й. Които съвсем не са малко. Вероятно новото преброяване ще покаже, че в "Красно село" в момента живеят поне 100 хил. души, тъй като през 2009 г. населението на квартала е било от 87 002 човека.

Този понеделник Росина Станиславова за пореден път влиза в съда, недоволна от решенията на комисията "Антикорупция", че назначавайки дъщеря си по европейски проект, е била в конфликт на интереси.

Друга тема, както от градската десница формулираха много точно като "морално недопустим прецедент", е, че Станиславова принудително е направила вегетарианци свои възрастни и болни съкварталци. Просто от храната им е изчезнало месото, за което иначе в програмата по време на заразата са били предвидени средства.

С жалбите си, които внася, кметицата на "Красно село" спира общински програми, които подкрепят младежки и спортни проекти и дори нова социална услуга за хора с увреждания. Първата й жалба блокира изпълнението на общинската програма "Европа" през т. г. Делото е прекратено на 3 ноември, след като Станиславова не е изпълнила разпорежданията на съда в дадения й срок. Кметицата не представя никакви доказателства, с които да защити тезата си, не са посочени основанията, обуславящи незаконосъобразността на оспорения акт, не е платена дори таксата по делото, става ясно от справка от СОС.

Жалбата обаче блокира 44 одобрени проекта.

"За града това означава преки пропуснати ползи за над 70 000 души, сред които учители, ученици, деца и младежи, лишени от родителска грижа, хора в риск, студенти, психолози, лекари и възстановили се от COVID пациенти и други", заяви преди няколко месеца шефката на програмния съвет на програмата Екатерина Йорданова.

Станиславова е обжалвала и решението на СОС от 23 септември за създаване на социалната услуга "Асистентска подкрепа" като делегирана от държавата дейност. Жалбата е оставена без разглеждане с определение на съда от 10 ноември като недопустима. Жалбоподателят просто не може да оспорва актове на общинския съвет. Такива съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация са кметът на общината и областният управител. Кметовете на райони не са изрично посочени в тази законова разпоредба и съответно нямат право на жалба срещу тази категория индивидуални административни актове. Определението не е окончателно и може да се обжалва в 7-дневен срок от съобщаването му.

Третата жалба на Станиславова е срещу решението за финансиране на проекти във връзка с обявена сесия за 2021 г. по общинската програма "София - град на младите и активните", взето от СОС през април. И тази жалба е оставена без разглеждане, но решението отново е обжалвано. Върховният административен съд потвърждава решението на първата инстанция и делото е прекратено по отношение на част от програмата - за проекти, свързани с доброволчество, младежки инициативи и толерантност.

Съдебното производство продължава по другите две теми от програмата - за организиране на емблематични за града младежки събития и превенция на рисково поведение, здравно и гражданско образование.

С разпореждане от 13 октомври е насрочено открито съдебно заседание за 19 януари 2022 г. Като заинтересовани страни по делото са конституирани район "Банкя", читалище "Антон Страшимиров-1926", фондация "ПОдЛЕЗНО", сдружение "МоКактус", Професионална гимназия по селско стопанство - Бузема, фондация "Глас - България" и район "Сердика". Всички те са кандидатствали по програмата "София - град на младите и активните" и са спечелили финансиране на проекти по двете обжалвани теми.

Друго дело по жалба на Станиславова е за преобразуването на общински сгради, които в миналото са ползвани за детски заведения. Към момента все още съдът не се е произнесъл. Става дума за доклад на независимия общински съветник Борис Бонев от "Спаси София", според когото бивши помещения, били детски заведения, но сега с други функции, да се преустроят и в тях да се разкрият детски или яслени групи. Един от 7-те имота е в "Красно село".

Последното дело, образувано по жалба на Станиславова, е срещу решение на СОС за предоставяне на помещения от сградата на общинския културен дом "Красно село" за нуждите на самата културна институция. По този казус също още няма съдебно решение.

"Намирам за безотговорно избран пряко от гражданите кмет на район, подкрепен от "Демократична България", каквато е г-жа Станиславова, да обжалва редица решения на общинския съвет по ключови теми като подпомагане на спортни и младежки клубове по програми, с които финансираме техни проекти за спортни състезания. Тя дори обжалва и решението ни за създаване на нова социална услуга за хора с увреждания, които не могат да се придвижват сами - "Асистентска подкрепа"... Над 3000 граждани можеха да се възползват веднага от тази подкрепа, но заради обжалването от г-жа Станиславова, въпреки че парите са осигурени, трябваше да изчакаме делото, което преди дни спечелихме на първа инстанция", коментира пред "24 часа" председателят на СОС Георги Георгиев.

В края на октомври при приемането на промените в наредбата за организацията на движението единственият район, който не пожела да премине от зелена в синя зона, е "Красно село". Причината - отрицателно становище на районния кмет.

Това кара Борис Бонев да призове СОС да не се съобрази със становището на Станиславова заради натиска към района, след като всички паркоместа наоколо станат синя зона, а той остане в по-евтината зелена. А от това отново ще страдат живущите, които трудно ще намират къде да спират колите си.

"Голяма грешка е, че част от "Красно село" остава в зелената зона, вместо да премине в синята, защото районният кмет е дал отрицателно становище. Само след няколко месеца ще ни се наложи отново да променим наредбата заради тази подзона в "Красно село", прогнозира Бонев.

"Не получихме яснота от Центъра за градска мобилност как ще се харчат постъпилите приходи. Затова дадохме отрицателно становище. Предложили сме на ЦГМ да се въведе учредено право на паркиране, което ще реши проблема за кварталите извън центъра", отговори му Станиславова.

"Това, че не са проведени обществени обсъждания, е ваш проблем, защото районният кмет трябва да ги организира. Учреденото право на паркиране е нонсенс, защото местата са много по-малко от автомобилите.

Освен това през по-голямата част от деня те ще стоят празни, защото хората ходят на работа, освен ако не въведем учредено право на паркиране пред офиса, хипермаркета и детската градина", отвърна Бонев.

В края на август пък, след като стана ясно, че КПКОНПИ е наложила нова глоба на Станиславова, защото е наела дъщеря си, тя заяви пред bTV, че детето й е получило 260 лв. Освен това според нея КПКОНПИ не бил компетентният орган, който да установява конфликт на интереси по европроекти.

"Когато всички стояха по къщите си и беше пандемия, трябваше някой да отговаря, да имам административно регламентирани хора, които да доставят храната. Моята дъщеря е била назначена 4 дни по този проект на 8 часа и 4 дни на 4 часа за "крупната" сума от 260 лв.", оправда се Станиславова. Тя обясни, че проектът е верифициран и няма пречка кметът да бъде назначаван за негов ръководител.

"Ефирът тази сутрин сигурно почервеня от срам заради кметицата на "Красно село" г-жа Росина Станиславова. Не защото влезе в тъп спор с водещия (това е отделна грозота на местния властник), а защото, както казват старите хора - "срама няма". Станиславова беше осъдена преди три дни от комисията на Цацаров за 5000 лв. Защо ли? Защото като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, тя е сключила трудов договор с дъщеря си! Интересен е и въпросът за какво са били тези общински пари. Те са по проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания". Ще се върна по-нататък върху това. Та когато я питаха преди месеци: Абе, госпожа, как така фамилно разходвате общински пари, Станиславова виреше недосегаемо нос. А когато я шамароса общественото мнение, че може и да не е престъпление, но е неморален акт, кметицата съвършено не разбра въпроса. Все едно че й говореха на патагонски", написа същия ден във фейсбук журналистката и общественичка Юлиана Методиева.

Скандал след скандал

Първият скандал около Станиславова избухна през февруари, когато стана ясно, че си е писала сама възнаграждения за изпълнение на европроект - около 7000 лв. Това се случи след постъпили сигнали до тогавашния шеф на бюджетната комисия към СОС Георги Георгиев, който настоя Станиславова да даде обяснения. След като тя отказа да върне парите, издигналите я за поста ДБ снеха политическото си доверие от нея, изтриха я от сайта си и дариха 7010 лв. на "SOS Детски селища".

