Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10433325 www.bgdnes.bg

Големият Хайгашод Агасян: Скоро ще открием първата арменска църква у нас

15 години я строим, готова е, имам и песен за нея

"Надявам се съвсем скоро най-сетне да открием първата арменска църква у нас. Тя се строи от 15 години, вече е готова, в София, на ул. "Лайош Кошут" и "Христо Ботев". Толкова е красива! Трябваше да се открие септември официално, но се забавиха нещата, може би заради пандемията."

Това сподели пред "България Днес" големият композитор Хайгашод Агасян. Според него събитието ще е изключително, тъй като досега в България не е имало храм, в който арменците да се молят.

Реклама

"Имаше къща, да, голяма, прекрасна, дом я наричаха, но не е същото като да е храм. А тази е с подземен етаж, където могат да се правят заупокойни, сватби, всичко. Имаме нуждата да се молим и ние да имаме като всички народности в България своя храм", сподели още Агасян.

Композиторът си припомня, че през 2002 г. по държавна покана за последно е идвал арменски католикос (висш арменски духовник - б.а.), който и с днешна дата, и тогава е бил наместник от Румъния. "Тогава той току-що бе избран, но природата не беше на наша страна. Изви се страшна буря, изпотроши колите ни, но въпреки това посещението бе успешно", спомни си Агасян.

За първата арменска църква той е готов с песен, която е за четиригласен хор, дори е записана на орган в зала "България". "Нямам търпение това да се случи, тъй като аз всяка неделя ходя на църква, но не е същото като да влезеш в катедрала, в храм. Преди години е имало такава църква на пл. "Света Неделя", но е разрушена. Оттогава този дом е пригоден за нас, арменците. Председател на църковното настоятелство е Омник Паникян и се надявам с негова помощ скоро да отворим църквата. Но арменският католикос трябва да дойде по държавна покана", вметна композиторът.

За Хайгашод вярата винаги е била "спасителният пояс", който го е вдигал в трудни моменти. "Често съм чувствал как сякаш нещо леко ме подпира в гърба. И политам. Наистина ми се е случвало в критични ситуации да чувствам някаква помощ отгоре. И знам, че това не е случайно, защото вярвам в тази вселенска хармония или както и да го наречем това на небето. Лично аз се чувствам като посредник, през който музиката минава и така стига до хората. Ето например, като прочета хубаво стихотворение, си казвам: "Ох, това плаче за музика". Слагам си го в джоба и просто чакам момент, в който ще се подредят нотите в главата ми", казва композиторът.

Той не се страхува от коронавирусната инфекция, но е притеснен за фамилията си, която е в САЩ. "Леля ми Сърпухи, сестра на майка ми Арусяк, направи 100 години и е добре засега. Надявам се, да е така и занапред. Иначе с моята съпруга направихме скоро 34 години брак и аз й подарих песен, "Искам да ти кажа", като знак за любовта ми към нея", щастлив е в личния си живот Агасян.

Реклама
Реклама
Реклама