Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10457064 www.bgdnes.bg

Полет в шахта

Гледане в краката спасява живот 

Деца пропадат при игри край необезопасени места 

Бременна жена пропадна в шахта в центъра на столицата преди ден. За щастие, след триметровия полет бременната и плодът са в добро състояние и още същия ден бяха изписани от болницата.

Подобни инциденти, за жалост, никак не са рядкост през последните години у нас. И последствията им остават единствено за сметка на жертвите.

Реклама

През месец май тази година 9-годишно дете пострада сериозно, след като падна в шахта в Несебър. Момиченцето играело с братовчедка си на улицата. Изведнъж се чули викове. На място се притекли и съседи, които помогнали на детето. "Тя седеше до дупката. Цялата трепереше. Единият й крак беше одран", разказва майката на пострадалото дете Мариана Костадинова.

"Паднах, защото някак си обувката ми се изплъзна и паднах в пропастта", разказа момиченцето. След инцидента шахтата беше оградена с мрежа.

Отново тази година през лятото дете падна в отворена шахта във Варна. Инцидентът е станал в квартал "Христо Ботев". До случката се стига, след като група деца си играят на улицата, а въпросната шахта била без поставен капак. След проливните дъждове съоръжението се е напълнило с вода, а детето не е забелязало.

Един от най-абсурдните случаи е от април тази година. Полицаи глобиха шофьорка, след като падна с колата си в необезопасена шахта на улица в ремонт в Пловдив. Само няколко седмици по-рано на същото място младеж пропада във внезапно образувала се дупка в тротоара. Младата жена беше глобена за нарушаване на пътни знаци. Тя обжалва акта, а шахтата беше обезопасена.

Преди три години и половина 3-годишно момиченце, оставено без надзор, падна в шахта край пречиствателна станция в сливенското село Самуилово. То се е удавило, след като е потънало в колектор на шахта, където се събират отходните води на града.

Реклама

Един от най-страховитите случаи е отпреди десетилетие. Жителка на Добрич падна в четириметрова шахта и оцеля по чудо. 37-годишната Дора Ангелова се оказа в реанимация с натрошена дясна ръка и със счупен таз.

"Направих една крачка и паднах. Направо летях. Стана толкова бързо, че в първия момент не усетих какво се случва. Долу се изплаших, започнах да викам. При мен в шахтата имаше човек, който ме държеше през цялото време и ми даваше кураж. Не видях лицето му. Бях паднала на дясната си страна. Виждах, че ръката ми е долу до крака, а пък я усещах като вдигната. Това много ме ужасяваше. Болеше страшно. Не можех да застана в легнало положение и да ме изнесат на носилка. Докторът от Бърза помощ ми би упойка и повече не помня", разказа тогава Ангелова.

Жена пропадна в шахта преди три години, докато отива до магазина с мъжа си и носи на ръце 6-месечния си син. Минувач помага, а съпругът й отбелязва дупката с клон. От Столичната община обезопасяват мястото, като според тях става дума за откраднат капак.

Миналата година 36-годишен мъж от софийското село Трудовец почива при нелеп инцидент. Той се подхлъзнал и се строполил в дълбока шахта в бившия стопански двор на селото. Бисер бил на среща с приятели в едно от халетата на стопанския двор. След като не се прибрал до късно през нощта, на другия ден започнало неговото издирване. Камера в съседен имот заснела инцидента. Мъжът се прибирал, осветявайки пътеката с фенерче. Той живеел съвсем близо до стопанския двор и му се налагало всекидневно да изминава това разстояние. На камерата се виждало как той се отклонил на метри от пътеката, подхлъзнал се и паднал в дълбоката шахта, която попада в частен имот. Дежурните пожарникари с часове изпомпвали водата, за да извадят тялото.

Преди две години 39-годишен мъж от Смолян пострада и се оказа със счупена ръка, след като велосипедът му попаднал в необезопасена шахта на пътното платно. Христо Трендафилов карал колелото си, когато гумите попадат в отвори на шахта.

"Едната гума на велосипеда влезе между отворите и ме преобърна. Аз паднах на пътя и почувствах огромна болка. Изправих се и тръгнах, като бутах колелото. На помощ ми се притече едно познато момче, което ми помогна да стигна до болницата. За жалост, нито един шофьор не спря, за да ми помогне. Профучаваха с колите около мен, макар да виждаха, че съм паднал", разказа Христо.

Двегодишни момчета близнаци паднаха в шахта в Градската градина в Шумен преди пет години. Радослав и Николай стъпили върху ламаринения капак на шахтата, той поддал и децата рухнали в дупката, дълбока около 1,5 м. Братчетата са откарани в болница. Едното от тях беше със счупена ръка, а другото - с комоцио.

Реклама
Реклама
Реклама