Проектът "Патронажна грижа" е изпълняван от район "Красно село" от 15 май до 31 декември 2020 г. 41 526 лв. са изплатени като възнаграждения на 5-има души, сред които и кметицата. Според нея парите са "законни и заслужени". "Патронажна грижа" е част от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за възрастни и хора под карантина заради COVID. Те получават храна и лекарства у дома и плащат само покупките. Служителите извършват неотложни административни услуги или плащат сметките им за ток например. Такава помощ са получили 17 от общо 24 столични района. Проверка установи, че нито един от останалите кметове не си е писал възнаграждения.

През март се разбра, че по този проект на "Красно село" не са давани месни ястия, а само вегетариански. Заради скандала социалното министерство спря проекта и го даде за управление на "Красна поляна" и "Слатина".

Създателят на фейсбук групата "Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето" Цанко Донков публикува отговори на Столична община на искане за достъп до информация. От тях стана ясно, че отпуснатите на района средства за 2020 г. са 2,94 млн. лв., а върнатите заради неусвояване са 1,41 млн. лв. Станиславова обясни, че причината е обжалване на процедурите.

През май последва нов скандал - Станиславова блокира общинската програма за младежки дейности с жалба в съда, защото два проекта на "Красно село" не били класирани. Така спрени се оказаха 90 проекта за младежки дейности на столични училища за общо 150 000 лв.

"Дори само да поискаш да спреш програма за младежки дейности и спорт в днешно време, е повече от неразумно. Въпреки потвърждението дори и от самата кметица на района, че програмата е една от най-добрите и успешните. Щом за "Красно село" няма, не трябва да има за никого ли?! Някак крайно егоистично ми изглежда!", коментира директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов, който е и общински съветник.

Станиславова отговори във фейсбук, че жалбите спират изпълнението на 71 одобрени проекта за общо 650 000 лв.

"Основната вина, а и отговорност за създадената ситуация обаче следва да се носи от издателя на оспорените актове, а не от оспорващия. Това е така, защото истинската причина за коментираното оспорване се корени в желанието и волята за максимална прозрачност и публичност в процедурите по избор на кандидатстващи за финансиране проектни предложения", каза тя и добави, че отказ да получи информация за процедурите е довел до оспорването им.

Проблем в района има и с управлението на културния дом "Красно село". Част от помещенията в него са отдадени за несвойствени дейности като банков клон и офиси, за сметка на това се налага школи по танци, рисуване и др. да бъдат върнати - няма къде да бъдат настанени.

Според гражданското сдружение "Кинопамет" липсата на работещо улично осветление в междублоковите пространства и на повечето вътрешноквартални улици в "Красно село" превръща вечер прибирането на хората у дома в истинско премеждие. В трагично състояние са и парковете и градините, а доскоро красивият и оживен парк "Хиподрума" е станал паркинг.

През юни доброволци, които почистиха, окосиха тревата пред районното кметство и засадиха цветя, бяха глобени. "Искаме районът да се развива нормално. Не сме дошли да се бием", каза Цанко Донков и напомни, че Станиславова е станала кмет с обещание за публичност и прозрачност. На исканията за оставка и пуснатата анкета във фейсбук групата на района с въпрос "Одобрявате ли управлението на Росина Станиславова?" и отговорилите с "не" 1164 души, а с "да" - едва 40, тя написа във фейсбук: "Използваме случая да напомним, че следващите редовни избори за органи на местно самоуправление и местна изпълнителна власт ще се проведат през есента на 2023 г. Всеки сънародник с искрено желание за управленски принос при подобряване на качеството на живот в страната може тогава да покаже на какво е способен пред своите съграждани и избиратели".

Няма приемно време за граждани и бизнеса

Освен това се оказа, че гражданската активистка Станиславова, живяла 30 г. в "Красно село", е без приемно време като кмет за граждани и бизнеса. То е отменено до края на извънредната епидемична обстановка. У нас тя започна на 13 март 2020 г. и в момента е удължена до 30 ноември.

Така жителите на района се оплакват от дупки, неокосени зелени площи, липса на осветление и др. във фейсбук вместо на кмета. Кметицата призна пред БНР на 12 ноември, че нейната районна администрация няма приемно време "заради заповедта на министъра" да не се струпват хора. Сигнали можело да се изпращат по имейл.

Станиславова от 2014 до 2019 г. е председател на гражданско сдружение "Бели брези". Била е и начело на Граждански районен обществен съвет и председател на клуб по фехтовка "Дипломат". Тя самата е била национален състезател и шампион по фехтовка, а после и треньор. Има две висши образования - по финанси и спортен мениджмънт.

Два пъти в конфликт на интереси

2 пъти в конфликт на интереси - сама определя себе си като ръководител на проект, назначава и дъщеря си.

Комисията на Сотир Цацаров води срещу кметицата на район "Красно село" две производства, като и по двете КПКОНПИ установи конфликт на интереси.

Първото решение е от 9 юни 2021 г. В него се посочва, че Росина Станиславова е определила сама себе си като ръководител на проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. Тя си е определила и размера на почасовата ставка и е избрала екипа по проекта. По това производство КПКОНПИ я глоби с 15 хил. лв., както и отнемане в полза на държавата на сумата, която е получила - 9981,46 лв.

Второто производство беше образувано по сигнал и решението излезе през юли. То е за договор, който кметицата сключила с дъщеря си. При проверката са били събрани доказателства, че на 15 май 2020 г. на електронната страница на район "Красно село" е публикувано съобщение за стартиране на кампания за набиране на сътрудници по проекта.

"Столичният район е бенефициент по програмата и като такъв следва да получи безвъзмездна помощ в максимален размер до 365 700 лв.", посочват от антикорупционната комисия.

На 18 май 2020 г. е постъпило заявление от дъщерята на Станиславова, с което тя моли да бъде назначена на обявената длъжност. Още същия ден майка й я назначила на 8-часов работен ден. Дъщерята била одобрена от комисия по проекта в състав, определен от майката в качеството й на кмет.

На 8 юни 2020 г. било сключено допълнително споразумение, с което работният ден и възнаграждението на дъщеря й се намалявали наполовина, а 2 дни по-късно трудовият договор бил прекратен.

Пред КПКОНПИ Станиславова заявила, че е назначила дъщеря си, защото заради пандемията в онзи момент липсвали достатъчно хора, които да поемат административните процедури по проекта. След набирането на сътрудници трудовият договор на дъщерята бил прекратен.

Според комисията кметицата е била в конфликт на интереси в частен интерес на свързано с нея лице - нейната дъщеря: "Самото сключване на договора е нейно право, а не задължение". Според закона и съдебната практика като лице, заемащо висша публична длъжност, тя е трябвало да си направи самоотвод и да уведоми органа по избора на служители за наличие на частен интерес в конкретния случай.

За този казус кметицата е глобена 5000 лв., което тя обжалва пред Административния съд в София. Решението влиза в сила, ако бъде потвърдено и от ВАС, който се явява втора инстанция.

Пътищата към Витоша са затворени за коли без вериги и за градския транспорт

Пътищата към Витоша са затворени за коли без вериги и за градския транспорт

Пътищата към Витоша за затворени за автомобили без вериги и за градския транспорт, тъй като има снежна покривка между 30 и 40 см, каза Красимир Димитров, директор „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община. По обяд вероятно ще бъдат обработени пътищата към планината и ще бъдат отворени отново. „В София повечето пътища са обработени

Без фойерверки и пиратки в София

Без фойерверки и пиратки в София

Фойерверките и пиратките ще бъдат забранени в София. Това планира да гласува Столичният общински съвет. Ако идеята бъде приета, тя ще влезе в сила от следващата година. Причината за новия режим са многобройните оплаквания на жителите на София заради пускането на пиротехнически средства в кварталите по всяко време на денонощието

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Звездата на "Пари Сен Жермен" Лионел Меси е носител на най-престижното индивидуално футболно отличие - "Златната топка", за 7-и път. Годината не беше особено успешна за аржентинеца, но специалистите смятат, че гласуващите са направили реверанс към десетката заради спечелената Копа Америка. Това бе първият трофей с националния отбор за мъже

Предупредителен жълт код за силен вятър и сняг за 19 области на страната

Предупредителен жълт код за силен вятър и сняг за 19 области на страната

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за 19 области на страната. Жълтият код е за силен вятър и за валежи от сняг, а в западната част от Горнотракийската низина - от дъжд и сняг. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления

Най-четени

Меди в любовен триъгълник

Меди в любовен триъгълник

Фолкаджията въртял плеймейтките Моника Валериева и Марина Борисова наведнъж В любовен триъгълник се забърка най-актуалният фолкаджия Меди. Тайни секси чатове с изкусителна плеймейтка показват, че един от най-актуалните изпълнители в лекия жанр е имал горещи срещи не само с Моника Валериева. Така любимецът на голяма част от женската половина се

Топастроложката Алена пред "България Днес":  В автобуса е имало много негативна енергия

Топастроложката Алена пред "България Днес": В автобуса е имало много негативна енергия

Шофьорът е бил уморен и изнервен, пътниците са спорели помежду си  Съчетанието между път, който е всичко друго, но не и магистрала и огромно напрежение и тихи скандали в автобуса са предизвикали катастрофата на магистрала "Струма". Това обяви пред "България Днес" топастроложката Светлана Тилкова - Алена по повод трагедията

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Автобусите да станат като самолетите - стюардеси да следят за коланите и да казват къде е копчето за аварийно отваряне на врати Резервоарът на автобуса най-вероятно е бил срязан и запален от първата (дясна) мантинела, върху която покойният шофьор връхлита във фаталната нощ срещу вторник. Хлъзгавият и мокър път, съчетан с по-висока скорост

Още трима в леглото на Чайна

Още трима в леглото на Чайна

Мария Еухения Суарес, по-известна като Чайна, е една от най-обсъжданите жени в последно време, а и явно има защо. Оказа се, че аржентинската актриса, певица и модел е доста палава в леглото и предпочита там да си партнира с футболисти. Без значение дали са женение или не. Звездата на ПСЖ Мауро Икарди кръшна с нея на Уанда Нара, но се оказа

Убитата Елена била обект и на домашно насилие

Убитата Елена била обект и на домашно насилие

Жертвата отказала сватба заради друг мъж Христо Кацаров отишъл в Хага с пистолет за фаталната среща с 33-годишната си годеница Убитата в Хага Елена Генчева се е страхувала от приятеля си Христо Кацаров. Споделила е опасенията си с приятели дни преди смъртта си. На бял свят излезе информация, че депутатът е малтретирал и пребивал бившите си изгори

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

Новите депутатки са млади и красиви  Небие Кабак е най-малката (24 г.), която влиза в 47-ото Народно събрание  Армия от млади и хубави депутатки ще красят 47-ото Народно събрание, което трябва да започне работа до няколко дни. Голяма част от тях влизат от листата на "Продължаваме промяната" и неофициално в публичното пространство бяха наречени

Драго и София по-щастливи от всякога

Драго и София по-щастливи от всякога

Щастие излъчват Драго Симеонов и половинката му София Маринкова. Неспиращите папараци на "България Днес" уловиха журналиста и актрисата на обиколка из софийските улици, на която и двамата изглеждаха супер весели. Маринкова дори бе в закачливо яке с червени мотиви, вероятно заради идващите коледни празници

Фенки налазиха полицай

Фенки налазиха полицай

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България

Пет глигана повалени наведнъж

Пет глигана повалени наведнъж

Добра слука на дружинката в Кубрат  Дивите прасета са хванати в засада, пукотевицата е страшна  Не един, не два, а цели пет глигана успяват да повалят наведнъж смели ловци. Зрелищното постижение е на дружинката в разградското градче Кубрат, а историята се случва преди няколко дни. В местността Джапона в посока Глоджево кубратчаните

Вергов е спортяга

Вергов е спортяга

С бодра крачка и в добра кондиция обикаля из софийските улици Юлиан Вергов, установиха неуморните папараци на "България Днес". Обичаният актьор се беше барнал в спортен екип, напълно подхождащ на бързата му походка. Снимки: България

Най-коментирани

Топгримьор на война

Топгримьор на война

Цецо Андреев захапа Мис Бони, работел както преди двадесет години В поредна свада влязоха двама от най-известните гримьори у нас. За пореден път Цецо Андреев и Мис Бони се хванаха за гушите. Без ясна причина Майстора на четките, както се представя Цецо, пусна публикация по адрес на Бони. На стената си в социалната мрежа инстаграм Цецо

Любо посреща "Левски" без фенове

Любо посреща "Левски" без фенове

"Левски" ще гостува на "Царско село" без фенове в мача от 17 кръг на Първа лига, въпреки че "сините" се надяваха на подкрепа от привържениците. Това няма да се случи и утре на двубоя, който започва в 17,30 ч., потвърдиха пред "България Днес" от щаба на домакините. След като в България бяха въведени мерките срещи коронавирус

Яница се чуква с шотове на участие

Яница се чуква с шотове на участие

Алкохол съвместно с Биляниш  Фолкпевица поглъща спиртни напитки, пеньоар едва скрива дупето й  Фолкевицата Яница пие на сцената, казва си "наздраве" с фенове по сепаретата и едва прикрива дупето си. Лудата купонджийска вечер се случва в дискотека в Благоевград, където изпълнителката има съвместно участие с колежката си Биляниш

Пътищата към Витоша са затворени за коли без вериги и за градския транспорт

Пътищата към Витоша са затворени за коли без вериги и за градския транспорт

Пътищата към Витоша за затворени за автомобили без вериги и за градския транспорт, тъй като има снежна покривка между 30 и 40 см, каза Красимир Димитров, директор „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община. По обяд вероятно ще бъдат обработени пътищата към планината и ще бъдат отворени отново. „В София повечето пътища са обработени

Блатечки е баща за пример!

Блатечки е баща за пример!

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

Без фойерверки и пиратки в София

Без фойерверки и пиратки в София

Фойерверките и пиратките ще бъдат забранени в София. Това планира да гласува Столичният общински съвет. Ако идеята бъде приета, тя ще влезе в сила от следващата година. Причината за новия режим са многобройните оплаквания на жителите на София заради пускането на пиротехнически средства в кварталите по всяко време на денонощието

Боксьорът Кубрат Пулев: Бях на косъм да откажа боя за световната титла

Боксьорът Кубрат Пулев: Бях на косъм да откажа боя за световната титла

Точно преди боя с Джошуа всички се заразихме с COVID, не казахме на треньора, той като разбра, напусна Кубрат Пулев се завърна на ринга с гръм и трясък. Той нокаутира ММА легендата Франк Мир в първия рунд по време на историческото шоу Траяд Комбат. Кобрата спечели пояса на организацията в тежка категория

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Звездата на "Пари Сен Жермен" Лионел Меси е носител на най-престижното индивидуално футболно отличие - "Златната топка", за 7-и път. Годината не беше особено успешна за аржентинеца, но специалистите смятат, че гласуващите са направили реверанс към десетката заради спечелената Копа Америка. Това бе първият трофей с националния отбор за мъже

Чернокопът изяде шарана за Никулден

Чернокопът изяде шарана за Никулден

Традиционната риба за празника по-скъпа от миналата година Цацата и сафридът с най-ниски цени - 2-3 лева за килограм  Чернокопът измества шарана за тазгодишния Никулден, показа проверка на "България Днес" в рибни борси в страната. Причината е, че шаранът е поредният хранителен продукт, който отбелязва значително нарастване в цената

Предупредителен жълт код за силен вятър и сняг за 19 области на страната

Предупредителен жълт код за силен вятър и сняг за 19 области на страната

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за 19 области на страната. Жълтият код е за силен вятър и за валежи от сняг, а в западната част от Горнотракийската низина - от дъжд и сняг. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления

Блатечки е баща за пример!

