Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10470179 www.bgdnes.bg

Учителя: Не късайте цвете за удоволствие, а за лек

157 години от рождението на Петър Дънов

Говорете и пейте на тялото си, за да сте здрави

Петър Дънов е духовният учител на българите. Известен е и по света, като има своите последователи 77 години след смъртта си. Родил се е на 11 юли, 1864 г. в с. Хатърджа, днес Николаевка. От малък учи цигулка и композира над 160 музикални творби, пропити с особен мистицизъм. От 1883 г Петър Дънов учи в новооткрития в Свищов богословски отдел към Американското методистко училище. През лятото на 1888 г. заминава за Америка, където следва в семинарията Дрю, Медисън, а по-късно продължава и в Теологическия факултет на Бостънския университет. Когато се връща у нас през 1897 г. в с. Тетово, Русенско, с него се случва чудо. В малка странноприемница, където е отседнал с баща си, Петър Дънов е озарен неочаквано от мека бяла светлина. В този момент свещеник Константин Дъновски - бащата на Петър, вижда фигурата на Христос, застанала до сина му, и чува глас: "Ще го направя канара моя непоколебима, върху която ще иззидам царството си". От този момент нататък Дънов започва да предсказва различни събития, спира да се храни с месо и е в непрекъсната връзка с Божествената реалност, а тялом живее в условията на материалния свят. Стотици са формулите и молитвите, които оставя за бъдещите поколения. С част от тях продължаваме да ви запознаваме.

Здраве за органите

- Главата на човека е радио с хиляди приемници, които приемат радиовълни от всички светове. Космите на главата са антени, които приемат Божията мисъл от пространството от всички светове. Затова не бива да стоите с мръсни глави, не ги запушвайте. Космите трябва да тънки, меки, фини като коприна.

Реклама

- Езикът не трябва да побелява. Побелява ли, ти остаряваш, храносмилането не е правилно.

- Доброто или лошото състояние на черния дроб се отразява върху чувствата, също чувствата се отразяват върху здравословното състояние на черния дроб. Ако той не работи добре, човек е нервен, лесно се гневи. Слагайте по малко лимон в устата си, сутрин и вечер, така ще му помогнете да работи.

- Като четете много, осакатявате очите си, а като се тревожите за щяло и нещяло, още повече ги разваляте. От много удоволствие може да се оглупее, но не и да станете по-умни. Езикът като не млъква, гърлото се разваля. Едно упражнение за очите: погледнете веднъж нагоре и няма да мигате, ще броите до пет, очите в хоризонтално положение - то е основното положение. Пак очите нагоре, ще броите до пет. После очите надолу - под хоризонта, няма да мигате, пак до пет. Всичко три пъти нагоре и три пъти надолу. После три пъти наляво, броите до пет, три пъти надясно. Бавно го правете.

- За да се развие ларинксът, човек трябва да знае как да изпраща кръв на този мускул от музикалния център, който е отстрани на веждите, кръвта трябва да слезе в ларинкса.

- Неврастенията се дължи на разстройство на черния дроб. Нисшите чувства влияят на черния дроб, както термитите, които изяждат всичко. Да вярваш в Бога, това значи да имаш добре организиран черен дроб, добре организиран ум, сърце и душа. Вярата е сила, потребна за организиране на черния дроб.

За кармата

- Сега вие сте между рая и ада. Кармата, това са наследствените черти на онзи живот, който някога човек е живял в света на греха. Всички мисли, грешки, стари навици са внесени в тялото, което трябва да се преработи, колкото и мъчно да става това.

Реклама

- Всяко отлагане да сторите нещо хубаво носи в себе си лоши последствия. От отлагането на ред идеи и неща се образува вашата карма.

- Ако някой ти дава нещо даром, но ти си недоволен и отказваш да го приемеш, между вас се създава карма. Недоволството създава карма. Тялото на човека остарява, но душата му никога, тя е от друга еволюция. При всяка лъжа се намалява силата на ума. Като говориш истината, придобиваш сила и тежест.

- За самоубийството ще кажа: "Не излизай от затвора (тялото си) доброволно, докато не му дойде времето". Защото, ако излезете, десет пъти по-лошо за вас ще бъде. Докато не ви пуснат, стойте в "затвора" да учите урока си.

- Желанието на някого да се самоубие се дължи на чужди влияния. Всички вие страдате не толкова от ваши погрешки, но от погрешките на хиляди поколения ваши роднини, живели преди вас - вие постоянно изплащате чужди дългове - добри или лоши.

За лечебната сила на цветята

- Цветята могат да лекуват, като лечебността им не е еднаква всякога - зависи от времето, от месеца, от деня и часа, в които се берат.

- Има изключителни случаи, когато цветята могат да се късат. Хората могат да ги късат само ако се лекуват с тях. Престъпление е за удоволствие да се късат. Ако си болен и откъснеш някое уханно цвете, вдъхнеш от него и ти мине, тогава и то се радва, че е откъснато и е могло да помогне.

- Ако е слаба вярата ти, отглеждай едно синьо цвете, без значение какво е точно. Поливайте цветята, грижете се за тях и здравето ви ще е винаги добро.

- Ако имате заболяване на ставите - занимавайте се с отглеждане на плодни дръвчета или отглеждайте лалета. Може и здравец. Дърветата и цветята са проводници на един висш свят, затова при мрачни състояния те могат да ви помогнат.

- Върху умрял човек никакви цветя няма да слагате.

За страданието

- Страданията идват от петте ви сетива. Желая ви да станете господари на сетивата си. Когато човек почувства какво нещо е великото страдание, той никога няма да има желание да убива някого или да причини страдание на когото и да е. Няма по-страшно от това, да спънеш един човек в неговото развитие.

- Мъчнотиите се раждат в процеса на чистенето на съзнанието, а то се чисти именно със страдания. От чисти мисли животът може да се подобри, да се избегне страданието.

За думите

- Всяка дума е бутон в съзнанието - стига да знаете как да го натиснете, ще имате какво да искате и колкото искате. Човек няма право да говори каквото и да е, понеже, като изкаже една дума, създава вече нещо. И да ви хвалят, и да ви укоряват - все едно, не бива настроението да се изменя.

- Ако кажеш на човек лоша дума, четири поколения ще плащаш за нея. Ако добрите думи не траеха векове и хилядолетия, вие никога не бихте излезли от мочурлуците на този свят. Добре че, като сте казали сто лоши думи, казали сте и една добра, за да се балансират.

- Когато срещнете човек, кажете му добра дума, дори мислено. Може да не му помогнете за момента, но вие ще помогнете на божествения план.

- Говорете на тялото си. Боли ви крак, говорете му, ден, два и болката ще мине, пейте му. Думите имат сила. Всяка умна мисъл е форма на едно чувстване. А чувствата променят физическия свят, органите ни.

За болестите

- Причината за известно заболяване е много проста: турена е преграда пред някой божествен закон. За да се излекува човек, трябва да се премахне преградата, а щом тя се махне, енергиите, които са свързани с този закон, моментално ще почнат да действат.

- Когато ви атакуват болестите, трябва да се измените, да имате един смирен дух. Ако ви боли сърцето, причината е главата и обратното.

- Всички болести се дължат на неправилно хранене. Ревматизмът се явява вследствие събирането на нечистотии, на утайки по ставите. Бързо ядете, не дъвчете храната, безпокоите се като се храните, за какво ли не мислите, неправилно комбинирате храната.

- Причината за много болести на петата раса се дължи на алчността и сребролюбието. Човек се трупа с толкова много излишни неща и не мисли, че този огромен товар ще го съсипе.

- Имате хрема, боли ви гърло - попейте си. Хремата е процес на чистене. С нищо не си мажете носа. Природата ги дава като полза.

Молитва на детето за здраве и успех

Подкрепяй ме, о Боже, Татко Благи, все неволи да търпя и над съблазните всечасни да се съвзема с чистота. И хлебеца ми благославяй, и въздуха, и чистата вода и сън ми дай детски, чист и сладък, да бъда силен и крепък в труда. В сърце ми младо, Творче Благи, изливай щедро Твоята Любов, на вси страдащи да помагам и да възпявам Пътя Ти нов. Ти, Който можеш всичко и грижиш се безспир за мъничките птички и за целия земен мир, о, Боже, бди над мен от Своя слънчев свод, прати благословение над моя млад живот, да раста под Твоята благодат, под Твоята светла шир, да се събуждам с радост и да заспивам в мир. Господи, просвети ума ми. Дай ми светлина и знание да разбирам Волята Ти и да я изпълнявам. Помогни ми днес да бъде съзнанието ми будно. Пази ни, Господи, със своята Си сила през всичките дни на нашия живот. Амин.

Реклама
Реклама
Реклама