Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10433985 www.bgdnes.bg

100 кила ракия варят на Пената в Мировяне

Съселяни даряват всяка година великия треньор

Ако в едни отминали времена Тодор Колев даваше сто кила ракия за красивата тв говорителка Лилето Ванкова, то Димитър Пенев за нищо на света не си дава пиенето, смеят се веселите шопи от с. Мировяне.

Както из цялата държава, така и на казана в родното село на Пената буквално кипи от живот, парите му минават през охладителя и радостта тече, докато не падне под 30 градуса. Самият футболен треньор №1 на ХХ век у нас не кара джибри и не ги пресипва в казана, нито чака да тръгне струйката, признават приятелите му.

Реклама

Именно те се грижат най-именитият им съселянин да има достатъчно от благинката. Чичо Митко и за момент не е зарязал родната си къща и домашното стопанство, макар там след смъртта на брат му Младен вече да не живее никой. Племенникът Любослав от толкова отдавна не е стъпвал в Мировяне, че местните казват, че сигурно не биха го и познали, ако сбърка пътя и се отбие в бащината къща.

Но самият Стратег не се дели от корена си и, кажи-речи, ежедневно си ходи на село. Там, както е известно, живеят зайци, кокошки, прословутите пъдпъдъци, които Пената обича натъпкани в патладжан, както и други животинки и растения. Разбира се, къде има селски двор без лоза. Приятелите на чичо Митко, които се грижат за всичко това, не забравят и да оберат гроздовете и да ги заложат на джибри по изпитания от поколения начин, да сипят захар и всичко необходимо.

Тъй като свещенодействието се повтаря всяка есен, то в мазето на Пеневата къща вече има над сто кила ракия, подсмихват се съседи. Само новата реколта, която сега стои в "карантина" за 40 дни, е от материал от три бидона, така че има към 80-ина литра, съобщили от казанджийницата. Но предводителят на бронзовите медалисти от световното в Щатите не остава и без армагани, когато ракията стане готова за пиене. Съседи и съселяни с гордост му дават по някоя и друга бутилка за проба и после се хвалят колко много Пената е харесал производството им. Но като хитри хора, шопите не прекаляват с хвалбите, тъй като опонентите винаги искат доказателство, тоест самохвалкото да донесе два-три литра, та всички да могат да се убедят в качествата на пърцуцата му. Затова и Пената на всекиго казва, че е направил хубава ракия, а собствената си пази за себе си и близки, когато ги събира по повод.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама