Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10448652 www.bgdnes.bg

Чернокопът изяде шарана за Никулден

Традиционната риба за празника по-скъпа от миналата година

Цацата и сафридът с най-ниски цени - 2-3 лева за килограм 

Чернокопът измества шарана за тазгодишния Никулден, показа проверка на "България Днес" в рибни борси в страната.

Причината е, че шаранът е поредният хранителен продукт, който отбелязва значително нарастване в цената. Докато преди година един килограм се продаваше за 6 лева, то сега цената му гони 9 лева. Обяснението за поскъпването е вече добре познато - нарастващите разходи за ток и вода за отглеждането на този вид риба, която е традиционна за декемврийския празник.

Реклама

В същото време Черно море ври и кипи и въдичарите отбелязват рекордни улови. Чернокопът, наричан още лефер, регистрира рекордно поевтиняване, като цената за килограм е паднала от 10 на 6 лева. И така заема мястото на шарана на празничната маса. Сафридът, който е над половината от улова в родното Черно море, е още по-евтин - за едно кило броим едва три лева, казват търговци от пазарите във Варна и Бургас.

През последните години амурът все повече измества шарана като риба на трапезата за деня на свети Николай Чудотворец. Цената му варира около 6-7 лева/кг, но хората посочват, че им е по-вкусен и има по-малко кости. Напоследък стана модерно за Никулден да се яде и сьомга, която иронично е наричана "националната риба на българина". Тя се приготвя печена, но не е толкова масово консумирана заради високата си цена. На другия полюс е толстолобът, чийто килограм се търгува за около 4 лева, но ако си го вземете директно от развъдник. В противен случай цената му може да стане дори двойна. Сомът и пъстървата държат стойност около 10 лева.

Всяка година с наближаването на Никулден се засилват проверките от инспекторите за произход на рибата. Властите съветват при съмнение за произхода незабавно да бъде подаден сигнал. Закупуването на риба от бракониери, макар и с 1-2 лв. по-евтино, стимулира незаконната търговия, бракониерството може и да бъде опасно за здравето, предупреждават контролните органи.

Най-скъп на пазара продължава да е калканът - 28-30 лева за килограм, а на първо място по евтиния е любимата трицона, позната масово като цаца - 2 лева за килограм.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама