Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10456144 www.bgdnes.bg

Скандалните моменти в класацията на "Франс Футбол" "Златната топка" е открадната!

"Не съм глупак. Знам, че "Златната топка" вече не се връчва на най-добрия футболист."

Това са думи на Франк Рибери, казани, след като е останал на трето място в класацията на "Франс Футбол" за 2013 г. Кои са първите двама? Отговорът е повече от ясен: Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Малка подробност е, че през сезона, в който Рибери трябваше да се задоволи с поддържаща роля до двамата абонирани за отличието, той изведе "Байерн" до триумф в Шампионската лига, първенството и за Купата на Германия. Сега дойде ред Роберт Левандовски да преглътне разочарованието. За мнозина полякът е най-добрият футболист в света не само за този сезон, но и за миналия. Въпреки това остава без "Златна топка". Миналата година трофеят не беше връчен заради пандемията от коронавирус. Футболните първенства и европейските клубни турнири завършиха, макар и със закъснение, но решението на организаторите беше да няма наградени. Този сезон Левандовски беше над всички и пак остана с празни ръце. Същото се случи и на церемонията преди дни в Париж. Когато Меси трябваше да излезе, за да получи отличието, изглеждаше така, сякаш той самият не е сигурен, че го заслужава.

Лео намери сили да каже няколко думи за Лева, който от много футболни хора е считан за истинския победител. "За мен беше чест да се боря с теб - заяви нападателят на "Пари Сен Жермен" по адрес на Левандовски. - Всички са съгласни, че през миналата година ти беше големият победител. Смятам, че "Франс Футбол" са длъжни да ти връчат наградата. Тя е твоя, ти си я заслужи и трябва да си я вземеш вкъщи."

Реклама

След като Левандовски се озова в ситуацията на Рибери, все по-малко са тези, които вярват, че това е станало случайно. Самият Франк и досега изпитва огорчение. "Виждах се като носител на "Златната топка" - казва бившият нападател на "Байерн". - Това е истината. И до днес мисля, че заслужавах наградата. Тогава получих удар в главата. За мен третото място беше една ужасна несправедливост. Питах се 10 000 пъти "Защо не съм аз?!" Колкото повече се питах, толкова по-болезнено ставаше." В откровено интервю пред "Шпорт Билд" Рибери споделя и други подробности.

"През 2013 година спечелих пет трофея с "Байерн", както и три индивидуални награди - припомня френският нападател. - Въпреки това не взех "Златната топка". Какво повече можех да направя. Аз знаех, че няма да спечеля, щом видях как Сеп Блатер поздравява ентусиазирано Кристиано Роналдо. Има много снимки. Не съм глупав и разбрах, че Роналдо ще спечели." Как ще се отразят всички тези скандали на престижа на класацията за "Златната топка", предстои да разберем. Но е ясно, че нещо трябва да се промени, за да може тази награда да запази своята стойност.

Бастен отмъкна трофея на Ицо

Марко ван Бастен печели "Златната топка" през 1992 г., но истинският победител е Христо Стоичков, който остава втори. В това са убедени мнозина футболни специалисти в цял свят. Ситуацията твърде много прилича на мафиотски сценарий. Съдете сами. Холандският нападател на "Милан" Марко ван Бастен, изпреварва Стоичков с 18 точки. Оказва се, че разликата е в полза на Ван Бастен заради странния факт, че българинът не попада въобще в девет от анкетните карти. Останал е извън петицата на почти 1/3 от гласувалите. И това на фона на сезон, в който Ицо извежда "Барселона" до първа титла за клуба в Шампионската лига, печели първенството на Испания и бележи общо 21 гола в двата турнира!

"В "Барселона" сме поне трима, които заслужаваме приза - аз, Куман и Лаудруп - категоричен е Стоичков. - Ван Бастен е страхотен играч, но аз заслужавам повече "Златната топка" от него. Той също е наясно с това, но Силвио Берлускони използва влиянието си, за да може холандецът да спечели."

Дон Диего остава извън играта

Диего Марадона попада във всички класации за най-великите футболисти в историята, но никога не е печелил "Златна топка". Това е така, защото в годините, когато дон Диего е на върха на своята слава, отличието се присъжда само на футболисти от Европа. През 1986 г. Марадона извежда Аржентина до световната титла на мондиала в Мексико, превръщайки се в жива легенда, но в класацията на "Франс Футбол" триумфира Игор Беланов от отбора на "Динамо" (Киев) и СССР. Ако се питате кой, по дяволите, е той, трябва да се спомене, че бързоногият нападател имаше основна заслуга за добрите игри на "Сборная" на световното първенство. Но пътят на СССР спира на четвъртфиналите, когато Беланов и компания са победени от Белгия с 3:4 след продължения.

Реклама
Реклама
Реклама