Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10460796 www.bgdnes.bg

Лешояди на педикюр

Козметични процедури в столичния зоопарк 

Лекари изпилиха и клюновете на четири птици 

Педикюрът на четири египетски лешояда беше направен изящно от ветиринарни специалисти. Две мъжки и две женски птици от Зоологическата градина в София минаха през разкрасителни процедури, които имат и здравословно влияние.

"Четирите египетски лешояда бяха подложени на обстоен ветеринарен преглед във ветеринарната клиника на Зоологическа градина. Прегледът беше извършен от д-р Руско Петров - ветеринарен лекар и оперативен управител на "Спасителен център за диви животни - Стара Загора", с който зоопаркът има дългогодишно сътрудничество. На птиците бе взета кръв за генетичен анализ, бяха вътрешно и външно обезпаразитени, а клюновете и ноктите им бяха грижливо почистени и изпилени", разказват от столичния зоопарк.

Реклама

Кръвта е изпратена за анализ в лаборатория в Германия, като резултатите се очакват в най-скоро време.

По време на интервенциите на главите на лешоядите са поставени специални маски, за да не се стресират, докато траят процедурите. През цялото време птиците са успокоявани и стоически изтърпяват изпиляванията, което е важно не само за перфектната им визия, но и за здравословното им състояние.

Спасителният център е специализирано звено от дейността на сдружение "Зелени Балкани", свързано с лечение, рехабилитация, размножаване и връщане в природата на редки и застрашени от изчезване диви животни. Сдружението участва и в проекта "Нова надежда за египетския лешояд", който има за цел подпомагане на най-източната популация на тези птици в Европа.

В дейностите, свързани с прегледа и манипулациите, се включиха също студенти и стажанти по ветеринарна медицина от Ветеринарномедицинския факултет на Лесотехническия университет в София, които да натрупат опит с пернатите пациенти, обясниха от столичния зоопарк. Освен наблюдатели младите хора имаха възможността да се включат активно в част от процедурите като обезпаразитяване и обработка на нокти и клюнове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама