Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10440447 www.bgdnes.bg

Търсят римско съкровище до селото на Мария Бакалова

Иманяри започнаха да се навъртат покрай Вършило, където актрисата прекарала детството си

Родни търсачи на съкровища са хвърлили око на странджанското село Вършило, разкриват хора от региона.

Освен с природните си красоти и близостта си до Бургас Вършило е известно и с това, че е родно място на предците на актрисата Мария Бакалова. Нейният баща Вълчо Бакалов продължавал да е свързан със селото, споделят негови роднини от стария местен род Фъртунови.

Реклама

Родителите на най-успялата БГ актриса в Холивуд не са продали къщата си във Вършило, въпреки че от години живеят в Бургас. Като дете бъдещата филмова звезда е прекарвала летата при баба си и дядо си и досега била влюбена в местните гозби, от които най-популярна е вършиловската печенка - печено тесто с яйца и сирене.

От известно време обаче по забележителностите на странджанското село се разхожда не младата актриса, а хора, наслушали се на иманярски истории. Те се навъртали край реката Даръ Дере, която минава през Вършило и по бреговете на близкия язовир "Индже войвода".

Преданията свързват тези места с легендарното съкровище на Индже войвода, което обаче не е открито и до ден днешен. Затова пък търсачите на иманета се надявали, че на върха на селския баир Карайсък ги чака златно съкровище. То не било заровено там нито вчера, нито дори преди векове, а отлежавало още от римско време.

Хора от селото споделят, че на върха на баира има инкрустиран бял камък, под който било заровено римското злато. Те обаче уточняват, че в имането била "кодирана" прокоба и затова никой от местните не смеел да повдигне камъка.

На празничните селски трапези се разказва, че ако момък и мома вдигнат сватба на 25 август - света Богородица и ден на Вършило, и успеят без почивка да изкачат Карайсък с младоженските си одежди, ще получат правото да изкопаят съкровището.

"Лично аз не съм чувала историите за това съкровище, но те са описани в книгата на Димитър Богов", каза за "България Днес" кметицата на село Вършило Елена Василева.

Тя добави, че със селото бил свързан и чичото на Мария Бакалова - Минчо Бакалов.

Години наред той търгувал с известна марка сладоледи във Вършило, но отскоро преместил бизнеса в Бургас.

Реклама
Реклама
Реклама