Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10453274 www.bgdnes.bg

Закриха хора на Асен Василев

Бъдещият министър бил тенор и волейболист

"Лира" не съществува от две години въпреки опита да го възстановят

Любимият ученически хор на един от новите политически лидери вече не съществува. Асен Василев пее в хор "Лира" от подготвителния клас до завършването си в хасковската Езикова гимназия "Проф. Асен Златаров". През хора са минали над 600 деца, двама от които вече станаха министри - Асен Василев и Делян Добрев. Те пеят заедно рамо до рамо, ходят на лагери, участват в конкурси.

"За да управляваш държавата, трябва да си завършил Езиковата и да си пял в хора", казват с гордост в Хасково. Хорът помага на Василев и за успешното приемане в "Харвард" с пълна стипендия от 32 000 долара, тъй като подобни извънкласни дейности носят допълнителни точки.

Реклама

За съжаление "Лира" вече не функционира въпреки опитите на училището да го възроди.

"Хор "Лира" не съществува от две години - казва с лека тъга директорът на Езиковата гимназия Деян Янев. - След като станах директор, опитах да го реанимирам. Взех на работа като учител по музика и диригент на хора г-жа Вела Казакова. Да създадеш хор означава да създадеш един колектив. Децата трябва да се чувстват близки, да имат общи събития, в които да участват. Тя успя за кратко време да възстанови хора, дори имаше международни участия. Но нейното здравословно състояние се влоши и тя напусна по собствено желание училището. Опитахме да възстановим нещата, назначихме друг хоров диригент. Но не се увенча с голям успех. Отделно настъпиха локдауни, дейността на извънкласните занимания се ограничи. Ще се опитаме отново да възстановим хора, имаме възможност и желание. Но трябва да намерим подходящите хора, да направим реклама, за да привлечем учениците. Защото за съвременните ученици участието в хор не е толкова атрактивно."

Асен Василев завършва гимназията в Хасково през 1996 г. Негов диригент в "Лира" е г-жа Стефка Младенова, която е създател на хора. Тя вече е пенсионер, но бившите й ученици пазят страхотни спомени от работата с нея.

"Г-жа Младенова е един много скъп за нас човек! В хора се създаваха добри приятелства, имаше сплотен колектив", казва директорът. Преподавателката си спомня, че Асен Василев бил висок баритон, но след мутирането на гласа му става тенор. Бъдещият министър организира честванията на 25-годишнината на хора и се прибира от САЩ специално за събитието.

Василев е един от най-добрите ученици в историята на гимназията. Но разделя "Златаровската награда" за най-успешен випусник заедно с друг ученик. Василев получава грамота, плакет и не голяма парична премия. Изненадващо за всички бъдещият министър връща парите, тъй като училището имало по-голяма нужда от тях.

"Това е наградата, която се дава на най-добрите - казва директорът Янев. - Тя се дава само на един ученик, но в конкретния случай се връчи на двама. В момента паричната стойност на наградата е доста голяма, осигурява се от спонсори и бивши ученици."

Реклама

Класната на един от най-симпатичните политици днес също вече е пенсионер. Г-жа Маргарита Добрева си спомня, че Асен Василев бил най-добър в езиците и хуманитарните науки. Василев е имал само шестици в училище, но е далеч от определението зубър. Той има страхотно чувство за хумор и е сред най-атрактивните момчета. В училището има предимно момичета, но въпреки това оттам не могат да си спомнят Асен да е имал сериозна приятелка в гимназията. Победителят в последните избори е бил и добър спортист. Училището организира лагери на морето, които Василев не пропуска.

"Познавам го като ученик - спомня си сегашният директор на Спортното училище Силвия Тенчева. - Тогава имаше хасковски лагери на морето в Равда. Аз бях учител по физическо там. Асен играеше добре волейбол, но и другите спортове му се отдаваха. Съвсем обикновено момче беше."

"Логично е нашите ученици да успяват - обобщава директорът на Езиковата гимназия. - Асен Василев е един от най-успешните възпитаници на гимназията, изключителен ученик. От 1993 г. до 2003 г. не малко ученици от Езиковата получават Харвардска стипендия. За да влезеш там, трябва да изкараш много висок резултат. Трудно се получава такава стипендия, само 2-3 процента от всички кандидатстващи успяват да я заслужат. Учениците в езиковата гимназия винаги са били социално чувствителни и активни. Винаги са реагирали остро на всяка несправедливост."

Семейството на Асен Василев е едно от първите, които имат интернет в Хасково. Той е осигурен от бъдещия политик по време на обучението му в САЩ, за да поддържа връзка с родителите си. По това време комуникацията става основно с писма и много кратки телефонни разговори. Майката Йорданка е пенсионер, докато таткото Васил е инженер и бивш зам.-шеф в КАТ - Хасково. По време на следването на Асен Василев в Харвард те имат възможност единствено да помагат за закупуването на самолетните билети.

Става радиоводещ

Асен Василев е имал и кратка журналистическа кариера. Той е бил радиоводещ в радио "Хасково", което днес също за съжаление не съществува. Там той завързва приятелства с бъдещи журналисти, които днес работят в национални медии като БНТ и БНР. Може би оттогава Василев започва да изпитва уважение към професията, за да се превърне днес в един от любимците на репортерите. Василев е бил водещ на забавни предавания в хасковското радио, като придобитият опит пред микрофона му носи единствено позитиви и хубави спомени.

Реклама
Реклама
Реклама