Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10470014 www.bgdnes.bg

Застрашена моруна от Дунав на Женския пазар

Разследване на "България Днес" по Никулден

Праисторическите риби са строго забранени за улов, продават ги нелегално срещу 28,50 за килограм

Огромна дунавска моруна се продава насред Женския пазар в София, установи проверка на "България Днес" преди Никулден. Тази риба е застрашена от изчезване и е строго забранена за какъвто и да е улов от години. Въпреки това бракониери продължават да тероризират могъщите праисторически гиганти и да убиват и последните останали от вида. Дори намират пазар на черно в дните преди светлия християнски празник, в който на трапезата винаги присъства риба.

Реклама

"От Дунава е уловена, бате. Тежи около 50 килограма. Даваме я за 28,50 лв. килото", казват въодушевено продавачите от рибарски магазин, когато проявяваме интерес към моруната. Тя заедно с останалия улов е изкарана на тезгяха на открито, а речният гигант буди интерес у всички преминаващи. Предлагат се отделно и котлети от моруна на същата цена. Уверяват ни, че рибата е дива, от реката, а не от рибарник. В същото време не дават да я снимаме, ясно осъзнавайки, че водният исполин се продава незаконно.

Екипът на "България Днес" веднага алармира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Това е институцията, която трябва да следи за улова, превоза и продажбата на риба на територията на страната.

"Благодарим ви за сигнала. В момента сме на проверки по водоеми далеч от Женския пазар. Дано утре не е късно, но още сутринта ще инспектираме обекта. Няма как да имат документ за тази риба, тя е абсолютно забранена за улов", уверяват ни от агенцията.

Моруните са най-големите есетрови риби и изминават най-дълго разстояние по време на размножителния период. Могат да достигнат над 1 тон. Живеят в Черно море, но навлизат и нагоре по течението на Дунав, за да хвърлят хайвер. Дунавските моруни могат да достигнат дължина около 3-4 метра и тегло 200-300 кг. От тях се добива скъпоценният черен хайвер. Месото на есетровите риби също е считано за изключителен деликатес. Видът е праисторически и силно застрашен. Тези риби са живели дори по времето на динозаврите. Уловът им е абсолютно забранен и се води за престъпление, за което може да се лежи в затвора до 1 година, а глобата е до 1000 лева. По силата на редица международни, европейски и национални законодателни актове тези риби са защитени. Поради тази причина в началото на тази година забраната за техния улов в българската акватория на река Дунав и Черно море беше удължена с още 5 години със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. При случаен улов на екземпляри от есетрови видове те трябва да се връщат незабавно в съответния воден басейн, от който са уловени, независимо от тяхното състояние.

През миналата година 100-килограмова риба от вида бе спасена и освободена от бракониерски капан. Речният исполин бил омотан в така наречените кърмаци. Тези уреди с куки са забранени за използване още от 2007 г. насам. Те представляват дълги въжета, опънати по дъното на реката. На тях са завързани огромни куки през около метър, а между тях има камъни. На куките се закачат не само моруни, но и всякакви по-големи риби, които преминат от там.

Световният рекорд за уловена моруна е от делтата на река Волга при Каспийско море в Русия през 1922 година. Тогава там е изваден воден гигант с тегло 1224 кг и дължина цели 7 метра.

Реклама
Реклама
Реклама