Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10442086 www.bgdnes.bg

Бандити с брадви и мачете срещу горските

Бракониери правят каквото си поискат, когато си поискат

Лесничеите искат оръжия за самозащита, а не да се страхуват за живота си

Напоследък случаите с нападенията на бракониери срещу горски служители из страната зачестяват. Почти всеки ден се сблъскваме с незаконна сеч, рибарски мрежи, убиване на защитени животински видове и каквото се сети човек. Когато лесничеите се опитат да заловят бракониерите, най-често биват набивани, заплашвани и в крайна сметка бандитите остават ненаказани. Горските служители нямат с какво да се защитят, а в същото време бракониерите са винаги подготвени за екшън. Какво трябва да се случи, за да се вземат адекватни мерки и лесничеите да имат право да защитават живота си, както е в цивилизованите страни?

Последният случай с нападение срещу горски служители се разигра посред бял ден миналата неделя. На 19 октомври след сигнал за незаконна сеч в тетевенското село Малка Желязна при опит горски служители да спрат и изземат незаконно придобитите дърва от двама бракониери те бяха яростно нападнати. Агресивните типове атакуваха служителите на горското стопанство в Тетевен с брадви и размазаха тавана и едната врата на служебния им автомобил. Лесничеите успяха да се измъкнат невредими, но за пореден път нямаха средства, с които да се защитят. Просто отстъпиха, а бракониерите се метнаха на колата си и избягаха, както се случва доста често в последно време.

Реклама

Предишният случай се разиграва в ямболската местност Ормана в началото на септември. Тогава лесничеи се озоваха в болница след жестоко нападение от бракониери.

Трима горски служители спрели каруца с дърва за проверка. В този момент малолетните роми, които придружават каруцата, се разбягали, но около десетина възрастни изскочили и станало напечено. Един от агресивните бракониери извадил нож и тръгнал заплашително към единия от горските служители, но той успял да избие оръжието от ръцете на нападателя. След това започнал зверският побой върху тримата лесничеи. В крайна сметка двама от тях влизат в болница, а третият се разминава само с охлузни рани. От нападателите е задържан само един.

Ако се върнем още няколко месеца назад, в средата на месец март, тогава атаката и заплахите срещу горски край Разлог едва не завършват със смърт. Тогава лесничеите спрели джип и установили, че превозват незаконно добита дървесина. "Ние видяхме, че няма контролна горска марка, потърсихме и контролен превозен билет за дървата", обяснява горският стражар Борис Пукнев. Нарушителите отказали да покажат каквито и да е било документи и започнали да се държат агресивно и заплашително. Тогава един от бракониерите се ядосва и изважда нож на горските стражари. "Аз докато се разправям с единия от двамата, другият хвана нож и тръгна към колегата. Почна да ни обижда и да ни заплашва, че ще ни заколи, да изчезваме. Докато аз се разправях, видях как това лице, което заплашва, опира нож на колегата на гърлото. Колегата в опит да избяга от тази схватка си наранява леко ръката, има и лека прорезна рана на гърлото", добавя още Борис.

Горските успяват да избягат, без сериозно да пострадат, и подават сигнал в полицията. "Последните 2 години има 5 по-сериозни случая, включително нападение с бензинов трион. За последните 2 години ние имаме съставени 260 акта, но няма ефективно осъден извършител на тези нарушения", заяви директорът на ДГС Разлог инж. Иван Гърков. Според директора на горското стопанство, за да намалеят нападенията и заплахите към горските служители, те трябва да имат по-големи правомощия, сходни с тези на служителите на МВР, най-вече по отношение на задържането на нарушителите и притежанието на оръжие за самозащита.

На 13 януари тази година подобен сценарий се разигра в село Градец, община Костинброд. При обход в охранителния участък в землището на селото горските стражари забелязали движещ се високопроходим автомобил "Гранд Чероки" с чужда регистрация. Подали сигнал, за да спре за проверка, но водачът на джипа отказал да се подчини. Започнали бясно преследване, при което в близост до подстанцията на Костинброд други два автомобила препречили пътя на горските. Колите били управлявани от И.З. с прякор Пушката, който в последните 10 години е известен с кражбите на дървесина, и другия му син - Л.З. Двамата започнали да отправят смъртни заплахи срещу горските стражари.

За да предотвратят допълнителна ескалация на напрежението, горските се опитали да се измъкнат, при което бракониерите в протежение на около километър на няколко пъти правили опити да избутат от пътя служебния им автомобил. Служителите на ДГС Сливница сигнализирали полицията и тел. 112, които се отзовали веднага. Нарушителите успели да избягат, но по-късно са задържани от органите на реда. Бащата и двамата му синове са системни бракониери в района на стопанството. През последните години срещу тях многократно са подавани сигнали и съставени констативни протоколи и актове.

Това са само част от жестоките нападения над горски служители, случили се през тази година.

 Над 300 са системните нарушители

Статистиката на Изпълнителната агенция по горите сочи, че над 300 са системните нарушители в горите за миналата година. Зачестяват и агресивните прояви към горските служители, като само от началото на тази година има няколко случая на грубо посегателство върху тях в различни точки на страната. До момента голяма част от нарушенията остават ненаказани!

Реклама
Реклама
Реклама