Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10438337 www.bgdnes.bg

Идва нова "златна" Илиана

Внучката на Наско Сираков тренира в клуба на баба си

Нова "златна" Илиана се подготвя в българската художествена гимнастика. Най-голямата внучка на Наско Сираков и Илиана Раева върви по стъпките на именитата си баба.

Петгодишната чаровница вече тренира. Прави го в клуба на баба си "Левски Илиана". Тренировките са в залата по художествена гимнастика на "Герена". Малката Илиана е в група с още няколко нейни връстнички. Засега момиченцето ходи на заниманията с удоволствие. Илианка озарява с усмивка залата и треньорките.

Реклама

Момиченцето е дъщеря на по-малката насленичка на Сиракови - Виолета, и мъжа й Георги Коруджиев. Първото посещение на малката Илиана в залата по художествена гимнастика е още като бебе. След това момичето често придружава баба си по време на тренировки. Илиана Раева и първородната й внучка, която е кръстена на нея, имат много силна връзка.

Малката не пропуска да грабне уредите на какичките, когато е в залата. Най-често може да бъде забелязана с лентата. Затова не е изненадващо, че вече започна да тренира.

Любопитен факт е, че за разлика от нея майка й и леля й Славея нямаха желание да наследят Илиана Раева на килима. Виолета не се е занимавала сериозно със спорт. Славея от своя страна дълги години тренира тенис, като известно време бе в академия в Испания. Отказа се след травма.

Както е известно, Илиана Раева е първото "златно момиче" на именитата треньорка Нешка Робева. Първият си златен медал печели през 1979 г. на световното първенство в Лондон. Той е белязан от невиждан и до днес куриоз. След изпълнението й на бухалки по музика от "Лебедово езеро" получава трета оценка. И в залата става страшно - публиката полудява. Под бурните й скандирания състезанието е спряно за 15 минути. След това съдиите преразглеждат оценката и Илиана взима златото. Най-голямото й постижение е през 1980 година. Тогава Илиана обира всички златни медали - в многобоя и на уредите, на европейското първенство в Амстердам. Така слага началото на най-големите успехи на родната художествена гимнастика.

Днес Илиана Раева е президент на федерацията по художествена гимнастика у нас и под нейно ръководство България спечели първия си златен медал от олимпийски игри в най-женствения спорт. Предстои да видим дали след няколко години няма да се радваме на новата Илиана и нейните успехи.

Реклама
Реклама
Реклама