Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10440765 www.bgdnes.bg

Трупът на дете в куфар захвърлен в Искъра

Удушеният Никита ще остане завинаги на 5 годинки

Герман Костин убива и майката на малчугана

Бившият руски военен Герман Костин убива жестоко майката на 5-годишния малчуган, след което удушава Никита, натъпква го в куфар и го хвърля от бента на ВЕЦ "Кокаляне". Злокобната случка се разиграва в началото на 2015 г. Костин ще търка наровете в панделата до края на дните си.

На 20 март 2015 г. в района на село Пасарел намират куфар с трупа на 5-годишния Никита. Това довежда до незабавно разследване. Патолози установяват, че малчуганът е убит преди около месец. Това затруднява следователите и криминалистите, но те не се отказват. Накрая стигат до заподозрения Герман Костин от руски произход. Лека-полека историята започва да добива смисъл. Ченгетата установяват, че през 2012 г. Костин публикувал в интернет сайт обява за продажба на имоти в Северен Кипър. От офертата се заинтересувал бащата на Никита - Вадим Плотников. Свързал се с Костин и малко по-късно Вадим и майката на Никита, Анна Леонтиева, отиват в Кипър на оглед. Костин и съпругата му, която се представила за агент по недвижими имоти, им предлага да разгледат няколко обекта. Те се съгласяват и отиват на няколко огледа. Понеже им трябва време да решат кой от всички имоти да купят, решават да се приберат в Русия. Там продължават да водят електронна кореспонденция с Костин за евентуалната покупка на жилище в Кипър. През 2013 г. това се случва и на името на майката Анна е купен имот.

Реклама

През следващите години Анна дава много пари на Костин за редица инвестиции, за които не уведомява мъжа си. Това довежда до обтягане на отношенията в семейството и Анна се премества в България с малкия си син Никита. Те заживяват в София с Костин, с когото се е сближила през изминалите години.

През 2014 г. убиецът, Анна и Никита често пътуват из страната. Костин е маниак на тема контрол и държи изкъсо движението, запознанствата и личния живот на Анна. Година по-късно тя пише писмо до майка си, която е в Русия. В него пише, че Никита се чувства много добре в България, където са се установили. Уведомява я също, че част от нейните имоти и обекти в Кипър били в стадий на продажба и парите, които ще получи от там, ще й бъдат преведени в софийска банка.

Костин дочува, че става въпрос за доста пари, и решава да се облагодетелства. Прехвърля на жена си един от имотите на Анна в Северен Кипър, но за другата част от плана Анна се оказва единствена пречка. Казва й, че с нея и Никита ще отидат до морето за кратка почивка. Пристигат в Приморско и след по-малко от час Костин вече е убил Анна. Захвърля трупа в резерват "Перла", където е открит месец по-късно.

Завежда Никита да се разходят покрай морето, но това се оказва последната разходка на малчугана. Костин го удушава, след което съблича дрехите му, повива го старателно със синя хавлиена кърпа и го поставя в куфар.

На 9 февруари сутринта двойният убиец решава да се отърве от куфара с трупа на малкото момче, който е скрил в багажника на колата си.

Отива и оглежда околността около ВЕЦ "Кокаляне" до село Пасарел. Взема куфара с останките на Никита и го мята през бента на "Кокаляне". След това се обажда на свой познат в Русия и ден по-късно заминава за Кипър. Трупът на Никита е открит в средата на месец март 2015 г. в река Искър.

Реклама

Ченгетата спипват бившия командос Костин през месец май 2016 г., задържат го и го обвиняват за убийствата на Анна и Никита.

Герман Костин излежава доживотна присъда в Централния софийски затвор.

 Доказателства

По кърпата, с която е бил увит Никита, разследващите откриват ДНК материал, който е изследван, и експертиза заключава, че е повече от 100% сигурно, че този материал е оставен от двойния убиец Костин. Другите доказателства, които са събрани, са записи от камерите на Агенция "Пътна инфраструктура". Те са го заснели как шофира към мястото на извършване на престъплението. Засичане на мобилния му телефон показа, че той се е намирал в района по същото време на изхвърлянето на трупа от ВЕЦ "Кокаляне".

Реклама
Реклама
Реклама