Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10438330 www.bgdnes.bg

Убитата Елена била обект и на домашно насилие

Жертвата отказала сватба заради друг мъж

Христо Кацаров отишъл в Хага с пистолет за фаталната среща с 33-годишната си годеница

Убитата в Хага Елена Генчева се е страхувала от приятеля си Христо Кацаров. Споделила е опасенията си с приятели дни преди смъртта си. На бял свят излезе информация, че депутатът е малтретирал и пребивал бившите си изгори, което е довело до разделите с повечето от тях.

Реклама

Една от предишните връзки на Кацаров, който се самоуби, след като застреля Елена на 18 ноември в апартамента й в Хага, е работила в офиса на министерството по туризъм. Нейна колежка разказа пред Via Pontica притеснителни факти за Кацаров. Приятелката й се оплакала, че Христо не иска детето й, трябвало да го даде на родителите си да го гледат, ако иска да са заедно. "Всички колеги разбраха за домашно насилие, последвано от раздяла", разказва приятелка на бившата на Христо. Това напълно съвпада със страховете, които е споделила Елена на приятели, преди да бъде застреляна в дома си. Жертвата даже предупредила приятелите си да подадат сигнал на полицията, ако не се обажда по телефона и не се яви в централния офис на Европол, където работи от 3 години.

Миналата сряда се случва точно това. Елена не се явява на работа и приятелите й алармират полицията, след което се разбира за трагичната развръзка. Тогава Христо и годеницата му Елена имали среща в апартамента й на улица Emmastraat в нидерландския град Хага, където красавицата е живяла под наем. Те са били сгодени само от дни и най-вероятният повод за срещата им е бил предстоящата сватба. От разследване на "Флагман" става ясно, че Христо е пътувал с пистолет в самолета и е отишъл въоръжен в дома на годеницата си, сякаш е знаел какво ще се случи.

Негови приятели предполагат, че Христо е застрелял Елена, защото се е отказала от сватбата. Аверите на Христо подозират, че красавицата се е събрала със стар любовник, с когото е имала 12-годишна връзка в миналото. Христо Кацаров е споделил радостта си с един от най-близките си приятели, когото е поканил за кум. Именно той сподели тъжната новина за смъртта на Елена и подозрението си, че Христо е виновникът, пред Via Pontica. Това се случи ден преди новината да стигне до България. След жестокото убийство, на 18 т.м., полицията в Хага издава международна заповед за арест, тъй като не може да открие Христо. Оказва се, че той е хванал самолет към София и е взел със себе си оръжието.

В петък следобед Христо вече е в апартамента си в кв. "Дървеница" в София, когато вижда цивилни полицаи през прозореца. Без да се замисли, взема пистолета, с който е убил годеницата си в Хага, и се самоубива. Още стои въпросът дали пистолетът е бил законен или не.

Криминалистът Иван Савов споделя своята теория за самоубийството на Христо. "Сигурно не е искал да търпи този срам и това унижение, за да го разпространят в медиите, да го снимат арестуван. Определено чувство на ревност, пренебрежение, накърнено самочувствие са изиграли роля. Фактът, че човекът е посегнал на живота си, показва, че най-вероятно той е убиецът на Елена, както подозира полицията в Хага", казва Савов. Остават много въпросителни към момента, разследванията в Хага и в България продължават. Един от въпросите, които озадачават разследващите, е защо и как Христо е планирал толкова прецизно убийство зад граница.

Погребението на Елена е днес в Русе.

 Призив: Да спрем терора срещу жени

Приятели и колеги на Елена: Нека спрем насилието срещу жени! Тъгата си от загубата на 33-годишната красавица изразиха в социалните медии много нейни близки. "Тя бе един от най-позитивните хора, които познавах". "Беше красива както отвън, така и отвътре". "Научи ме на много и ще ми липсваш страшно". Десетки нейни приятели си изляха мъката и изказаха съболезнованията си и призоваха да се спре насилието срещу нежния пол.

Реклама
Реклама
Реклама