Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10452997 www.bgdnes.bg

Спасяват печатницата на Каравелов

Мащабен ремонт започва в Букурещ 

Възстановяват хана на хъшовете в румънската столица 

Печатницата на Любен Каравелов и ханът на хъшовете в Букурещ ще бъдат спасени. Това обявиха от Регионалния исторически музей в Русе, като се позовават на информация на свои колеги отвъд Дунав.

Преди дни общинските съветници в румънската столица гласуват с пълно единодушие (54 гласа "за" и нито един "против") да започне мащабен ремонт на емблематичната сграда на Солаковия хан.

Реклама

След промените през 1989 година и последвалата реституция сградата тъне в разруха. Каравелов и революционният комитет са ползвали две стаи в имота, където са издавани вестниците "Свобода" и "Независимост". В сградата като печатар е работил и Христо Ботев, а впоследствие Каравелов го привлича за съредактор. За нещастие през годините баралефите на Каравелов и Раковски, които са стояли върху сградата, са откраднати и съдбата им е неясна.

За последните 6 години това е осми опит да бъде спасен този паметник на културата. Най-накрая той се увенчава с успех, посочва Едмонд Никулушчи от местна неправителствена организация, която активно участва в кампанията. По публикувана информация за ремонта са отпуснати 4 550 763 румънски леи, което се равнява на близо 1,8 млн. български лева.

Реконструкцията ще започне с изхвърлянето на натрупаните с десетилетия отпадъци, като и изнасяне на срутени елементи. Целта ще е да се осигури достъп на строителите. Ще бъде извършено и укрепване на мазетата и стълбищата. Дейности ще се осъществяват по покривната конструкция, прозорците, улуците и много други детайли.

Каравелов се установява в Букурещ в началото на месец май 1869 г. Той се среща с група заможни български търговци и започва да редактира техния вестник "Отечество". Не след дълго влиза в конфликт с тях, тъй като отхвърля идеята им за поставяне на България под руски протекторат и се застъпва за самостоятелни революционни действия за освобождение на страната. От 7 ноември издава в. "Свобода" (1869 - 1873). По-късно двамата с Ботев редактират в. "Независимост" (1873 - 1874).

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама