Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10456896 www.bgdnes.bg

Ген. Мутафчийски: Европа може да ни отреже заради ниската ваксинация

Лъжа е, че придружаващите заболявания са несъвместими с имунизация, напротив, категоричен бе шефът на ВМА

Най-вероятно Европа няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация в България и може да ни наложи някакви рестрикции.

Реклама

Това заяви пред БНТ началникът на ВМА, която навърши 130 г. вчера, ген. Венцислав Мутафчийски. Той предположи, че една от мерките ще бъде предупреждението да не се пътува до страна с толкова нисък процент ваксинирани хора. Бившият шеф на щаба за борба с коронавируса добави, че е разочарован от ниските нива на ваксинация в България. Той отдаде това и на част от лекарите, които, за да привлекат внимание към себе си, говорили против имунизацията. Като проблем той посочи и издаването на фалшиви COVID сертификати. Пациенти с такива сертификати имало и във ВМА, а от всички лекувани от коронавирус в болницата 90% били без ваксина.

Мутафчийски добави, че не може да си обясни защо българите са толкова недоверчиви конкретно към COVID ваксините. "Хора, когато ви кажат, че имате много придружаващи заболявания и затова не трябва да се ваксинирате, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за ваксинация", категоричен бе шефът на ВМА. Масовата ваксинация на милиарди хора по целия свят е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни, коментира още Мутафчийски. Той изтъкна още, че ваксинирането на толкова много хора е безпрецедентно и доказва, че имунизациите са безопасни.

Над 90% от COVID пациентите във ВМА са неваксинирани, отчете генерал Мутафчийски. По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши.

На въпрос дали е канен да се включи в политиката, ген. Мутафчийски посочи, че не е допускал подобни разговори. "Един от проблемите у нас е, че много хора не си знаят мястото", заяви той, като намекна, че новоизбраните депутати трябва да влязат в Народното събрание със зелен сертификат, защото следва да са "еталон за обществото".

Попитан какво мисли за твърденията, че при активните си изяви преди време е плашил българите, той каза: "Ето, ген. Мутафчийски се скри, но вирусът остана".

Реклама
Реклама
Реклама