Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10441862 www.bgdnes.bg

Горан Пандев съкрушен от трагедията на "Струма"

Най-добрият македонски футболист не можа да се прибере в родината си за тридневния траур

Най-добрият македонски футболист за всички времена Горан Пандев е съкрушен от трагедията, разиграла си на автомагистрала "Струма" у нас. Това разкри бащата на легендарния нападател - Ристо Пандев, специално пред "България Днес". 38-годишният играч на италианския "Дженоа" е силно разстроен от катастрофата с автобус, при която загинаха 44-ма граждани на Република Северна Македония.

Реклама

Пандев използва и официалния си профил в социалната мрежа инстаграм, за да изрази своите съболезнования към близките на загиналите. Той първо публикува зловещ кадър от горящия автобус, придружен с емотикон на молещи се ръце. "Дълбоко съчувствие до семействата на трагично починалите. Искрени пожелания за бързо възстановяване на ранените", написа футболният герой на Северна Македония. Пандев не успя да се прибере до родината си за тридневния траур, който бе обявен в западната ни съседка, признава татко му. Футболистът все още е действащ играч в италианската Серия "А". Неговият тим "Дженоа" гостува тази неделя на "Удинезе" във възлов мач в битката за оцеляване.

"Благодаря ви за съпричастността към македонския народ! Трагедията наистина е огромна. Страшно много хора си отидоха в тази катастрофа, как да не тъгуваме. Македония е потресена! Жалко е какво се случи. Още не знаем какво точно е причинило трагедията - дали грешка на шофьора, дали техническа неизправност или лоша инфраструктура. Доколкото знам, у вас в България все още тече разследване, така че да не коментираме предварително", заяви Ристо Пандев. Той е човекът, който тласка сина си към футбола, когато е още малко момче.

"Заради пандемията от коронавирус и аз не излизам много навън сега. Не мога да ви опиша каква е обстановката в Македония. Следя информациите от новинарските емисии. Не сме се виждали скоро със сина ми, за да говорим по темата с ужасната трагедия. Той не се е прибирал. Сега клубът му "Дженоа" си има проблеми в италианското първенство, след като загуби от "Рома" в предишния кръг у дома. Но синът ми е запознат какво се случи в България. Все пак има интернет и следи ситуацията", каза още таткото по телефона от Северна Македония.

Емблематичният Горан Пандев прекрати кариерата си в националния отбор веднага след европейското първенство през изминалото лято. Тогава той напусна със сълзи на очи в последния си мач, който бе срещу Нидерландия. Лично капитанът на "лалета" Джорджиньо Вайналдум му подари специална фланелка с №122, колкото мача има за Северна Македония Пандев. Македонският футболист е абсолютен рекордьор по този показател, като е вкарал и 38 гола за страната си.

"Радвам се да се сбогувам с националния отбор в такъв турнир. Това беше не само моята мечта, но и мечтата на треньора, мечтата на всички играчи. Сбъдна се - видяхме страната си на това прекрасно първенство", каза тогава Пандев. Само преди броени дни легендата обяви, че след края на настоящия сезон ще сложи край на футбола и на клубно ниво.

"Ще спра през юни. Искам "Дженоа" да се спаси. Не мога да се откажа, преди да завърша мисията ни", сподели Пандев пред "Кориере дело Спорт". 38-годишният играч е в тима от град Генуа от 2015 година насам. Има 164 мача и 28 гола за "грифоните". Горан Пандев никога не е криел и близостта си към българския народ. Той е роден в град Струмица, който е разположен едва на 30 километра от българската граница при КПП "Златарево".

Реклама

"Всички тук имаме фамилни имена с българско звучене и затова разбираме добре техния език. Пием ракия в началото на всяко ядене със салата, за да си отворим апетита. Всеки я прави домашна, около 50-60 градуса", разкрива балканските обичаи Пандев пред италианските медии. Неговият брат се казва Сашко. Със съпругата си Надица имат три деца - Филипо, Ана и София.

Дарява за болници

Неведнъж Горан Пандев е организирал благотворителни прояви в родината си. Неотдавна той продаде на търг фланелката си на националния отбор на Северна Македония, с която записа своето юбилейно участие номер 100. Парите дари безвъзмездно на местна болница за борбата с пандемията от коронавирус.
Преди това бившият вече капитан на македонците дари медицинско оборудване за персонала на болница "8 септември" в Скопие и на Клиниката по инфекциозни болести. Пандев възнамерява да продължи с хуманитарните си действия и след края на своята славна кариера.

Построи нов стадион в Струмица

Нов модерен стадион на "Академия Пандев", собственост на изтъкнатия македонски футболист Горан Пандев, осветява град Струмица от миналата година. Инвестицията, включваща и хотелска част, бе на стойност 2,5 милиона евро. Теренът беше изграден от българска фирма - базираната в Благоевград "М спорт". Строежът на комплекса продължи три години.
Горан създаде Академия Пандев през 2010 година, за да развива местни момчета във футбола. От 2014 година съществува и мъжки тим. През 2017 година отборът спечели промоция за елита на югозападната ни съседка, а през 2019 година дори извоюва и Купата на Северна Македония.

Реклама
Реклама
Реклама