Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10454486 www.bgdnes.bg

Проф. Мутафчийски: Над 90% от пациентите във ВМА са без ваксина, все по-често признават за фалшиви сертификати

В момента във ВМА няма свободни интензивни легла

В момента във ВМА няма свободни интензивни легла. Има система, според която на всеки 3 часа лечебните заведения дават информация какво е състоянието със свободните легла, а Бърза помощ се съобразяват с това, каза шефът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски пред БНТ.

Днес ВМА празнува 130 години от своето създаване. 

"Със задоволство констатирам, че ВМА и в момента е еталон във всяко едно отношение. Самата философия на нейното съществуване е тя да бъде болница за екстремни ситуации. Тя се готви на практика за война. Не реална сега, но в бъдеще, още повече в несигурния глобален свят", посочи проф. Мутафчийски, който бе с униформа в студиото.

Реклама

ВМА е готова да работи на ръба на силите си и възможностите си. Това беше точно такава ситуация и ние се справихме, подчерта директорът на лечебното заведение.

Той съобщи, че в момента във ВМА има 168 пациента с COVID, 71 от които са на интензивно лечение. Според последното разпределение от РЗИ това е болницата с най-много интензивни легла, въпреки че в здравната каса е регистрирана със само 55 легла.

Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неваксинирани, отчете генерал Мутафчийски. По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши.

Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания.

„Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация.” - изтъкна Мутафчийски

Масовата ваксинация на милиарди хора по целия свят е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни, коментира проф. Мутафчийски. Той изтъкна още, че ваксинирането на толкова много хора е безпрецедентно и доказва, че имунизациите са безопасни.

Реклама

До 2-3 седмици очаквам да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините, коментира още генералът. Според него всичко, което в момента се говори, е в сферата на спекулациите.

"Държим екипите, които обслужват нашите болни, да бъдат достатъчно на брой. За едно 12-часово дежурство имаме по двама лекари, две сестри и двама санитари. Това означава, че за да се разкрият 2 такива COVID клиники, трябва да трансформираме поне три други, за да пренасочим персонала. Както знаете вече, не само инфекционистите лекуват COVID, а всички лекари", каза Мутафчийски.

Той добави, че за лечението на COVID са разработени протоколи от инфекционисти, черпи се опит и от чуждестранни лекари. Кръвната плазма например е противоречиво средство за лечение още от началото и напоследък не се използва.

Големи са надеждите за лекарство специално за COVID, но те са за умерено повлияване на средно тежки и леки случаи, каза шефът на ВМА.

Реклама
Реклама
Реклама