Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10444214 www.bgdnes.bg

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич - без да дочакат първия сняг, мецаната Берна и мечокът Костадин се унасят в зимен сън, съобщи на БТА директорът на зоопарка Християн Христов. По думите му и двете мечки от няколко дни са се прибрали в бърлогите си и вече са се отдали на дългата почивка.

Животните са много добре подготвени за зимния сезон, наедрели са, а Берна има и специфична гърбица от натрупани мастни тъкани след усиленото подхранване с риба, конско и свинско месо, мед, орехи, пояснява директорът на зооцентъра.

Реклама

През декември Берна, която идва от зоопарка в швейцарския град Берн, ще навърши дванадесет години, но вероятно за пореден път ще пропусне рождения си ден и ще го отпразнува напролет, когато се събуди. Берна и Коцето разполагат в Добрич с голям мечешки дом с двор от няколко декара и басейн.

В очакване на зимата вече сме прибрали на топло пострадали щъркели, които не можаха да отлетят на юг, добавя Християн Христов. Зазимено е и езерото с костенурките. След размяна на животни с други зоопаркове зимата в Добрич ще посрещнат нови обитатели - сребърни фазани, китайска дървесна патица, още едно женско манду. Семейството на редките птици ему, което ще прекара повечето време на открито, навлиза в брачни игри и в зоопарка ще очакват да се излюпят нови пиленца.

За идващите студенти месеци Центърът за защита на природата и животните е осигурен с царевица, фураж, сено, но дарители могат да направят жест към неговите над 300 обитатели като предоставят и семена, месо и други продукти, апелира директорът на зоопарка

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама