Учителя: Не късайте цвете за удоволствие, а за лек

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Дънов обичал да пее заедно с учениците си

Дънов обичал да пее заедно с учениците си

157 години от рождението на Петър Дънов

Говорете и пейте на тялото си, за да сте здрави

Петър Дънов е духовният учител на българите. Известен е и по света, като има своите последователи 77 години след смъртта си. Родил се е на 11 юли, 1864 г. в с. Хатърджа, днес Николаевка. От малък учи цигулка и композира над 160 музикални творби, пропити с особен мистицизъм. От 1883 г Петър Дънов учи в новооткрития в Свищов богословски отдел към Американското методистко училище. През лятото на 1888 г. заминава за Америка, където следва в семинарията Дрю, Медисън, а по-късно продължава и в Теологическия факултет на Бостънския университет. Когато се връща у нас през 1897 г. в с. Тетово, Русенско, с него се случва чудо. В малка странноприемница, където е отседнал с баща си, Петър Дънов е озарен неочаквано от мека бяла светлина. В този момент свещеник Константин Дъновски - бащата на Петър, вижда фигурата на Христос, застанала до сина му, и чува глас: "Ще го направя канара моя непоколебима, върху която ще иззидам царството си". От този момент нататък Дънов започва да предсказва различни събития, спира да се храни с месо и е в непрекъсната връзка с Божествената реалност, а тялом живее в условията на материалния свят. Стотици са формулите и молитвите, които оставя за бъдещите поколения. С част от тях продължаваме да ви запознаваме.

Здраве за органите

- Главата на човека е радио с хиляди приемници, които приемат радиовълни от всички светове. Космите на главата са антени, които приемат Божията мисъл от пространството от всички светове. Затова не бива да стоите с мръсни глави, не ги запушвайте. Космите трябва да тънки, меки, фини като коприна.

- Езикът не трябва да побелява. Побелява ли, ти остаряваш, храносмилането не е правилно.

- Доброто или лошото състояние на черния дроб се отразява върху чувствата, също чувствата се отразяват върху здравословното състояние на черния дроб. Ако той не работи добре, човек е нервен, лесно се гневи. Слагайте по малко лимон в устата си, сутрин и вечер, така ще му помогнете да работи.

- Като четете много, осакатявате очите си, а като се тревожите за щяло и нещяло, още повече ги разваляте. От много удоволствие може да се оглупее, но не и да станете по-умни. Езикът като не млъква, гърлото се разваля. Едно упражнение за очите: погледнете веднъж нагоре и няма да мигате, ще броите до пет, очите в хоризонтално положение - то е основното положение. Пак очите нагоре, ще броите до пет. После очите надолу - под хоризонта, няма да мигате, пак до пет. Всичко три пъти нагоре и три пъти надолу. После три пъти наляво, броите до пет, три пъти надясно. Бавно го правете.

- За да се развие ларинксът, човек трябва да знае как да изпраща кръв на този мускул от музикалния център, който е отстрани на веждите, кръвта трябва да слезе в ларинкса.

- Неврастенията се дължи на разстройство на черния дроб. Нисшите чувства влияят на черния дроб, както термитите, които изяждат всичко. Да вярваш в Бога, това значи да имаш добре организиран черен дроб, добре организиран ум, сърце и душа. Вярата е сила, потребна за организиране на черния дроб.

За кармата

- Сега вие сте между рая и ада. Кармата, това са наследствените черти на онзи живот, който някога човек е живял в света на греха. Всички мисли, грешки, стари навици са внесени в тялото, което трябва да се преработи, колкото и мъчно да става това.

- Всяко отлагане да сторите нещо хубаво носи в себе си лоши последствия. От отлагането на ред идеи и неща се образува вашата карма.

- Ако някой ти дава нещо даром, но ти си недоволен и отказваш да го приемеш, между вас се създава карма. Недоволството създава карма. Тялото на човека остарява, но душата му никога, тя е от друга еволюция. При всяка лъжа се намалява силата на ума. Като говориш истината, придобиваш сила и тежест.

- За самоубийството ще кажа: "Не излизай от затвора (тялото си) доброволно, докато не му дойде времето". Защото, ако излезете, десет пъти по-лошо за вас ще бъде. Докато не ви пуснат, стойте в "затвора" да учите урока си.

- Желанието на някого да се самоубие се дължи на чужди влияния. Всички вие страдате не толкова от ваши погрешки, но от погрешките на хиляди поколения ваши роднини, живели преди вас - вие постоянно изплащате чужди дългове - добри или лоши.

За лечебната сила на цветята

- Цветята могат да лекуват, като лечебността им не е еднаква всякога - зависи от времето, от месеца, от деня и часа, в които се берат.

- Има изключителни случаи, когато цветята могат да се късат. Хората могат да ги късат само ако се лекуват с тях. Престъпление е за удоволствие да се късат. Ако си болен и откъснеш някое уханно цвете, вдъхнеш от него и ти мине, тогава и то се радва, че е откъснато и е могло да помогне.

- Ако е слаба вярата ти, отглеждай едно синьо цвете, без значение какво е точно. Поливайте цветята, грижете се за тях и здравето ви ще е винаги добро.

- Ако имате заболяване на ставите - занимавайте се с отглеждане на плодни дръвчета или отглеждайте лалета. Може и здравец. Дърветата и цветята са проводници на един висш свят, затова при мрачни състояния те могат да ви помогнат.

- Върху умрял човек никакви цветя няма да слагате.

За страданието

- Страданията идват от петте ви сетива. Желая ви да станете господари на сетивата си. Когато човек почувства какво нещо е великото страдание, той никога няма да има желание да убива някого или да причини страдание на когото и да е. Няма по-страшно от това, да спънеш един човек в неговото развитие.

- Мъчнотиите се раждат в процеса на чистенето на съзнанието, а то се чисти именно със страдания. От чисти мисли животът може да се подобри, да се избегне страданието.

За думите

- Всяка дума е бутон в съзнанието - стига да знаете как да го натиснете, ще имате какво да искате и колкото искате. Човек няма право да говори каквото и да е, понеже, като изкаже една дума, създава вече нещо. И да ви хвалят, и да ви укоряват - все едно, не бива настроението да се изменя.

- Ако кажеш на човек лоша дума, четири поколения ще плащаш за нея. Ако добрите думи не траеха векове и хилядолетия, вие никога не бихте излезли от мочурлуците на този свят. Добре че, като сте казали сто лоши думи, казали сте и една добра, за да се балансират.

- Когато срещнете човек, кажете му добра дума, дори мислено. Може да не му помогнете за момента, но вие ще помогнете на божествения план.

- Говорете на тялото си. Боли ви крак, говорете му, ден, два и болката ще мине, пейте му. Думите имат сила. Всяка умна мисъл е форма на едно чувстване. А чувствата променят физическия свят, органите ни.

За болестите

- Причината за известно заболяване е много проста: турена е преграда пред някой божествен закон. За да се излекува човек, трябва да се премахне преградата, а щом тя се махне, енергиите, които са свързани с този закон, моментално ще почнат да действат.

- Когато ви атакуват болестите, трябва да се измените, да имате един смирен дух. Ако ви боли сърцето, причината е главата и обратното.

- Всички болести се дължат на неправилно хранене. Ревматизмът се явява вследствие събирането на нечистотии, на утайки по ставите. Бързо ядете, не дъвчете храната, безпокоите се като се храните, за какво ли не мислите, неправилно комбинирате храната.

- Причината за много болести на петата раса се дължи на алчността и сребролюбието. Човек се трупа с толкова много излишни неща и не мисли, че този огромен товар ще го съсипе.

- Имате хрема, боли ви гърло - попейте си. Хремата е процес на чистене. С нищо не си мажете носа. Природата ги дава като полза.

Молитва на детето за здраве и успех

Подкрепяй ме, о Боже, Татко Благи, все неволи да търпя и над съблазните всечасни да се съвзема с чистота. И хлебеца ми благославяй, и въздуха, и чистата вода и сън ми дай детски, чист и сладък, да бъда силен и крепък в труда. В сърце ми младо, Творче Благи, изливай щедро Твоята Любов, на вси страдащи да помагам и да възпявам Пътя Ти нов. Ти, Който можеш всичко и грижиш се безспир за мъничките птички и за целия земен мир, о, Боже, бди над мен от Своя слънчев свод, прати благословение над моя млад живот, да раста под Твоята благодат, под Твоята светла шир, да се събуждам с радост и да заспивам в мир. Господи, просвети ума ми. Дай ми светлина и знание да разбирам Волята Ти и да я изпълнявам. Помогни ми днес да бъде съзнанието ми будно. Пази ни, Господи, със своята Си сила през всичките дни на нашия живот. Амин.

Кали разузнава край Босфора

Кали разузнава край Босфора

В Турция разузнава артистичната обстановка за да осъществи задграничен пробив, Кали! Певицата, която се отказа от чалгата, се занимава с нов проект. Амбицията на Кали и нейния екип е да представят спектакъла й "Калиграф" извън България. Наскоро изпълнителката се завърна от Турция. Тя е била в южната ни съседка

Дани Милев прави ремонт след наводнение

Дани Милев прави ремонт след наводнение

Дани Милев вече е в ремонт цяла седмица. Прочутият музикант собственоръчно отстранява щетите, нанесени по къщата му след наводнение. "В Костинброд живеем на три етажа. На първия е майка ми, на втория сме аз и съпругата ми. На третия, който е тавански, са децата. Дъщерята и синът си имат отделни апартаментчета, които са с обща баня и тоалетна

Рая Пеева бръмчи наобратно

Рая Пеева бръмчи наобратно

Актрисата Рая Пеева не може да се нарадва на новата си придобивка - мотопед от култова марка. Половинката на Явор Бахаров показва безкрайните си крака, обрамчили наобратно мотопеда за по-изкусително. Как да не я спре

Диона се пуска като Клеопатра

Диона се пуска като Клеопатра

В ролята на една от най-провокативните жени в световната история влиза Диона. Певицата е готова с нов музикален проект. Изпълнителка е заложила на сингъл, който е озаглавен "Клеопатра". Видеоклипът вече е заснет, а датата на премиерата е този четвъртък. "Очаквайте новата ми самостоятелна песен "Клеопатра"

Най-четени

Силвия Кацарова и кучето й цъфтят

Силвия Кацарова и кучето й цъфтят

Като пролетни цветя цъфнаха неотразимата Силвия Кацарова и кученцето й, видяха топпапараците на "България Днес". Певицата привличаше погледите със свежото си, пъстро и стилно облекло, а кученцето й също грееше в розово елече. Снимки: България

Даниела Серданова сама

Даниела Серданова сама

Сама обикаля из софийските улици Даниела Серданова, видяха влюбчивите папараци на "България Днес". Преди две години психоложката се раздели със социалния антрополог Харалан Александров след близо 8-годишна връзка, като така и не стана ясно каква е причината за разлъката. Серданова беше женена за футболиста Любо Пенев, двамата имат дете

ПЕВЕЦ НА СЛАВИ С РАЗЛИЧНИ ЧОРАПИ

ПЕВЕЦ НА СЛАВИ С РАЗЛИЧНИ ЧОРАПИ

Певецът Владо Димов явно харесва разнообразието и колорита в облеклото. "България Днес" засече изпълнителя, който се нареди сред финалистите в музикалния формат "Аз пея в "Ку-ку бенд" на "Шоуто на Слави", да крачи край Народния театър "Иван Вазов" с... различни чорапи. Докато единият бе син на цветни райета, другият бе червен

Деян Ангелов стяга къща в Гърция

Деян Ангелов стяга къща в Гърция

С майстор се срещна актьорът Деян Ангелов, видяха неуловимите папараци на "България Днес". Той приготви пачка с пари, след като доволно разгледа няколко проекта. Артистът стяга къща в Гърция и иска всичко да е перфектно по план. Снимки: България

Смърт в семейството връща Виктория в Русия

Смърт в семейството връща Виктория в Русия

След като победи в "Ергенът" Виктория Капитонова е голямата победителка в най-гледаното шоу в ефира - "Ергенът". Тя е жената, която Виктор Стоянов избра, след като в последната вечер остават двете с Дениз Хайрула и той подарява на рускинята последната си роза. Красивият Виктор не предлага брак на 27-годишната моделка, но й "обещава" сърцето си

Кристина Димитрова с жълти подметки

Кристина Димитрова с жълти подметки

Кристина Димитрова показа уникален стил, видяха неотразимите папараци на "България Днес". Певицата на "Детски спомен" омая хората с оригинални обувки с жълти подметки. Те идеално се вписаха с русата й коса и жълтото портмоне, което държеше в ръка. Снимка: България

Малък Тошко стана на 51 г. в компанията на щерката

Малък Тошко стана на 51 г. в компанията на щерката

"Пожелавам си само здраве. Всичко останало, ако съм много упорит, ще си го постигна сам." Това сподели Тодор Славков, наследникът на рода Живкови, който вчера стана на 51 години. Той бе изненадан от дъщеря си Катерина, която му подари торта и му изпя песничка за празника. Желаем му да е жив и

Чужденци бягат от "Армията"

Чужденци бягат от "Армията"

Чужденци искат да бягат от ЦСКА след ексцесиите на "Армията". Футболистите бяха нападнати с банани и бутилки от страна на "червените" фенове, като част от тях отказаха да излязат на терена в мача с "Ботев". Най-голямото унижение бе за чернокожите играчи, които са в шок от расистката агресия на ултрасите

Димо Гяуров с тайнствена чанта

Димо Гяуров с тайнствена чанта

С чанта, в която се носят секретни документи, се придвижва Димо Гяуров, видяха замаскираните папараци на "България Днес". Бившият шеф на разузнаването обикаля София с бърза крачка, замислен за международното положение и последващите от това проблеми за националната ни сигурност. Дали в чантата си Димо носи тайни материали или продукти за салата

Бари се зарежда със сок

Бари се зарежда със сок

Със сок се зарежда преди тренировка Билал Бари, видяха спортуващите папараци на "България Днес". Мароканският нападател на "Левски" си носи бутилчица в колата и си пие от нея, когато не джитка на телефона си. Снимки: "България

Най-коментирани

Ники и Николета забегнаха в Сицилия

Ники и Николета забегнаха в Сицилия

Капитанът на "Левски" Николай Михайлов и половинката му Николета Лозанова си откраднаха няколко дни за романтично бягство в Италия. Двамата почиват на остров Сицилия. Те заминаха в края на миналата седмица. Заради натоварената програма на вратаря той бе пуснат по-рано в почивка от треньора на "сините" Станимир Стоилов

Григор Димитров победи Борна Чорич и се класира за трети кръг на "Ролан Гарос"

Григор Димитров победи Борна Чорич и се класира за трети кръг на "Ролан Гарос"

Григор Димитров продължава с победите на "Ролан Гарос". Откритото на Франция не е най-успешният турнир от "Големият шлем" за българската звезда в тениса, но вече 2 мача бившият номер 3 в света показва страхотната си класа. Димитров отнесе 6:0, 6:4, 6:3 Борна Чорич. Хърватинът в момента е 279-и в ранглистата

Щерката на Шиърър се разхвърля

Щерката на Шиърър се разхвърля

Дъщерята на легендарния английския нападател Алън Шиърър - Холи, подпали феновете си с последните си снимки в социалните мрежи. Блондинката, която се изявява като певица и модел, публикува два кадъра от новата си сесия с известен фотограф в инстаграм. Тя прозира с разкопчано горнище и дънки, докато седи в кола

Кали разузнава край Босфора

Кали разузнава край Босфора

В Турция разузнава артистичната обстановка за да осъществи задграничен пробив, Кали! Певицата, която се отказа от чалгата, се занимава с нов проект. Амбицията на Кали и нейния екип е да представят спектакъла й "Калиграф" извън България. Наскоро изпълнителката се завърна от Турция. Тя е била в южната ни съседка

Грей се жени за певица

Грей се жени за певица

Футболистът на "Куинс Парк Рейнджърс" Андре Грей ще премине в отбора на женените до няколко дни. Той ще вдигне сватба с певицата от Little Mix Лий-Ан Пинок. Церемонията ще е в Ямайка през следващата седмица. Нападателят и сексапилната му половинка вече са на Карибския остров и подготвят голямото събитие

Васил Петров тича, за да влезе във форма

Васил Петров тича, за да влезе във форма

С тичане се опитва да влезе във форма музикантът Васил Петров. Българският Франк Синатра пробягва по няколко километра всеки ден в столичен парк, разкри самият той. Причината за спортуването на Петров са предстоящите му концерти. Той не се чувства във форма преди спектаклите и иска да е топ кондиция

Калин Вельов пълни 3 багажника с камъни

Калин Вельов пълни 3 багажника с камъни

Музикантът и бивш депутат от ГЕРБ Калин Вельов заживя в рилското село Пастра. Там съчетава полезното с приятното - и той ремонтира семейната стара къща и прави планински походи. "На пръв поглед лекият "проект" за подпорна стена се превърна в няколкодневно копаене, събиране на три багажника камъни за укрепване и т.н

Топката в ШЛ зове за мир в Украйна

Топката в ШЛ зове за мир в Украйна

Послание за мир ще носи официалната топка, с която ще се играе финалът в Шампионската лига. Върху нея е изписана думата "мир" на английски, но и на кирилица. Така става ясно, че препратката е към войната в Украйна. Топката бе представена, но няма да бъде достъпна за закупуване от феновете. Тази, с която ще се играе финалният сблъсък между

Дани Милев прави ремонт след наводнение

Дани Милев прави ремонт след наводнение

Дани Милев вече е в ремонт цяла седмица. Прочутият музикант собственоръчно отстранява щетите, нанесени по къщата му след наводнение. "В Костинброд живеем на три етажа. На първия е майка ми, на втория сме аз и съпругата ми. На третия, който е тавански, са децата. Дъщерята и синът си имат отделни апартаментчета, които са с обща баня и тоалетна

Рая Пеева бръмчи наобратно

Рая Пеева бръмчи наобратно

Актрисата Рая Пеева не може да се нарадва на новата си придобивка - мотопед от култова марка. Половинката на Явор Бахаров показва безкрайните си крака, обрамчили наобратно мотопеда за по-изкусително. Как да не я спре

Григор Димитров победи Борна Чорич и се класира за трети кръг на "Ролан Гарос"

Григор Димитров победи Борна Чорич и се класира за трети кръг на "Ролан Гарос"

Григор Димитров продължава с победите на "Ролан Гарос". Откритото на Франция не е най-успешният турнир от "Големият шлем" за българската звезда в тениса, но вече 2 мача бившият номер 3 в света показва страхотната си класа. Димитров отнесе 6:0, 6:4, 6:3 Борна Чорич. Хърватинът в момента е 279-и в ранглистата

Димитър Маргаритов лови лимон

Димитър Маргаритов лови лимон

Когато животът ти поднесе лимон, направи си лимонада! Тази сентенция приема буквално защитникът на потребителите Димитър Маргаритов. Шефът на КЗП не пропусна да пробва всичко, което бе поръчал в заведението, в което се видя със своя позната. След като си изпи до дъно водата, Маргаритов проведе битка да извади лимона от чашата

От години задържаният за труповете се занимавал с незаконни погребения, признал за над 50

От години задържаният за труповете се занимавал с незаконни погребения, признал за над 50

От няколко години задържаният за откритите 7 трупа край София се занимавал с незаконни погребения. Това признал самият той при ареста и посочил, че са над 50 случаите, при които е заравял починали възрастни хора от столични хосписи. С постановление на прокуратурата той остава в ареста за 72 часа. Повдигнато му е и обвинение по чл. 209 от НК

Задържан е служител на погребална агенция за откритите 7 трупа край София, обвинен е за измама

Задържан е служител на погребална агенция за откритите 7 трупа край София, обвинен е за измама

Служител на погребална агенция в столицата е задържан по случая с откритите трупове на възрастни мъже и жени край София, съобщиха от МВР. Мъжът е на 51 г. Телата са намерени в гориста местност, близо до гробище до столичен квартал, съобщава.  Незаконно погребаните хора са починали в различни хосписи в столицата

100 новозаразени с COVID-19, 4% от тестваните

100 новозаразени с COVID-19, 4% от тестваните

100 новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. Това е със 193 случая по-малко от предходния ден, сочат данните на Единния информационен портал. За последното денонощие са направени 2501 теста. Това означава, че новите случаи са почти 4% от тестваните.  Починалите за последното денонощие са трима

Михайлович мотае "Левски"

Михайлович мотае "Левски"

Един от основните футболисти на "Левски" Драган Михайлович най-вероятно ще напусне клуба. За това намекна треньорът Станимир Стоилов. Защитникът получи предложение за нов договор преди пет дни. Оттогава той отговаря уклончиво дали смята да приеме предложението на ръководството. "На този етап отговорът му е по-скоро не

108г. от създаването на Левски

108г. от създаването на Левски

Левски празнува 108г. от основаването си емблематичното място Могилката в центъра на София. По този повод много от легендите на синия клуб сред които Наско Сираков, Тити Папазов, Мъри Стоилов и др. както и стотици привърженици на Левски се събраха за за да отбележат празника на сините от Герена. Видео: България

ПЕВЕЦ НА СЛАВИ С РАЗЛИЧНИ ЧОРАПИ

ПЕВЕЦ НА СЛАВИ С РАЗЛИЧНИ ЧОРАПИ

Певецът Владо Димов явно харесва разнообразието и колорита в облеклото. "България Днес" засече изпълнителя, който се нареди сред финалистите в музикалния формат "Аз пея в "Ку-ку бенд" на "Шоуто на Слави", да крачи край Народния театър "Иван Вазов" с... различни чорапи. Докато единият бе син на цветни райета, другият бе червен

Кристина Димитрова с жълти подметки

Кристина Димитрова с жълти подметки

Кристина Димитрова показа уникален стил, видяха неотразимите папараци на "България Днес". Певицата на "Детски спомен" омая хората с оригинални обувки с жълти подметки. Те идеално се вписаха с русата й коса и жълтото портмоне, което държеше в ръка. Снимка: България

Китара на Кърт Кобейн продадена за 4,5 млн. долара

Китара на Кърт Кобейн продадена за 4,5 млн. долара

Митичната електрическа китара Fender Mustang на Кърт Кобейн от 1969 г. от забележителния музикален клип на Нирвана от 1991 г. "Smells Like Teen Spirit" беше продадена на търг за близо 5 милиона долара, съобщи "Variety", предава БГНЕС.  Тя стана част от колекцията на Джим Ирсей – собственик на отбора по американски футбол „Индианаполис Колтс” в