Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10456995 www.bgdnes.bg

Най-високата евроелха е българска

Трън на сантиметри от рекорда 

С 27,2 м височина Димитровград държи първенството 

27,2 метра е най-високата ни елха и се намира в Димитровград!

Живото дърво е смятано за най-високото не само у нас, но и в Европа, хвалят се в града на мечтите. Светлините му ще бъдат запалени в събота, като по него има 60 нови светещи топки, 30 светещи капки, над 120 метра лампички и близо 3000 метра светещи гирлянди. Традиционно със запалване светлините на елхата се включва и цялото коледно осветление в града.

От няколко години Димитровград и Трън са в ожесточен спор къде се намира най-високата елха в България. Миналия декември дръвчето в Трън беше измерено, че се извисява на 26 метра. Местните посочват, че елхата расте с по един метър на година, така че вероятно разликата с тази в Димитровград е само няколко сантиметра. Трънчани все още не са излезли с официална информация колко е пораснало коледното им дръвче, така че вероятно ще има развитие в дуела.

Реклама

Проверка на "България Днес" показа, че в няколко големи града залагат на елхи с фаталната височина от 13 метра.

Снощи в столицата бяха запалени светлините на 13-метрово дръвче. Това се случи в присъствието на олимпийските шампионки от Токио и почетни граждани на София - момичетата от отбора по художествена гимнастика Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова с треньорките Весела Димитрова и Михаела Маевска, както и боксьорката Стойка Кръстева.

Елхата на София е живо дърво и има нова премяна - в бяла светлина я красят над 10 000 лампички, снежинки и топки. На върха й е поставена 80-сантиметрова звезда, а в подножието й - два светещи елена. Целият парк пред НДК ще свети в украса, а от 9 до 23 декември там ще се разположи "Коледен град".

Вчера грейнаха светлините на коледното дърво на пловдивския пл. "Стефан Стамболов". Елхата отново е висока 13 метра и с над 4 хиляди зелени клончета. Изработена е от единствения на Балканите производител на елхи, който се намира в град Раковски. Пловдивската елха е може би най-тежката - тежи около 1 тон, а заедно с украсата достига 1,5 тона. От снощи в Русе имат също 13-метрова елха, а утре в Стара Загора пускат светлините на... 13-метрово дръвче.

В Перущица се по-скромни - само 10 метра. Както и пловдивската елха, тя е произведена от фабриката в Раковски.

Реклама
Реклама
Реклама