Блатечки е баща за пример!

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Звездата на "Пари Сен Жермен" Лионел Меси е носител на най-престижното индивидуално футболно отличие - "Златната топка", за 7-и път. Годината не беше особено успешна за аржентинеца, но специалистите смятат, че гласуващите са направили реверанс към десетката заради спечелената Копа Америка. Това бе първият трофей с националния отбор за мъже

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 са новозаразените с коронавирус за последните 24 часа. Това са 8,26 % от тестваните. От тях 82,72% са неваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал. Направените тестове за последните 24 часа са общо 36 559. Починалите са 224 души, от тях 91,52% не са ваксинирани. Общо починалите са 28 325

Адел оглави за трети път класацията на "Билборд" за албуми

Адел оглави за трети път класацията на "Билборд" за албуми

Певицата Адел оглави класацията на "Билборд" за албуми за трети път в кариерата си, съобщи сайтът на изданието, цитиран от БТА. Британската изпълнителка покори върха с новия си албум "30". От тавата за периода на отчитане са продадени 839 000 еквивалентни единици. Това прави "30" албума с най-високи едноседмични продажби за годината

Проф. Кантарджиев: Омикрон се разпространява бързо, да се затегне контролът по границата

Проф. Кантарджиев: Омикрон се разпространява бързо, да се затегне контролът по границата

Не е нужно да плашим хората с варианта омикрон, но той се разпространява по-бързо от останалите, каза проф. Тодор Кантарджиев по bTV. Този щам за седмица се е появил от Ботсвана в ЮАР и вече има единични случаи в Белгия, Великобритания, Германия, Чехия. Според проф. Кантарджиев трябва да се вземат мерки - да се затегне контролът по границите

Собственикът на "Беса транс" е пътувал с групите туристи в Истанбул

Собственикът на "Беса транс" е пътувал с групите туристи в Истанбул

"Аллах да вкара починалите в рая!", написа собственикът на туристическата компания "Беса транс" Беким Хаджиу, чийто автобус катастрофира на АМ "Струма". От написаното става ясно още, че самият той е бил част от една от туристическите групи, заминали за Истанбул, предава БНТ. "Аллах да изпрати в рая загиналите. По-скорошно оздравяване на ранените

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Самолет на немската авиокомпания „Луфтханза“, който е трябвало да излети в 7:00 часа от Терминал 2 на летище София, се е принудил да се върне обратно от пистата заради птици, които са влезли в двигателя.  Пилотът е обяснил на пътниците, че три птици са ударили самолета. Имало е повредена перка.  Всички пасажери са пренасочени за други полети

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев спечели първия си бой в новия формат "Триадна" , като нокаутира Франк Мир в последната секунда на първия рунд на галата в Тексас, организирана от "Трилър". Българинът, който е двукратен претендент за световната титла при супертежките, започна от самото начало да вкарва тежки удари в главата и тялото на съперника

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Във финалния сблъсък тази събота в шоуто "Маскираният певец" се оказа, че зрителите на "Нова телевизия" най-слабо са подкрепили Камъка. От костюма се показа Тото от "СкандаУ". Журито следователи: Марта Вачкова, Алекс Раева, Владо Пенев и Азис, не познаха кой се крие под маската. Техните предположения бяха за актьорите актьорите Александър и Наум

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Министерството на външните работи препоръча да се избягват пътуванията до Южна Африка заради новооткрития вариант на коронавируса Омикрон. "По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID – 19 - Омикрон голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсуана