Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10462744 www.bgdnes.bg

Прокуратурата разследва акцията "Вера Су"

Реагирали ли са властите адекватно?

Чакат се четири месеца експертизи по три направления за засядането на кораба

Какво се случва с казуса "Вера Су"? Медиите скоро забравиха за заседналия кораб край Камен бряг, който предизвика смут в очите на екозащитниците и наложи разследване в три направления. В момента се очакват експертизи относно това дали е имало престъпление от транспортна гледна точка, замърсяване на морето и застрашаване на флората и фауната във водите край Варна. Също така и дали адекватно са реагирали българските институции и органи при засядането на кораба и мудното му изтегляне - дали действията от наша страна са били навременни, правилни и адекватни. Тези три направления след акцията за изтегляне на кораба "Вера Су" разследва прокуратурата в Добрич.

Реклама

Окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев каза пред "България Днес", че разследването продължава, но в момента се чакат резултатите от назначените много на брой експертизи и анализи. Според прокурор Бухчев е възможно дори след излизането на тези дългоочаквани резултати да възникнат нови въпроси. Следователно да бъдат назначени и нови експертизи. "В следващите четири месеца по мое мнение няма да има резултати от назначените експертизи", това посочи Бухчев пред вестника.

Освен разследването стана ясно, че собственикът на кораба не е дал и една стотинка на България за действията и организацията около изтеглянето на заседналия плавателен съд край Камен бряг, който седя там над месец. Корабът е преместен в кораборемонтното съоръжение "Терем-Флотски арсенал" край Варна, където се ремонтира и отново ще може да плава.

"България е похарчила над 2 млн лв. Ако собственикът или застрахователят не върнат парите на държавата до края на следващата седмица, "Вера Су" ще бъде обявен на търг и ще се искат 3 млн. лв.", това обяви министърът на транспорта Христо Алексиев пред БНР. Той допълни, че "турският корабособственик е казал, че се отказва от кораба, но ние искаме писмено потвърждение от него и работим по този въпрос".

По направлението за престъпление от транспортна гледна точка са задържани за постоянно в ареста капитанът и вторият помощник на "Вера Су". 59-годишният капитан Хайдар Ергюн обяви, че от 40 години е в морето и за първи път му се случва нещо подобно.

Изрази съжаление за катастрофата и завърши с думите: "Все още съм капитан на "Вера Су", защото един капитан не изоставя кораба си".

Вторият помощник Кемал Айхан, на 26 г., сподели, че все още е в началото на кариерата си и иска да изчисти името си, за да върви нагоре в професията.

Реклама

Въпреки това Апелативният съд във Варна сметна, че има опасност да се укрият, ако бъдат освободени под домашен арест.

Предстои да излязат експертизите, отнасящи се до това дали са опасно замърсени водите около Варна и дали това би навредило на морската флора и фауна. Чакат се и експертизи и в другите две направления в разследването, което се води под надзора на Окръжната прокуратура в Добрич.

 Обвинения

Капитанът и вторият помощник на "Вера Су" са привлечени към наказателна отговорност за това, че на 20 септември 2021 г. в акваторията на Черно море в района между село Камен бряг и КК "Русалка" са допуснали да заседне кораб, плаващ под панамски флаг. С това е била създадена опасност за живота на други лица и за значително повреждане на чужд имот, припомнят от съда.

Реклама
Реклама
Реклама